設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: alleelarry

[討論] 「大作」與「小品」,你睇定唔睇?

銀級玩家

gashapon 發表於 2015-3-15 01:08
《超越潛能》我覺得個故事設定上唔錯, 不過細節上令佢太難令人信服, 因此成個故事怪怪的咁.
等於有一套 ...

《超越潛能》我都覺得係一套眼高手低既作品, 基本設定係好故事走向都唔錯, 但整體觀感麻麻.

納米科技我覺得科幻片吹大少少無咩所謂, 但我對於佢"醫返好"居民就好有意見.

如果灌輸一套價值觀叫"洗腦", 咁佢醫完人後隨時可以HACK入居民腦袋, 可以控制居民既行為, 到底居民仲有無自我? 定係電腦模擬出黎既人格? 到底係救左人? 定係救左個"軀殼"?

我覺得根本就係大屠殺.....

睇戲個陣我一直諗緊呢個問題, 比起主角是電腦還是人呢個議題更令我在意.

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
alleelarry + 10 + 10 看者心得

查看全部評分

黑鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

戲飛係自己出錢買, 當然要睇返自己感覺啦.
票房係一個數字, 亦係一個FACT去反映返套戲是否迎合大眾, 以變型金剛為例, 我真係覺得好爛, D ROBOT係度扭黎扭去唔知想點, 我第一集睇到瞓著.
但大片就係大片, 明知唔鍾意都會入場望下.
TRANSCENDENCE的有趣之處, 係佢有探討, 一個BACKUP了去電腦的意識(CHAPPIE入面亦有人叫靈魂), 究竟重係唔係個個佢, 定只係一個COPY? 呢點係幾吸引我的, 其他劇情就麻麻了.
至於IN TIME, 雖然明知係SCIFI, 但我就係對個設定唔係太接受, 從而心中的排位就低左D.
SCIFI, SCIFI, 有SCI又有FI, 究竟邊樣重D輕D, 純粹個人口味, 如果兩者差唔多, 我會PREFER  SCI重D的, 如果嚴重失衡的, 多D FI可以更戲劇性, 吸引人入勝.

評分

alleelarry + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

等運到

1萬

行動組版主

電影愛好者x優惠探索者

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

getyamasaki 發表於 2015-3-16 13:53
《超越潛能》我都覺得係一套眼高手低既作品, 基本設定係好故事走向都唔錯, 但整體觀感麻麻.

納米科技我 ...

查實睇完一套電影之後,可以有這麼多的「反思」,算唔算得是某程度的「成功」!?
Gundam Theatre (3.5th Generation Home Entertainment System)
TV: Sony KD-65X9500G / KD-65S9000B, Pre-Amp: Oppo HA-1, Amp: Pioneer SC-LX901
4K Player: UDP-LX800 Music Server: Soundgenic HDL-RA2HF
Speaker: JBL(Array 1000, LS-Center, Control-X) + Mirage(Omni 150)
Power Cord: Sound From Heaven Energy II Power Cord, MS Power Cord (Oppo Edition), DC Power: EAhibrid PureDC-B1

1萬

行動組版主

電影愛好者x優惠探索者

mike384 發表於 2015-3-16 14:04
戲飛係自己出錢買, 當然要睇返自己感覺啦.
票房係一個數字, 亦係一個FACT去反映返套戲是否迎合大眾, 以變型 ...

各人有各自己的喜好,自己喜歡的就可以了,剛討論過的好幾套電影,係版主眼底還不算爛片,但肯定不是最佳的!
Gundam Theatre (3.5th Generation Home Entertainment System)
TV: Sony KD-65X9500G / KD-65S9000B, Pre-Amp: Oppo HA-1, Amp: Pioneer SC-LX901
4K Player: UDP-LX800 Music Server: Soundgenic HDL-RA2HF
Speaker: JBL(Array 1000, LS-Center, Control-X) + Mirage(Omni 150)
Power Cord: Sound From Heaven Energy II Power Cord, MS Power Cord (Oppo Edition), DC Power: EAhibrid PureDC-B1

鑽石玩家

金耳朵基本學員76-FC 藍寶石勲章

alleelarry 發表於 2015-3-16 14:14
各人有各自己的喜好,自己喜歡的就可以了,剛討論過的好幾套電影,係版主眼底還不算爛片,但肯定不是最佳 ...

其實我以前都係咩戲都會睇... 但有左小女之後就....

E 兩年我通常會跟朋友,網上或者各位師兄嘅影評去取捨...
入場少左, 唯有買定 D 碟... 一有時間就睇返....
《Gone Girl》都仲未睇呀....因為老婆成日叫我等埋佢先好睇...{:9_438:}

近排入左隻《偷書賊》...   小弟覺得好好睇.... 雖然唔係原創劇本...
我仲打算去借本原著返屋企睇~~~

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
alleelarry + 20 + 20 一定要加分

查看全部評分

Turntable: Yamaha GT-2000L
Phono Preamp: ASR Mini Basis
CAS: Innuos Zenith MkII
DAC + Pre: Goldmund Mimesis 11
Active Speaker: Goldmund Logos Tower

1萬

行動組版主

電影愛好者x優惠探索者

小寶老豆 發表於 2015-3-16 15:26

E 兩年我通常會跟朋友,網上或者各位師兄 ...

睇多D,學多D,諗多D,抵讚!

評分

小寶老豆 + 10 + 10

查看全部評分

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

小寶老豆 發表於 2015-3-16 15:26

E 兩年我通常會跟朋友,網上或者各位師兄 ...

係喎,唔講都唔記miss左套《偷書賊》。上次now有播但睇唔到,叫版主租返隻BD睇下先。
(Post76 Android 手機版送出)

鑽石玩家

金耳朵基本學員76-FC 藍寶石勲章

alleeada 發表於 2015-3-17 11:59
係喎,唔講都唔記miss左套《偷書賊》。上次now有播但睇唔到,叫版主租返隻BD睇下先。
(Post76 Android 手 ...

餅主快 D 做嘢!!!

我都係啱啱接收 Ken 總二手咋~

評分

alleelarry + 10 + 10

查看全部評分

Turntable: Yamaha GT-2000L
Phono Preamp: ASR Mini Basis
CAS: Innuos Zenith MkII
DAC + Pre: Goldmund Mimesis 11
Active Speaker: Goldmund Logos Tower

1萬

行動組版主

電影愛好者x優惠探索者

小寶老豆 發表於 2015-3-17 12:15
餅主快 D 做嘢!!!  

收到,去倉庫「翻」下先!

原來已經有影評:

《偷書賊》 推薦大家睇
http://post76.hk/forum.php?mod=v ... 4&fromuid=82199

1萬

行動組版主

電影愛好者x優惠探索者

小寶老豆 發表於 2015-3-17 12:15
餅主快 D 做嘢!!!  

即睇,故事不錯的,小寶睇左未?