設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: johnmo

[線材] 把玩PM-1的神來一筆 - 令人流連忘返的Viard Audio耳機線

鉑金玩家

斯路 發表於 2015-3-26 19:59
靈氣迫人呢個說法好吸引,真係想玩玩。唔知johnmo師兄覺得PM-1原線會唔會去到不能入耳既地步呢? ...

PM-1原線是很好的,即使將其與Nordost Heimdall 2 headphone cable比較, 其中頻表現仍可一戰,差在音場/延伸/分析力/動態不及而已

不過PM-1 的聲音黏稠,難以散開, 原線要負一半責任就是, 另一半則是驅動問題
HIFI器材的功能就是還原錄音,僅此而已

鉑金玩家

斯路 發表於 2015-3-26 19:59
靈氣迫人呢個說法好吸引,真係想玩玩。唔知johnmo師兄覺得PM-1原線會唔會去到不能入耳既地步呢? ...

這條線一插入,就令PM-1 音色高級起來, 有Metronome 的影子

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

johnmo 發表於 2015-3-26 22:06
就是特製品, 直接聯絡原廠訂製的,再在法國設計,生產,測試

價錢則看你要多長及收貨地點,我這條總長有3.5M ...

那johnmo大大你有跟原廠特別選擇什麼線材的嗎?還是你只是說下你的要求讓原廠幫你選擇?
以這條線為例,大約花了多少錢介意分享一下嗎?

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

johnmo 發表於 2015-3-26 22:17
PM-1 沒有screwed thread ,但PM-1 2.5 插位比HD700小一點,在HD700合用的未必能插在PM-1上

OPPO原廠有SI ...

我係見到有 connector claim 可以兩用,所以想知道是否所有 connector 都係咁,最看來是 Oppo 的線可以插 HD700,但 HD700 的線唔可以推 Oppo 了!

http://www.eidolic.com/Eidolic-H ... hd700-2-5-mono.html
http://www.doublehelixcables.com ... amp;products_id=167

我度過自已條 HD700 cable, 主要問題是 下圖圈住的位置,我條 HD700 在這個位置最粗的部份接近 6mm (5.8mm??),而 Oppo 的 2.5mm 頭在這部份是 4.8mm

HD700 vs Oppo plug.jpg
音源:DS411j + D100Pro Deluxe
解碼:Yulong D8, Cayin iDAC-6
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
耳機:HE6, Alpha Dog, ESP/950
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

鉑金玩家

Andykong 發表於 2015-3-26 23:04
我係見到有 connector claim 可以兩用,所以想知道是否所有 connector 都係咁,最看來是 Oppo 的線可以插 ...

PM-1那個孔 是 4.2MM dia. + 3.5 MM dpt.

如是DIY,請再預細長一點 (0.2MM)

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

johnmo 發表於 2015-3-26 23:15
PM-1那個孔 是 4.2MM dia. + 3.5 MM dpt.

如是DIY,請再預細長一點 (0.2MM)

HD700 個部份係目測係 5.8mm dia + 5.5mm dpt, 所以要兩隻都插到應該要 4.2mm dia + 5.5mm dpt 先得,但呢個 base ring 比 HD700 的原來 base ring 細了 1.5mm dia, 唔知會唔會唔夠穩陣!
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

鉑金玩家

iamsocheap 發表於 2015-3-26 22:58
那johnmo大大你有跟原廠特別選擇什麼線材的嗎?還是你只是說下你的要求讓原廠幫你選擇?
以這條線為例,大 ...

好執著價錢播

我只是決定了此線用什麼類型插頭及顏色,而這條線+ 6.3 adaptor平過2M長的NORDOST Heimdall 2 (定價$6880),其他你問原廠報價吧

如沒特別要求,VIARD AUDIO 都是用番CU-VHQ (銅銀合金),如想用更上一級的Cu-VHQ copper/Silver coated,要特別講明

鉑金玩家

Andykong 發表於 2015-3-26 23:23
HD700 個部份係目測係 5.8mm dia + 5.5mm dpt, 所以要兩隻都插到應該要 4.2mm dia + 5.5mm dpt 先得,但 ...

如有空位,圈番電線膠布就可以了吧

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

johnmo 發表於 2015-3-26 23:36
如有空位,圈番電線膠布就可以了吧

師兄老手喎!

但 HD700 個 base ring 係有個平口位用來防止條線插左人 headphone 後會轉動的,所以加膠布變 由 42mm 57mm 反而會塞唔入,可能要有實物試過先知點樣加固!

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

johnmo 發表於 2015-3-26 23:28
好執著價錢播

我只是決定了此線用什麼類型插頭及顏色,而這條線+ 6.3 adaptor平過2M長的NORDOS ...

感謝解答。
抱歉我追問你呢...因為我對於佢既PRICE RANGE全無頭緒所以先至會追問,希望唔好介意。