設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: kelvin2517

[教學] 我的HIFI DIY線材分享

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

cmlee 發表於 2013-7-22 12:21
揾埋佢地都好.不過最近攪d線,要等我煲煲d野再約實時問啦

好呀,我就隨時都OK

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

Alman 發表於 2013-7-22 12:26
小弟DIY蟲的特性就是左試右試 。

Aluminium oxide雖好, 但不夠爬蟲沙幼細, 無形中前者多了 ...

嗯,你既答案安慰了我,用爬蟲沙果然好

至於d沙整實d還是鬆一點好
我其實都有試過,但因為器材未設置好,所以暫未能清晰比較。
我覺得應該係有得有失
實一點,對減震一定好一點,但可能令聲音太局促,變成行,反之亦然。
所以我做灌沙線,就簡單一點算,只用爬蟲沙,加一點碳粉便算了

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

cmlee 發表於 2013-7-22 12:21
揾埋佢地都好.不過最近攪d線,要等我煲煲d野再約實時問啦

有新野分享有空一定來欣賞

星級玩家

kelvin2517 ching, 搵唔番你那個post有提及DIY隔離牛(with 四個牆插),
請問是幾多W? 是否一般當拖板用要3000w (220v x 13A = 2990Va)?
貧民影音組合
索尼 46HX850
Oppo 105D for Movie
菲利普9700 for CD
天龍 2313
KEF 3005se + atmosXT
Belkin Isolator 6 > ISOL-8 LC > 208-8

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

dpcs 發表於 2013-7-23 09:13
kelvin2517 ching, 搵唔番你那個post有提及DIY隔離牛(with 四個牆插),
請問是幾多W? 是否一般當拖板用要300 ...

http://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=137685

1200w,我用黎插CAS,USB CONVERTER,dac及前級
但後級我直插牆插。

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

好得

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

Ching, where can buy 水冷喉?

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

seafoodlover 發表於 2013-7-23 12:45
Ching, where can buy 水冷喉?

一般賣電腦水冷用品都有得賣

星級玩家

kelvin2517 發表於 2013-7-23 13:24
一般賣電腦水冷用品都有得賣

旺角金魚街那些水管又得唔得?
貧民影音組合
索尼 46HX850
Oppo 105D for Movie
菲利普9700 for CD
天龍 2313
KEF 3005se + atmosXT
Belkin Isolator 6 > ISOL-8 LC > 208-8

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

dpcs 發表於 2013-7-23 17:54
旺角金魚街那些水管又得唔得?

我未用過,又未見過,答唔到你
不過如果你認為ok,可以試下
畢竟diyer就係乜都試下
我用水冷喉都係一個又玩hifi及又玩水冷既朋友啟發我,然後我去嘗試。