設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: Andykong

[頭戴式] 我想改 Headphone (Sony SA5000 和 Beyer T5P)

高級玩家

Andykong 發表於 2015-4-9 01:20
其實係我麻煩,想要改頭但又想統一接頭,所以只考慮用 mxlr, 3.5mm 和 HD650 三種頭,玩死自已

想要改頭但又想統一接頭,3.5頭是最皆之選.3.5母座也有大細,依耳機入線位之大細去配便是.

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章

edm230 發表於 2015-4-11 23:59
咁勁?真係唔知點玩會玩到燒單元

唔通...

依個我唔知,更何況唔係第一時間CHECK。但一隻耳機就可以睇到某人,算抵!!

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章

Andykong 發表於 2015-4-12 01:46
師兄英明神武,咁係咪有 S5000 earpad 可以割愛呢?  

我都成日同朋友交換玩具或者借野比朋友搵 ...

我如果英明神武,就唔會誤信「人」而中招啦!!
至於EARPAD,等我有機會找回隻5000出來時再聯絡吧。

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章

pkf1234 發表於 2015-4-12 04:04
開party 記得叫我.

X2 大家分享唔好用品的效果,乃用耳機之樂也。
不過其實最重要係一齊吹吹水,見見面。

PS 我講明在先,以免被「人」以為我係大師,聽唔夠1分鐘放低耳機後,就同另一「人」走埋一邊吹水。 最神奇係之後可以長篇大論咁講各試用的意見。如此神人,只需聽一會就可以有如此領會,小的拜服!!!

高級玩家

Budget-fi 發表於 2015-4-11 20:00
左5有phasemation + phasetech, 只係唔知有冇做耳擴姐

冇做耳擴,話可以報價訂貨.最後留email address便離去.

鉑金玩家

Andykong 發表於 2015-4-13 04:23
Goldmund, RWA isabellina hpa, Earmax SE, Manley 300B, Burmester 101, Pathos aurium, LINNENBERG Mae ...

SA5000 的絕配? 我的心水只是保證SA5000可有我心目中合格的50分表現,其他50分要因時制宜,還要看用家口味,加上預算所限,無咩配搭貼士播

關於調音部份,現在的新耳機都偏中性,有味道也只是點綴性質,要用其作系統音色主力,個人認為吃力不討好,而耳機只是反映出器材的聲音,若耳機系統設定得當 (要花多少$就看用家功夫了),除非功率所限推不動,無理由只能推好一副耳機

況且人人對好聲音標準不同,最重要是得到別人的認同前,自己的耳朵要收貨,不然折騰起來也不快樂,就失去音響發燒的樂趣了
HIFI器材的功能就是還原錄音,僅此而已

鉑金玩家

Andykong 發表於 2015-4-13 04:23
Goldmund, RWA isabellina hpa, Earmax SE, Manley 300B, Burmester 101, Pathos aurium, LINNENBERG Mae ...

補充一下, HIFI質素和音色從來不是對立面,要悅耳耐聽,兩者都要兼具,問題是如何平衡而已,個人經驗是素質低落,用錢隨時補救到,音色偏了,卻多數恨錯難返

閣下的取向可能是質素行先, 我的原則卻是保持順耳的前提下提昇質素, 無話邊個好

共勉之
HIFI器材的功能就是還原錄音,僅此而已

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

moliu 發表於 2015-4-13 10:53
我如果英明神武,就唔會誤信「人」而中招啦!!
至於EARPAD,等我有機會找回隻5000出來時再聯絡吧。 ...
依個我唔知,更何況唔係第一時間CHECK。但一隻耳機就可以睇到某人,算抵!!

真係聞者傷心,聽者流淚囉 !

靜候佳音啊師兄!
音源:DS411j + D100Pro Deluxe
解碼:Yulong D8, Cayin iDAC-6
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
耳機:HE6, Alpha Dog, ESP/950
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

johnmo 發表於 2015-4-13 19:25
關於調音部份,現在的新耳機都偏中性,有味道也只是點綴性質,要用其作系統音色主力,個人認為吃力不討好,而耳機只是反映出器材的聲音,若耳機系統設定得當 (要花多少$就看用家功夫了),除非功率所限推不動,無理由只能推好一副耳機

況且人人對好聲音標準不同,最重要是得到別人的認同前,自己的耳朵要收貨,不然折騰起來也不快樂,就失去音響發燒的樂趣了
補充一下, HIFI質素和音色從來不是對立面,要悅耳耐聽,兩者都要兼具,問題是如何平衡而已,個人經驗是素質低落,用錢隨時補救到,音色偏了,卻多數恨錯難返

閣下的取向可能是質素行先, 我的原則卻是保持順耳的前提下提昇質素, 無話邊個好

共勉之

足夠資源的話,HIFI質素和音色從來不是對立面,但資源不足時,玩 HiFi 便是無窮無盡的妥協,而HIFI質素和音色之間的取捨便是其中之一了!

可能我的方向是在確保基本質數下追求滿足個人音色需求,而師兄是在你喜愛的音色的前題下儘量提高基本質數!

以我自已為例,在架設系統時會先求平衡度,動態,廷伸,還原度等「基本條件」都滿足一定的要求,然後去營造和修練不同的音色組合。我不會在「基本條件」這些 issues 上無止境地追落去,但未達標前,我也不會對音色有太多要求!

有關調音的安排,我認為耳機的音色分別仍是系統中最大的。例如在我自已的 collection 中, Alpha dog vs Denon D7000 vs Sony SA5000 vs Koss ESP950 這四隻的音色分別非常大,甚至比我用任何一隻耳機然後換不同的耳擴來推 (包括膽 vs 石) 都更大,所以我會以合理地發揮耳機音色這個想法挑選前端和訊源。

我對師兄所說的「音色偏了,卻多數恨錯難返」有點不同的意見。對我來說,音色上的分別,可以是配合音樂,可以是配合個人取向,所以會有不是自已杯茶的時候,但沒有對錯的!例如舊款鐵三角播 ACG 女聲是某些人的至愛,但我卻完全接受唔到這樣的音色,但我不會說這音色錯了,是不好的音色,我只會說這音色不適合我,而我對自已可接受的音色範疇其實是清晰的!

這又回來我之前提過的「花心」vs 「專一」這話題了。在玩 Headfi 上我是「花心」的,因我追求多元化音色,但仍是有個譜,仍是有某些音色我不太接受,也不會考慮的,而師則比我較「專一」,對音色取向有較清楚的目標,甚至會形容在偏離目標的音色為「音色偏了,恨錯難返」了。
音源:DS411j + D100Pro Deluxe
解碼:Yulong D8, Cayin iDAC-6
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
耳機:HE6, Alpha Dog, ESP/950
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

johnmo哥係咪打錯字?原來係咪想話 :

現在的新耳(擴 )都偏中性
(Post76 Android 手機版送出)