設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: GOTO

[請教] 想在香港買Woo Audio...

專業玩家

講到呢度, 我又有第d野唔明...

咩係"OTL"? 咩係"Output Transformer Coupled"?
點為之"all-tube-drive"呢?

e.g. studio6用四款膽, wa2用三款膽, wa3用兩款
但都一樣係"all-tube-drive"

wa3無整流膽; wa6細兩隻同時係drive同power(?); studio6四種(power/drive/rectifier/??)

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

GOTO 發表於 2015-6-19 23:57
師兄你大名遠播, 你個post我都有追開 ^^"

我諗住玩wa22. 主因想玩吓平衡同5ar4(那系列)的整流膽.

C兄睇呢幾部都係出名正嘢, 係有要求之人, 又玩整流膽, 咁同小弟趣味好接近. WA22亦係小弟當時入手及之後想換機考慮之選, 不過最後都係一直守住部WA6 SE. 我對WA22係有一定興趣, 可惜無緣親耳試聽. C兄收貨後一定要出開箱文介紹下同分享聽感, 話哂係姊妹系統, 有機會我地可以深入d交流下

小弟都係舊年呢個時候中膽毒, 香港果時應該係水尾清貨, 用咗優價入咗WA6 SE, 之後毒發不可收拾, 回想當曰開箱, 仍然覺得非常興奮.
http://post76.hk/forum.php?mod=v ... p;page=5#pid3100283

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

GOTO 發表於 2015-6-20 00:19

咩係"OTL"? 咩係"Output Transformer Coupled"?

otl refers to output transformer less.

wa3 do have a rectifier tube.

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

woo audio 是美國的

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

GOTO 發表於 2015-6-20 00:19

Head-Fi.org有d討論可以參考下:
http://www.head-fi.org/t/264994/ ... former-coupled-mean

"all-tube-drive"我覺得係指完全無用近代半導體或集成電路, 甚至供電部份亦只用膽管整流, 以小弟既WA6 SE為例, 得一粒整流膽及一對功率膽, 其他零件就係電阻, 電容, 線圈(變壓器), 機械開關.  WA6 SE可以話係"簡約高效, 震懾動人"既經典.

Woo Audio官網對WA6 SE用既功率膽描述:"6DE7/6EW7 is a dual triode tube, consisting of one drive triode and one power triode. Its performance is similar to a combination of a 6SN7 and a 2A3."

評分

參與人數 1威望 +3 金錢 +3 收起 理由
GOTO + 3 + 3 哇... 英文我水平有限, 得閒再研究.

查看全部評分

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章

我自已就用wa2,都算係當年第一批用woo的港人。woo的機係札實,貨價十分反映用料(當你知道美國人工),但可mod的空間很大。我部已換了全部cap做blackgate(家陣佢好似家番頂級機先有呢個option)

wa2 最好係用的膽屬大路(ecc88,6as7,整流的ez80 都有選擇︳雖無前二者咁多),可配的組合十分多。

有機會大家交流下~~~

評分

參與人數 1威望 +1 金錢 +1 收起 理由
GOTO + 1 + 1 用家心得

查看全部評分

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

moliu 發表於 2015-6-21 00:01
我自已就用wa2,都算係當年第一批用woo的港人。woo的機係札實,貨價十分反映用料(當你知道美國人工),但 ...

moliu兄係先進過來人講出咗自己既經歷, C兄既WA2係"無價寶", 小弟應該係行緊同一條不歸路, 準備同WA6 SE長相思守 .....

"Built Like A Tank"玩一世及Woo官網上寫住既"Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler - Albert Einstein"既理念一直好吸引小弟

香港玩Woo既人好似真係唔多? 唔知有無Fan Club交流會之類?

專業玩家

moliu 發表於 2015-6-21 00:01
我自已就用wa2,都算係當年第一批用woo的港人。woo的機係札實,貨價十分反映用料(當你知道美國人工),但 ...

我仲以為樓上的師兄已經係POST76的唯一woo玩家.
原來仲有大前輩, 失敬失敬!

wa2其實我都有留意..
(網評) 韻味, 人聲方面仲正d
抵玩, 平一截仲可以做speaker amp! (不過我無玩無源speaker, 用唔著)

不過有新始終想玩新 (想玩wa22的原因上面有講過)

未到達可以同師兄們交流的水平...
全部都係d初入門的野
(有機會最多抬部機出來)

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

GOTO師兄唔使咁客氣, 累積技術知識, 可以幫助溝通討論, 固然係吹水交流既一種平台方式, 不過小弟認為最重要既係, 對體驗聽感有自己既一份執着, 品味同原動力

香港搞交流會最麻煩係搵地方, 大規模搬來搬去裝裝拆拆亦好唔方便, 不過大家無分級別盡情show off自己及體驗其他C兄套飲機系統, 一年搞一次可能都係好值得既    

我相信76壇玩Woo系統一定唔止小弟同moliu師兄兩個網友, 只係大家未組織起來, 搵番個小圈子玩交流

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

難得有個帖係講自己用緊既系統, 小弟借呢個帖發揮, 任何對Woo系統有興趣既C兄, 都係值得一讀:

The Woo WA2 vs The Woo WA6SE
http://www.head-fi.org/t/555749/ ... ted-update-6-3-2011