設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[其他線材] 一條【痴乜線】:JPS AC In-Wall 的用後感 (有相 updated 在 #2)

1萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

各位 76 看官們,X手賤晶又黎講故仔喇。
信不信由你喇。

事緣個半月前,有日,有條牙擦佬拎住條紅腸走黎 對我講:
〝賤晶,呢條野贏硬你條【終極屎銠4003】。〞
我心諗:〝吓,咁~寸!咁~厲害?比過先知。
(FYI 我條【終極屎銠4003】係我隻 500a, MTV3200S 度
畫質 KO #302, 3900, 314AGII, X25, X40, PE LAB ST, and
latest #305)
唔使錢有 PK 擂台玩當然二話不說一手立左條紅腸返歸玩啦。
一返到屋企,拿拿林抆走 500a 條【終極屎銠4003】,
隊條 紅腸 (MS頭+4782尾) 落去啦。澿制,開電視。
‥‥‥‥‥‥‥‥三分鐘後,
跟住拎起個電話:〝黑毛,黑毛,有新野玩呀。玩唔玩呀?好毒架喎。〞
黑毛梗係即時標過來,拎條紅腸走啦。
第二朝,一起身,第一件事 CALL 黑毛問:〝點呀,點呀,玩成點呀?〞
那邊廂只傳來黑毛的喃喃自語:〝嘩嘩嘩‥‥‥‥嘩嘩嘩‥‥‥‥嘩嘩嘩‥‥‥〞

學下大夫先。
嗱,睇住禽日入手的紅腸照先啦。

評分

參與人數 24威望 +235 金錢 +30 收起 理由
Krizzzz + 1 + 1 超正!
WildKid + 9 + 9 精彩報告
LCPD + 10 + 10 精彩報告
chuwing + 10 + 10
mankoo米高 + 20 精彩Report
tanglapyan + 10
yoes + 10
perrybeckham + 10
KUNGKUNG + 10
jonahung + 9
terryc + 10 nice report~
Netmans + 10 好毒
kimcity + 10
4pk + 10
KING + 10
R.C. + 10
Vader + 10 又擺我上枱!
avlam + 10
喬峰 + 10 好嘢嚟嘅!
edlsang + 10

查看全部評分

1萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

回復 1# plnl88
繼續。
當時我以為黑毛嚇到痴左線,都唔敢追問,收左線。
過左半日,黑毛 CALL 黎:〝我唔打算比番條野你。拜拜。〞
嚇得我丫。條野唔係我架麻!
當然即時叫佢唔好收線住,講清楚發生左乜事啦。
原來:黑毛返去一野插左倏 JPS 落 LX73 度,不但要力有力,力水不絕,
重即時見到聲畫升哂呢。聽歌睇戲都如是。
將佢手上的【終極屎銠4003】甩出兩條街以外 (情況同我遇到的一樣)。
插條 JPS 落佢隻雞雞十仔度,佢話直情好似換左隻貴價十仔咁,層次分明,潛得好深好深。
我心諗:〝咁誇! 十仔喎!90HZ 以下的 BASS 喎!′
(後來金城師兄亦證實係佢度都有此現象)
嘩嘩嘩,呢條 JPS AC In-Wall 乜黎架?個時先如夣初醒,走上官網摷料。
原來佢係一條 保證有 30A current throughput 的入牆電線,
目標係: data loss 最少,唔使 shielding 都防到一切干擾,比乜出乜,非常中性,video,audio device 都岩用。
吓,百搭,重唔係正式比 Hi Fi Device 用嘅!咁,JPS 的頂班 Aluminata 咪‥‥‥‥‥‥
(黑毛同我已試左 TV, BDP, AV AMP, STB, SUB仔, 瓣瓣掂,以其力水黎睇 power amp, power bar 都應該無問題。
蘋果師兄昨晚都話好夠力。)

好,係時候總結下,黑毛同我係 AV SYSTEM 上見到的 JPS AC In-Wall 的表現。
黑毛話:
【終極屎銠4003】係〝嘩〞!【蘋果台仔】係〝嘩嘩〞!JPS AC In-Wall 係〝嘩嘩嘩〞!
畫質;JPS 不單似睇菲林戲,直情似睇繁靚相咁。人,物件上皆有層帶生氣的光澤。
聲音:高頻唔拮耳,中低頻厚得黎不損其高度分析力,有肉地,有氣氛。
不但離箱,連後牆都穿埋。最抵死令到我隻 500a 出得哂我隻【機見愁 CD】 全部嘅聲個下吹漲!

