設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[入耳式] 談一談Heir Audio 10.A — 被埋沒的好東西? (對比K10及LAYLA)

星級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

最近因為口味改變而出售了用了1年的靜電耳機系統,想話換下新玩具咁。而自從layla出左之後我就比佢毒到頭暈暈,好想買,但冷靜d諗2皮野仲有咁多選擇,聽多d唔同野先好。之後見到有d師兄提起一隻叫Heir audio 10a的,好似幾好,見官網賣緊$1399USD ,但感覺好冷門,都揾唔到咩資料,又冇demo。

結果今日約了一位師兄去試試他的10a CM。本來我是打算套2節膠上去按住落耳仔度聽,點知意外地我的耳型同果位師兄好接近,我可以直接戴到佢對10a,亦都幾密實好隔音所以我諗應該都聽到有實際嘅9成質素嘅。

我的dap係ak240,亦都有帶部aclear porta 淨化器接上去聽。果位師兄聲稱heir audio有針對過ak240作10a的調音,係真定假我唔知啦,但至少呢套我聽落又真係幾好聽幾均衡舒服,不過最令我surprise嘅係佢質素之高。冇demo係香港令更多師兄認識呢對野真係可惜

講一講我對10a的聽感吧。聽左一陣我首先係腦海浮現嘅係K10。點解咁講呢?因為我覺得10a比我一種「K10進化版」嘅感覺。不過Heir audio同Noble本身就係同一間野拆分出黎,搞artwork果個做noble,搞技術果個去左Heir,如果話10a基於k10改進我都唔覺得出奇。而以下我都會用K10同Layla嘅對比黎描述10A(我地約左係某耳機店試,同時我借左對Layla黎對比)。

對我而言10a同layla至少係同一水平的耳機,10a最令我留下深刻印象嘅係音場,Layla本身已經比我一種音場規模好大好立體嘅感覺,亦都冇咩其他耳機比過咁嘅感覺,但估唔到10A嘅音場可以比layla規模更大更立體,而且係好明顯果種。闊度唔差得多,但更加深,亦更加高,定位亦好清晰,嘩我頂你個掣,感覺聽緊開放式旗艦咁。

低音方面呢,Noble K10嘅低音係一種好有衝擊力,結像大而震撼但下潛唔算去到非常深嘅低頻,Layla呢我覺得佢嘅低頻比K10修身,更有線條有質感,下潛亦比K10深,但就冇咩K10果種震撼嘅衝擊力。而HEIR 10A嘅低頻呢,我就覺得係2者之間,有一定嘅衝擊力(但唔夠k10勁),亦有一定嘅質感細節(但唔夠Layla清),算係一種折衷嘅調音吧,雖然個人就比較喜歡Layla果種低頻。

人聲方面我覺得K10同Layla都係比較靠前的,10a嘅人聲比我感覺係K10拉後少少,然後再補充番D質感同細節,微細節上如口水聲同氣聲個人覺得甚至要比LAYLA清一些,但講感情同味道LAYLA就表達得比10A好。

高音上係我對LAYLA其中一個唔太滿意嘅地方,感覺佢ROLL OFF得早(算唔算係JH特色?),偏暗,雖然已經好過ROXANNE但都係偏DD暗蒙,順帶一提雖然ROXANNE差LAYLA一些但我都仲係好鐘意ROXANNE的音色到底我隻CM幾時到呀呀呀!!……咳咳,講番正題,K10相對LAYLA而言會較通透明亮,但高頻依然係有做到柔順化D嘅修飾啦。10A呢,高頻會比K10伸延得再去得盡一D,感覺更靚,分析力聽落比LAYLA好一點,尤其弦樂聽起來比LAYLA更像真(但其實仔細聽,10A和LAYLA的細節表現其實都係一個水平,只不過10A高頻嘅野會更明顯一點)。

