設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: alexlyf

[合併式擴音機] Hegel H360:終於有得開箱!包膠在28樓

星級玩家

小寶老豆 發表於 2015-12-22 11:50
... 恭喜冼樸師兄...

一機搞掂 CAS , 又好似幾方便喎~~

一機過係好方便,又易用,我太座係機盲都識用。
小弟用緊ATC SCM 11,遲吓有興趣ATC SCM40 ,不過等我回吓氣先

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

弓起 CHING 有新玩具

鑽石玩家

76 榮譽慈善家勲章76-FC 藍寶石勲章

flight 發表於 2015-12-21 22:35
$@%))寫得好清楚!

相對H300貴咗好多!

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
alexlyf + 10 + 10 多謝加分! :D

查看全部評分

銀級玩家

alexlyf 發表於 2015-12-22 11:57
小弟用緊ATC SCM 11,遲吓有興趣ATC SCM40 ,不 ...

恭喜師兄,ATC 同hegel應該好夾^^小弟都有想用360夾40。

評分

alexlyf + 10 + 10 多謝加分! :D

查看全部評分

銀級玩家

alexlyf 發表於 2015-12-22 11:57
小弟用緊ATC SCM 11,遲吓有興趣ATC SCM40 ,不 ...

恭喜師兄,ATC 同hegel應該好夾^^小弟都有想用360夾40。

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

fkbong 發表於 2015-12-23 06:04

我都用近ATC scm 40,現在都搵近後級,可以的話分享吓360推ATC scm 40 效果,Thx
(Post76 Android 手機版送出)

星級玩家

redioleong 發表於 2015-12-23 11:47
我都用近ATC scm 40,現在都搵近後級,可以的話分享吓360推ATC scm 40 效果,Thx
(Post76 Android 手機 ...

如果師兄有興趣,可以到以下What HiFi 論壇望吓,那裡有些英國用家討論H360 或H160接ATC SCM40,睇吓有無乜啟發。

http://www.whathifi.com/forum/hi ... ifi-choice-sep-2015

評分

fkbong + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

星級玩家

剛忙完幾日聖誕節,而家有時間打吓包膠。

第一次上昌業試聽的其實是Hegel H160 合併放大器(連內建DAC),配4路6”單元的啦叭(唔記得好清楚啦),啦叭離牆10尺有多,聽感是與家中Arcam FMJ19、Arcam irDAC 及ATC11比較,啦叭離牆尺半,聆聽空間約300平方尺,不過與代理showroom不同的是我啦叭放在較長的一面牆。

先播Eva Cassidy CD試了幾首歌,後接上我帶去的MacBookPro及Audivana 2.0播FLAC。音場H160較出色,特別播 Mozart Requiem (Dunedin Consort),相比家中Arcam組合可以說是相差甚遠。不過,始終場地、啦叭及其擺位不同,所以要比較的話意義不大。

繼續聽Karajan 的Dovrak New World Symphony大棚野, H160音場勝,樂器聲井井有條,音場出色但啦叭的低音不太足夠。我估可能是啦叭擺位問題,家中ATC的低頻豐富一點,相信不是H160的問題,外國測試H160的低頻控制,以至質量應該也很好的。

然後再聽女聲,Simone Kopmajer及Eva Cassidy Live at Blues Alley,家中系統女聲較豐厚點,也相信是ATC的功勞,但H160明顯地在音場及分析力勝出。

同場開了H360聽了一下,但只夠時間聽Eva CD 一首歌,聲音都是我喜歡的中性,不加鹽加醋,而女聲感覺H360較H160順滑及暖一點點,但我諗部H360剛通電都未熱身,所以聽後感不能作準罷。

不知不覺間上去打攪了個幾鐘!小弟感謝廖先生非常好人,加上另一位先生,細談了一會,氣氛愉快。

事隔三個星期,網上做了更多的資料搜集 ,心中還是對H160/H360抱極度興趣,但同時間對它們的低音的質量有些懷疑。於是一天放工後沒預約就踩上代理 ,想攪清楚心中疑問。

當時他們正在煲緊架H30後級連ELECTROCOMPANIET Nordic Tone -Model 1座地啦叭(四路座地大啦叭,外國好似賣成二十幾個?),心諗,嘩!d聲離晒箱,d鼓聲正到PK。 於是同廖生吹吓水,問吓接隻H360嚟聽聽,播番頭先隻中國鼓CD(我好有興趣知係乜碟),今次完全知自己想聽乜,一心要領教吓d低音。

PK,OMG,d低音控制同power同之前聽到的一樣咁正! 收放自如,速度敏捷,鼓聲尾音絕不拖泥帶水,但鼓聲仍然雄亮,又不缺乏細節同紋理!聽得我好感動啊!心諗我屋企架50W amp要聽鼓聲,實出到又化又濛,一嚿嚿,低音開大聲d都唔夠力驚distortion 。 H360推咁大對座地都推到貼貼服服,250W 8Ohm果然有料到,推ATC實無問題! 50lb重的機身,從上面看到內部5吋直徑的環形火牛,份量十足!

就係咁我就落咗搭,乖乖地俾錢,上星期六送貨後,在家中慢慢嘆。順便提吓,我而用H360的 AV Bypass (Home Theather) 睇戲,d槍聲真係堅到震! 聽歌聽音樂d細節非常出色,比以前聽出來容易得多。中性無色染,聽出音樂的原音!   開機幾個鐘機身也不會很熱,唯一問題係我舊HiFi櫃唔夠深,又要計劃換櫃~

評分

參與人數 3威望 +30 金錢 +30 收起 理由
samuelt + 10 + 10 精彩報告
hikaru1971 + 10 + 10 用家心得
keltonfan + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

銀級玩家

好{:9_426:}

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

多謝師兄報告,值得參詳!