聲就比唔到師兄聽喇。
比幅 JPS 的畫面各位睇睇。
係明珠台的相,並非高清台呀。

未完,待續。

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
raymond430 + 10 好肯毒

查看全部評分

1萬

黃金玩家

回復 2# plnl88
飲完茶,食完個飽,又繼繵。
Um..... 無理由失威比條牙擦佬架喎。得黑毛同我,唔夠全面客觀喎。一於班馬。
於是賤晶邀請左柒陸六爺,毒林王,金城,喬峰同某幾位不願露面的師兄試毒靳。
經過三個星期的輪其大米運動之後,咦,係 2CH 上又唔係一面倒架喎原來。
賤晶發現原來條野曾經係年頭係 76 出現過,個位師兄重揀左 Kharma 唔要佢。
可惜,個位師兄無比賽後報告。所以原因不明。
六爺:中意 HIN EVO 的聲底多啲。不過條 JPS 可能未煲好。
毒王林:力水不用懷疑。分析力同 7N4020, 7N4030 一樣,但更有肉地質感。聽感更好。
金城:比十仔用無敵,係 K2 度聽王霏,高音有少少收窄。
(但我度聽 Jeff Beck 支 Fender Strat 好尖 好真喎? )
喬峰:很好,很好!條線都算快。岩 AV 同某啲老牛胆機。
(哈哈哈,借返黎個條重係出面被人輪緊。 )
其實賤晶都估到有咁嘅結果,因 2CH 好睇用家本人套架生及口味的要求。
妙在竟然有四條友仔異口同聲話唔還線比我。

以下是 ManKi 師兄今早所提供的用後感。
JPS Lab AC in wall 用在Yamaha AV AMP...
這條線是力水足,聲快,有層次,分析力佳...中音,人聲較出
小弟是玩美式...主要是用AET, Oyaide, Wattgate... 既plug 配搭
新手用家,與其他線材比較,但現有器材不多:
http://www.post76.com/discuss/vi ... p;extra=&page=7
AV AMP, power AMP 是首選...(小弟配鍍金plug)
sufwoofer, power bar 都很好...但前者價錢上有更好選擇,後者略不夠中性(配銅plug)

http://www.post76.com/discuss/vi ... p;extra=&page=3

Update on: 2012/01/15
黑毛同金城果然無欺騙我。
今午強‥‥‥‥迫一位師兄比我試佢隻新玩具太陽火十吋。
先用跟機雞線行一次《大豹逃獄》,攞左個基本先。
換 JPS(銠銠) 再行一次。睇下有乜變化。
咦,多左好多聲,實淨有肉左喎。
如果一定要 QUANTIFY 量計,
我會話無五成都有三成以上的提升。
會連成個音場空間都豐滿左,唔單單係啲低頻。
全頻線條,音像立體實淨有力左。
相信係一啲沉潛餘音出返黎填充返漏空左的空間。
JPS 插十吋的 SUB 仔果然有好表現。
下次去黑毛度照辨煮碗陏佢隻新玩具:MK 12" 先

Updated on 2013/04/19
以下是約一百位用家對紅腸的綜合評語。
電視:英式+鉑金屎 暫時只有 WW silver electra 贏到佢。
AV AMP:暫時好評超過九成。只有黑毛話佢有D嘈。
BDP:好奇,無用家話佢衰,可能少人用佢插 BDP。
SUB 仔:八吋用家話唔見提升。十吋個D話好似換左隻勁十仔咁。
電處/拖板:它的本位,30a 線,夠氣夠力有突。
2 CH: 勸你咪制。好壞參半。只合聽 Rock,快野。
*** 冰鮮左就可以插 2CH。
後級: 插 XPA-5,天逸 HD5250,有回報話拮耳。
*** 冰鮮左 5250 無再拮耳。
*** 有約六至七位師兄回報用左紅腸唔見有提升,原因不明。

要聲就鍍金頭尾。
要畫就鍍銠頭尾

賤晶報告完畢。

評分

Netmans + 10 好毒 !! x 10 Like !!

查看全部評分

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

信不信由你喇...反正我信了

評分

plnl88 + 10 多謝師兄賞面!

查看全部評分

鉑金玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

我對呢條線都好有興趣,唔知條線身有幾硬(好怕)及有幾粗?
己所不欲,勿施於人.

1萬

黃金玩家

我對呢條線都好有興趣,唔知條線身有幾硬(好怕)及有幾粗?
raymond430 發表於 2011-11-16 13:43

條【痴乜線】唔算好硬。
黑毛唔使削線,齋唔要外皮都入到 MK 紅頭。
黑毛成功入到 MK紅+4781尾。
比幅黑毛手工相師兄睇睇。一陣揾返啲 SPEC 報比師兄知。
photo JPS FUSE jpg.jpg

評分

raymond430 + 10 thx

查看全部評分

鉑金玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

條【痴乜線】唔算好硬。
黑毛唔使削線,齋唔要外皮都入到 MK 紅頭。
黑毛成功入到 MK紅+4781尾。
比幅黑毛 ...
plnl88 發表於 2011-11-16 13:52

聽聞呢條線好夾yamaha av amp, 但價錢對我黎講都幾貴  ,要成280/呎,去唔去馬要視乎水晶兄嘅包膠嘞

評分

plnl88 + 10 多謝比面!

查看全部評分

己所不欲,勿施於人.

2萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

晶兄一出 post 就有好嘢了 !

評分

plnl88 + 10 乜說話,乜說話,多謝比面!

查看全部評分

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

極毒紅腸 ~

星級玩家

我都入左呢條線一排, 用 046 頭尾 入 Int Amp, 真係正都無朋友... 一插就不能自But, DIY 重未有線 KO 到佢... {:5_76:}