整體而言10A聽落係好coherent的,而用10A聽完一D得一兩支樂器嘅純音樂再用LAYLA去聽番同一首,會覺得LAYLA有好隱約的結像唔係好連貫嘅感覺,不過好輕微,對我而言可忽略(印象中論壇上好似有人講過類似嘅問題?) 。10A的冷暖調性和K10很接近,而個人覺得LAYLA比2者暖一點。10A同LAYLA一樣好反映音源,錄音MASTERING唔好會聽得出。聽古典同純音樂會係10A的強項,聽流行人聲,部分歌我覺得10A好聽D,但大部分都係LAYLA比較討好。

我對LAYLA及10A的喜好程度是一致的,所以也吧10A加到我的考慮清單上吧哈哈哈哈(不過10A便宜好多哦…… )XD。

以上。
果位師兄今日真係唔該哂你,THX A LOT

PS: 師兄走左之後我又聽左下店內的FOSTEX TH900 + A8西裝,感覺幾唔錯喎! 其他頂班耳牛都聽過下,但HD800, T1暫時都冇咩特別聽過覺得好上癮嘅組合。反而K812我直插AK240我又覺得幾好聽(係呀我手提直推你吹呀 )。LCD-X LCD-3又太過重,唉都知買咩好,冇錢果時又煩,有錢又身痕果時原來仲煩~_~

評分

參與人數 4威望 +30 金錢 +33 收起 理由
eminsam + 3 精彩報告
goodabc2010 + 10 + 10 精彩報告
tommy852 + 10 + 10 精彩報告
斯路 + 10 + 10 精彩心得

查看全部評分

專業玩家

10a k10 LAYLA 三隻對比

10a black friday個價真係好吸引
始終係新野同cm關係 無入到

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

“我又聽左下店內的FOSTEX TH900 + A8西裝,感覺幾唔錯喎! 其他頂班耳牛都聽過下,但HD800, T1暫時都冇咩特別聽過覺得好上癮嘅組合。反而K812我直插AK240我又覺得幾好聽(係呀我手提直推你吹呀 )。”

師兄真係好幸福,你既評論令我對呢對cm的理解更深

評分

參與人數 2威望 +17 金錢 +16 收起 理由
goodabc2010 + 10 + 10
lokkk + 7 + 6 精彩報告

查看全部評分

說不定我們都是被蒙在鼓裡的愚者。
愚者也是有愚者的太陽啊。

"哀傷浮遊 別冊"

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Very details and accurate comments.....Agree that 10A resolutions and soundstage nearly the top of ciem right now.

黃金玩家

let me check K10 again later
(Post76 Android 手機版送出)

銀級玩家

要治本必需重口味

k10我就唔多o岩,人聲薄得濟,當初試o個平反而覺得平平無奇
SE5WAYR,HIFIMAN RE800

星級玩家

goodabc2010 發表於 2015-2-2 07:27
k10我就唔多o岩,人聲薄得濟,當初試o個平反而覺得平平無奇

每個人聽感有出入吧,但K10我覺得人聲算厚厚地

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
goodabc2010 + 10 + 10

查看全部評分

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

windwolf447 發表於 2015-2-2 11:06
每個人聽感有出入吧,但K10我覺得人聲算厚厚地

Yes ar...K10 vocal not thick and also not thin...quite netural.....

科林玩家

我都留意緊對10a, google search過哂除左kicksound之外就係得post76有講哩對野, 仲要ks都冇demo... 會唔會有好心師兄肯出來借我聽幾首歌? 我用緊AP100出DAC, 想造cm好耐但係一直都聽唔啱, 感激不盡!

星級玩家

新仔玩家

Heir Audio 10A好評如潮,睇黎相當厲害。不過因為以往經歷,對於定制實在抗拒。唔知Heir Audio遲下會唔會出10A Universal Fit版本呢? 其他師兄又有無聽過IEM 8.0係咩聲咩表現呢?