設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[訊號線] 1002古河 大戰 紫銅Valab: 以大蝦細 Vs 刀仔鋸大樹

鑽石玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

起因

平價買了1002 silver, 加埋 Neotech 鍍金頭沾沾自喜。。。點知受了南南兄塗毒, 整了紫銅RCA, 慘事發生:點解平價紫銅線D聲咁似 1002 silver 。無理由嘅, 於是賴對鍍金頭不濟, 換上古河頭後, 哈哈, 真章來了, Neotech無得fight,咁即係話1002+古河可以輕取紫銅+Valab?

起底

價錢 : 1002 silver      約 HK$250 呎                  紫銅線  HK$12 一包 (30 awg, 幾廿呎)

古河 FP-120F  約 HK$1,000              Valab RCA 頭 : HK$ 160

構造     1002 silver  十分勁                                  紫銅線: 幾條銅線繞著棉繩, 再包teflon tape      

來個見面禮

大戰安排:

CEC  CD transport + 紫銅細佬 (DH Lab digital cable 去 DAC)

MSB DAC (插 Duelund silver foil 電線)(主角1002 silver/紫銅 線)每播完一隻cd, 即換另一對線

Amp : Neotech 3003  silver 電線 (喇叭線: 高 : Neotech 方芯銅/漆皮棉線   低:Long Grain Copper)

喇叭 : Focus Aaudio FS 688

決戰

骷顱之舞

1002充滿能量感, 小提琴質感, 樂器定位和立體感均優於紫銅 (yeah! ; 紫銅較平淡兼欠些氣力。 1002音像前傾一些。

Carmen

跟上一CD 結果相似, 1002 會生動和音樂熱鬧些 (yeh!)

Belafonte

播第二首Sylvia及 Jamaca Fairewell

1002的人性豐厚得來細膩, 唞氣聲好傳神, 現場現場感大, 觀眾雜聲清楚。  Jamaca Fairewell 的背後沙鎚亦明顯。無死啦。。。點知紫銅的表現不相伯仲!差的是1002的人聲更有肉而已。

Oldies

播Changing Partner : 兩者十分接近, 但1002會幼細DD。

炎黃第一鼓

第七首: 沖天炮 大鑼大鼓敲擊樂

紫銅欠勁度, 音場平面D。 反觀1002, 有些樂器會出D, 分隔度會好D,

老貝第九大合唱 第四樂章

1002一出場, 小弟即暗笑: 正 現場氣氛的還原非常正, 低音大提琴的質感和氣勢到肉,可以手指指 觀眾咳聲所出的位置。 到紫銅, 豈有此理,居然一樣出得咁掂!!

戰果

由各位師兄判斷好了
一個邏輯: 假設初時1002/Neotech鍍金頭和紫銅Valab打成平手, 1002換上古河後做低Neotech頭,即是1002/古河會完全KO紫銅/Valab! 不過, hifi 條數原来不是咁計的

後續

1002 可以借用古河擋住刀仔, 紫銅有何不可?  小弟準備再整紫銅線, 但今次會接上靚RCA頭, 例如 KLE pure silver 子彈頭, 看看能否更上一層樓。。。。。

評分

參與人數 3威望 +29 金錢 +29 收起 理由
jamesc138 + 9 + 9 精彩報告
leojai + 10 + 10 精彩報告
fm31331 + 10 + 10

查看全部評分

白鑽玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

大戰好!

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

唔知會唔會有咩唔同?
不如整多個人多蝦人少,插埋條紫銅大佬上去dac到
咁咪三英戰呂布囉

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

Ching will wait and see!

鑽石玩家

jamesc138 發表於 2015-4-19 09:05
唔知會唔會有咩唔同?
不如整多個人多蝦人少,插埋條紫銅大佬上去dac到
咁咪三英戰呂布囉 ...

好提議

3萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

Alam兄,直接用古河頭接上紫銅線,你一聽就知龍與鳳啦!
唔駛攪到咁覆雜嗎!
祇回應不推介!
"別人笑我太瘋癲,我笑他人看不穿"

鑽石玩家

KING 發表於 2015-4-19 11:56
Alam兄,直接用古河頭接上紫銅線,你一聽就知龍與鳳啦!
唔駛攪到咁覆雜嗎! ...

係噃。。

但已焊好古河, 唔想再拆, 況且很難為1002找到甘大個窿嘅頭. 加上已打算再整紫銅線,都是拆走舊線的頭去用, 所以有此想法。(小弟已乾塘,仲有錢買貴頭咩? )

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果RCA紫銅換靚頭有好表現、咁紫銅大佬(電源線)相對都一樣囉_。有冇師兄試過換靚頭(MK頭以外)
(Post76 Android 手機版送出)

鑽石玩家

malretep 發表於 2015-4-19 13:28
如果RCA紫銅換靚頭有好表現、咁紫銅大佬(電源線)相對都一樣囉_。有冇師兄試過換靚頭(MK頭以外)
(Post76 And ...

何謂靚頭? 或貴頭?換上靚頭相信定有幫助: mal兄先來示範下

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

Alman 發表於 2015-4-19 13:45
何謂靚頭? 或貴頭?換上靚頭相信定有幫助: mal兄先來示範下

我都想....冇$..唉~
(Post76 Android 手機版送出)
Cambridge audio 651R+大紫銀蛇
JBL Control
JBL Subx HFT
Polk Audio
JPS in Wall+IP2+ 地線濾波器
Pure AVx2 + IP2x2
威馬地盒+BGT
OPPO 103+紫銀銅網蛇
隆宇206-2
超大BGT/大BGT盒
DIY主動/被動式濾器