設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[PS4/PS5] inFAMOUS First Light™ 挑戰版圖 (更新︰15 分鐘內完成 30 波)

銀級玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

見michael.t兄出左First Light,咁我就唔寫咁多喇。

今次其實好玩過 Second Son 但女主角太樣衰....(真人其實幾靚女)

First Light 主線唔太長,主要係打 challenge 升技能,因為有一個獎盃係要技能全滿,而要全滿就一定要完成所有挑戰,冇錯,技能點係岩岩好的。

挑戰版圖有三個,Alpha、Beta及Gamma三個級別,而 Alpha 及 Beta 是分別有救援及生存兩個模式,但必須要完成故事才會完全開啟所有級別及模式。唔好諗住中途玩玩吓故事就走去打 challenge ,你多數唔夠揪,唔好浪費時間做無謂事。

挑戰當中最難莫過於每個模式都得到鑽石盃(即500, 000分)及在生存模式完成30波挑戰,
而因為片長最多15分鐘,我只會示範我套容易開鑽石盃打法,夠分就收手,冇時間去到30波,但打得到鑽石盃都離30波不遠了,自己打埋佢啦。

而救援本身比生存難攞分,如果死了五個人質就會GAME OVER,所以盡量留意上方顯示信息及人質位置。

打挑戰版圖的基本技能,只要爆機、搵晒D野及完成故事內的三個挑戰就可砌出這組技能,下面所有影片都係哩套技能,Alpha去到 Gamma 都冇加過,當然你玩就自己加上去。
是的,基於我之前已經白金了,技能樹本身係全滿的,而為左方便大家了解主要用咩技能及睇到「挑戰完成」等信息知道開左咩挑戰,所以我剷左個 save 清空技能樹再由頭打過(即係我打左兩次白金)。

挑戰版圖注意事項︰
1, 主要用飛彈,所以升爆佢
2, 要經常吸光補彈及補血
3, 記熟幾個常用吸光位
4, KEEP住個陪數
5, 近身要升到2級,免得敵人會埋身。

Alpha 級練習場︰

1, 救援
[YoutubeHD]AJ5LcRc8evQ[/YoutubeHD]
老實講,哩版吸光位好難去到,所以係最麻煩嘅一版,基本上係未到人質位置就老遠放飛彈,但要小心,飛彈有機會殺死人質,而人質一死,個陪數即扣,所以好難攞分。

2, 生存
[YoutubeHD]WOQY5gCshIA[/YoutubeHD]
冇重點,都係周圍搵吸光位。

Beta 級練習場︰

1, 生存
[YoutubeHD]Irl7U9_G3jI[/YoutubeHD]
其實哩版有個位幾無敵,就係片中兩個平台,因為你上左去之後,砲塔就只會係出現在另一個平台,乎近吸光位有三個,有敵人上黎就震開佢,基本上你唔落地佢都吹你唔漲。

2, 救援
[YoutubeHD]GPAyGDDVwiM[/YoutubeHD]
玩救援用生存模式果招行唔通,因為你要救人,但哩版好在吸光位易搵。

Gamma 級練習場 (只得生存模式)
[YoutubeHD]yRyUo3cip0Y[/YoutubeHD]
哩版圍住中間打就可以喇,因為中間已經有三個吸光位。
(好釆 Gamma 冇救援)

註︰我嘅打法只供參觀,你唔係一定要用我果套,只係我嘅方法最容易(應該)又一定攞到500, 000分以上而已。

最後,睇多次佢個樣........

自我挑戰︰15 分鐘內完成 30 波。

上回講過 PS4 影片只有 15 分鐘長度,而 30 波一般都會超過 15 分鐘,所以做唔到片。

但諗諗吓我應該仲可以打快D,屎忽痕又發作,結果成功,而且在youTube上(暫時)係在下最快( 而 Gamma 岩岩好快人地 00:15 ),所以冇理由唔整靚D條片,認屎認屁都要啦。
因此今次d影片我用左 PS4 個 APPS 執過,但發現佢個 APPS 整出黎嘅片有聲畫唔同步問題.........下次唔用佢囉。

戲肉︰

技能樹係承接之前完成打 500, 000 分得到嘅 106 點隨意加上去,所以純粹交代,唔駛跟足。

Alpha 級練習場係冇 30 波挑戰,所以只有 Beta 及 Gamma 挑戰。
同上幾條片打法最大分別就係.....係唔係都放「超新星(大波)」。

Beta 級練習場( 生存 )
[YoutubeHD]ZmxQ5ZN1Hgg[/YoutubeHD]
目標︰
1, 挑戰「卡哇邦嘎」 ( 30 波 )
2, 500,000分以上
3, 14分鐘內完成

