設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[討論] 尋人聲 AMP 同 LO cable($3.5K budget)

星級玩家

【科技玩家 NXU】

金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

好耐都冇嚟 Post76 啦,亦冇試耳機/DAP/AMP 好耐啦,本應想分享下我試耳機線果時嘅聽感同評測,但果時好忙,忙下忙下冇左件事。

由於好耐冇接觸新 AMP,想問下各位有乜 AMP 推介?同以前一樣,都係想要重口味人聲~

要求:
重口味人聲
3.5 Line-in 或 RCA-in
隨身用,但大細重量冇乜所為,大到成個 3.5 吋 HDD 都 ok
最好可以直接由 microUSB 攞,不過其實好似冇款係咁(我知 DAC 就有)
唔接受要分開叉嘅 AA/AAA/9V 電芯,即係部機可以叉電芯,一係就用其他充電池

Budget:$3,500 (其中 $500 左右留嚟買 LO cable)

Player:Raspberry Pi 3(樹莓派 3)(http://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=235723)
耳機:UE 4 Pro

得閒就會去試,歡迎大家毒我,最好講埋邊度有得試。Thanks

先上 Player 圖,另外會加尿袋做 power、手機做 remote control、microSD & 細 card reader 做 source
(圖中 LO cable 係用嚟試 AMP only,實際上要買條)

星級玩家

此價位不得不題Fostex HPV1 tube amp,膽味不錯,空氣感及空間立體感增加
唯一滿足唔到你要求係佢並非新野

星級玩家

【科技玩家 NXU】

金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

sum_gor 發表於 2016-5-10 19:46
此價位不得不題Fostex HPV1 tube amp,膽味不錯,空氣感及空間立體感增加
唯一滿足唔到你要求係佢並非新野{:1 ...

我唔要求新野~HP-V1 之前試過,當時用 MA9 + SE535R,可以話係非常差 ,音場窄左好多,高音過尖,Bass 多左深左唔少,人聲後左,volume 制又勁鬆,估計係完全唔夾 DAP/耳機?!
不過聽你咁講,可以用新機試多次~

銀級玩家

jasonfoknxu 發表於 2016-5-10 19:54
我唔要求新野~HP-V1 之前試過,當時用 MA9 + SE535R,可以話係非常差 ,音場窄左好多,高音過 ...

建議師兄搵隻動圈/耳牛試下用HP-V1推,可能會有驚喜。
我最近就入左一部,剛剛開聲。

依家部部機都追求高分析力,有時只想細聽人聲,但又想不失樂器細節,HP-V1可能係個好選擇。
我返去繼續煲嚕~