設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[入耳式] My Philips Fidelio S2 Review

星級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
前言:
近日綱上流傳著一隻性價比之王的入耳式耳塞,聞説其有如耳牛般廣闊之音場,好聲到不得了,令我心思思想試下,加上某店鋪有推廣,能以優惠價入手,使我極為心動,不過我亦為小心之人,網上傳言不可盡信,當然耳聽為實啦,一於上店鋪試玩一下,睇下啱唔啱聽先。此外,此耳塞為有mic之耳塞,有時一些有mic之耳塞插入player或耳擴,有機會會出怪聲,所以一定要試清楚。好在,一插入耳擴,無怪聲,唔焗促,唯聲音風格跟自己原先玩開之耳塞不同,此亦係我想入手之原因,試玩一下另一種風格或者方式之耳塞。

開箱:
就是這樣,Philips Fidelio S2 已入手。 S2 包裝盒內有耳機一隻,收藏盒一個,上面印有S2字樣,記憶耳綿兩對,耳膠四對,加上耳塞上面果對,一共七對唔同大小之耳膠,唯耳膠較為硬身。 加上説明書一份,盒內印有S2之spec, 15-24000 Hz, 107dB 靈敏度,22 ohm抗阻及13.5mm直徑動圈大單元。 我的S2為黑色,黑金雙色配合得好靚,做工好,外面開放式網面配上金圈尤為形格。 線身為扁線設計,線材非常柔軟,外黑內啡,mic位按鈕亦有交叉絞,整體風格是一致的。 S2之外觀設計可以説是其中一隻靚之耳塞。

配戴:
S2之配戴感好好,不用深插耳通,亦能緊貼耳朵,雖然耳塞有一定重量,亦唔會成日想跌岀黎之感覺。S2為粗耳道管,可以使用市面上之粗管耳膠。我試過用comply, monster super tips, 半模,三節膠,全部都啱用,經過試驗後,最適合自己的是自行改做耳膠,用三節膠剪去前節。 原裝耳膠硬左D,而記憶綿細節會少左。
點為之戴得好?好簡單,就係戴上S2後,雙手輕按住耳塞,如果聲音無變,就即係ok.
雖然S2配戴感好,可惜隔音較差,雖然未至於零隔音,但街上或者車上肯定會影嚮左細節。 會聽到隔離師奶吹水。 我只能説隔音ok可用,唔算好差,但絕對唔算好。所以聽感部份我係寧靜之環境測試。

煲機:
新入手即時開盒,聽左30mins, 感覺好生硬,聲音有點兒衝及尖刺,已經唔多想聽。其實大動圈,煲就肯定需要,所以我用煲機碟煲下先,煲下停下,大約一百多小時後,已經可以入口,唔再生硬,毛刺少左好多同無再鬼叫!

口味:
講聽感前,先講講自己個人口味及所有之器材。 小弟自己超愛囡聲,清甜之囡聲,唔多鐘意重味精,所以ATH與我無緣,大部份以pop及hifi碟為主,咩國家,快慢都聽,尤為鐘意好錄意之live concert. 喜愛歌手有梁靜茹,楊丞琳,衛蘭,Robynn & Kendy, GEM, 歌莉雅,adele, eva cassidy, alison krauss, ayaka, yui, emi fujita, angela aki ...... 等
男聲就只愛Eason, 張國楚,夏韶聲,謝霆鋒,張學友等。。。。。。
Rock band 就只有Beyond.
至於其他就好少聽。
Player有LG Optimus G手機及CK4mod一部
AMP有一部DIY AMP.
耳機有ER4B, Momentum recable, AKG K702 65th ANV.
你見到我D器材都係以清為主,所以今次入S2因為其13.5mm大動圈,取向應與4B頗有不同。

直推:
原本打算用CK4mod作直推,可惜S2因為有mic,唔夾ck4,會出空洞怪聲,所以話有mic耳機一定要試。咁唯有插入部LG直推,順手試下個handfree.
S2 可以用於ios及android. 我部LG用poweramp, 乜都無set, 直推S2, 有舒服而唔焗促之感覺,低頻彭拜,量多了少許,對我而言,係少許過量。 人聲圓潤而滑,冷聲,高頻無明顯衰減,結他清翠動聽。 但整體感覺偏後及偏暗,樂器有少少over人聲,鋼琴聲亦較悶,唔清翠,另外定位亦唔清楚,整體感覺有少許濛,這可能由於我長期聽開er4b, 要定位同清好過4b的確無可能,加上我從不用電話直推。
話説回頭,從我電話出到這般聲音,已經很好啦,我最怕焗,尖,衝都無出現,比個good.
用S2聽少女時代之2011 live concert好好,良好之音場加上節拍強勁之低頻,盡顯S2之長處。
另一首為古巨基之24bit眼睛不能沒眼淚,全曲之結他加上基仔把聲,可以聽出S2對結他及聲音之圓潤。
Adele之someone like you live 版,鋼琴死實左,無乜生氣,但高音伸廷都handle得幾好,另外就係live之氣氛,S2都表現唔錯。