Gamma 級練習場( 生存 )
[YoutubeHD]ZolbzQDK-Aw[/YoutubeHD]
目標︰
1, 挑戰「勇士」 ( 30 波 )
3, 14分鐘內完成

影片更新(純粹只係整靚左尐片,冇咩新野)

今次 beta 同 gamma 嘅 30 波用左13分鐘,快左之1分鐘。
而因為今次打分,技能樹在每過一版都有所調整,而技能樹在每條片片頭會有顯示。

評分

參與人數 2威望 +110 金錢 +110 收起 理由
michael.t + 10 + 10 精彩報告
@肥狗仔@ + 100 + 100 OMG!

查看全部評分

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

其實睇落去畫面唔差,感覺比KZSF要好~

銀級玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

@肥狗仔@ 發表於 2014-8-29 12:17
其實睇落去畫面唔差,感覺比KZSF要好~

Second Son

First Light

質感貼圖其實都好一般,好平板,但明顯 First Light 光影及色調更勝 Second Son,令成隻GAME感覺唔同晒。
練習場質感及燈光係比街景好,感覺上有水準提升了。
光影做得好真係影響好大。

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
@肥狗仔@ + 50 + 50 用家心得

查看全部評分

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

marcolau 發表於 2014-8-29 19:54
Second Son

係架,特別有時室內場,貼圖再靚都及唔上打好個燈。當然佢仲要配合埋個光照渲染同材質類型,較唔好又係差好遠。

d1.png d2.png

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
marcolau + 10 + 10 我成日以為你果隻係taiking tom,而加睇真.

查看全部評分

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

認真我都卡緊challenge map

睇完又一次幫到手

不愧為爆機Marco

銀級玩家

michael.t 發表於 2014-8-30 11:49
認真我都卡緊challenge map

睇完又一次幫到手

又唔好咁講,只係我打得快啫。

銀級玩家

上回講過 PS4 影片只有 15 分鐘長度,而 30 波一般都會超過 15 分鐘,所以做唔到片。

但諗諗吓我應該仲可以打快D,屎忽痕又發作,結果成功,而且在youTube上(暫時)係在下最快( 而 Gamma 岩岩好快人地 00:15 ),所以冇理由唔整靚D條片,認屎認屁都要啦。
因此今次d影片我用左 PS4 個 APPS 執過,但發現佢個 APPS 整出黎嘅片有聲畫唔同步問題.........下次唔用佢囉。

戲肉︰

技能樹係承接之前完成打 500, 000 分得到嘅 106 點隨意加上去,所以純粹交代,唔駛跟足。

Alpha 級練習場係冇 30 波挑戰,所以只有 Beta 及 Gamma 挑戰。
同上幾條片打法最大分別就係.....係唔係都放「超新星(大波)」。

Beta 級練習場( 生存 )
[YoutubeHD]ZmxQ5ZN1Hgg[/YoutubeHD]
目標︰
1, 挑戰「卡哇邦嘎」 ( 30 波 )
3, 14分鐘內完成

Gamma 級練習場( 生存 )
[YoutubeHD]ZolbzQDK-Aw[/YoutubeHD]
目標︰
1, 挑戰「勇士」 ( 30 波 )
3, 14分鐘內完成

評分

參與人數 1威望 +80 金錢 +80 收起 理由
@肥狗仔@ + 80 + 80 一定要加分

查看全部評分

黃金玩家

marcolau 發表於 2014-8-30 17:45

上回講過 PS4 影片只有 15 分鐘長度,而 30 波一般都會超過 15 分鐘,所 ...

我懷疑玩得多忍龍都會練上一身好武功。我可能normal都未爆你已經爆埋hard。

銀級玩家

@肥狗仔@ 發表於 2014-8-31 13:16
我懷疑玩得多忍龍都會練上一身好武功。我可能normal都未爆你已經爆埋hard。  ...

我認同龍忍係最好嘅訓練場。

銀級玩家

影片更新,今次 beta 同 gamma 嘅 30 波用左13分鐘,快左之1分鐘。
而因為今次打分,技能樹在每過一版都有所調整,而技能樹在每條片片頭會有顯示。
(純粹只係整靚左尐片,冇咩新野)