炸蛋:
雖然ck4mod直推唔到S2, 但駁上耳擴後卻無問題,沒有空洞怪聲。 S2 經耳擴輸出後,真正的S2慢慢出現眼前,這也難怪,始終大動圈,當然需要比足飽飯佢食啦。
首先感受到的是音場不再只是闊而已,而是更為立體而完整。
其次原本少許過量之低頻被控制了,深而實在有力之低頻,有不俗之速度感,沒有一般動圏多而肥及慢之bass. 當然沒有er4b動鐵之爽快速度,但其力量及氣勢卻非er4b可比。
另一樣提升為人聲再沒有比音樂over左,而係差不多五五之比,保持一段適中之距離。 此特性對於人聲控之我來説,其實是不足,我只好當為另一演譯方式。
於耳擴推動下,高音申延充足,小提琴,女高音都上得到而沒有尖刺。
可惜鋼琴及定位,雖然有提升,亦未能達到我所要求之水平。 當然它們都唔算差啦,但卻成為一個較為明顯之弱點。
S2之人聲密度亦都值得讚許,圓潤有肉地之聲音,令人討好。
音色偏冷,少許的冷聲,如果暖返D會更討好我,因為我已經有偏冷聲之er4b了。
此耳擴多數使用24v鋰電池驅動,我試改為使用其專用PSU, 聲音之控制力立時提升,好容易聽得出。 可惜我部DAC去左改機未拎,未能試下家用組合下推動之結果。但肯定S2越推越有。

總結:
S2為一隻音場良好,低頻強勁,配戴感好而定位及隔音較差之入耳。音色偏冷及暗。 S2包容性強,就算只用電話都唔會出惡聲,卻越推越有。 加上其售價適中,有很高的兢爭力。 個人評價唔差,有flagship之質素但欠缺品牌獨有味道!Sorry, 我真係唔知Philips咩味!調音都正常大路,不愧為性價比之王。

後記:
插左隻S2落notebook睇一代宗師,低頻結實,拳拳到肉,好爽下,用黎睇戲打機都唔錯!

評分

參與人數 7威望 +237 金錢 +236 收起 理由
ph0381 + 1
gahqm + 5 + 5 精彩報告
hiyori + 10 + 10 精彩報告
rockerlam + 10 + 10
zero981210 + 10 + 10 精彩報告
nippon + 1 + 1 精彩報告
wil-wil + 200 + 200 精彩報告

查看全部評分

天長地久:CK4MOD/DX50FMV/R6Pro/CL750/IE800/CKR10
曾經擁有:D2/J3/IMOD5.5/T51MOD/i5/XXS/Sharps/SR-71A/E2C/UM2/MDT/X10/SE215/SE215SPE/SE535/SE535R/SM3V2/8a/ER4S/ER4B/S2/D1001/A100/Momentum/K702/K702ANV

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

本身已經對佢極有好感, 不過玩佢之前真係要預備部好耳擴...

銀級玩家

其實呢隻野真係幾成功,可以吸引到咁多壇上活躍既師兄吾單止回應,而係直情出開箱POST

星級玩家

S2 唔係完美,弱点唔少,但以佢身價,的確叫抵玩
天長地久:CK4MOD/DX50FMV/R6Pro/CL750/IE800/CKR10
曾經擁有:D2/J3/IMOD5.5/T51MOD/i5/XXS/Sharps/SR-71A/E2C/UM2/MDT/X10/SE215/SE215SPE/SE535/SE535R/SM3V2/8a/ER4S/ER4B/S2/D1001/A100/Momentum/K702/K702ANV

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

呢隻試聽過都覺得唔錯,對得住呢個價錢。

動圈和動鐵既表現方式唔同,有時轉下口味都唔錯
CD: CEC TL51X
DAC: CEC DX71MKII
AV合拼: Onkyo 808
合拼: Electro ECI 5
前置: ProAc TA
中置: ProAc SC
後置: KEF蛋仔
十仔: SPL 1000 utra

星級玩家

以呢個價錢呢講真係唔錯,不迥耳塞我最唔鍾意佢係有 mic 同埋扁線,至從中左毒後我就冇再用電話聽歌,有 mic 對我黎講係多餘,而扁線,某論壇嘅 ching 話齋,好似 sata 線咁鬼肉酸

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

gahqm 發表於 2013-5-24 10:54
以呢個價錢呢講真係唔錯,不迥耳塞我最唔鍾意佢係有 mic 同埋扁線,至從中左毒後我就冇再用電話聽歌,有 mi ...

所以我本來都想搵法子換左佢條線
但似乎唔太樂觀,主要係佢個殼好似幾難開...
…coming soon…
當你知得愈多,就會感到自己知得愈少。
當你覺得沒必要再去知道,你也什麼都不知了

"…的工作其實頗容易。我們不用冒險,卻可佔據道德高地,肆意批評他人的作品甚至個人。我們喜歡鬧人,因為寫者痛快、讀者過癮,但我們最終不得不承認的一點是,人家付出了心力的『垃圾』,意義還是比我們的批評大得多"
- Adapted from 「五星級大鼠」(Ratatouille), credit to 「單刀橫傳的反思」-

新仔玩家

hiyori 發表於 2013-5-24 10:57
但似乎唔太樂觀,主要係佢個殼好似幾難開... ...

爆左就唔係s2 了:p

星級玩家

hiyori 發表於 2013-5-24 10:57
但似乎唔太樂觀,主要係佢個殼好似幾難開... ...

I want to change the cable too

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Wow Steven hing you have ihifi960 also....Yup S2 not easy to drive must need an amp