設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[入耳式] 尋人聲 CM 日記:VE Stage 2 VS Westone ES5

星級玩家

【科技玩家 NXU】

金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
今日終於認真詳細地試兩款 CM - Vision Ears Stage 2 同 Westone ES5,結論係我試唔到 CM~

VE Stage 2 :
完全塞唔到入耳
所以「傳說」中既人聲前就聽唔到,反而好似人聲後過 SE535R(當然啦,都未塞入耳),完全試唔到

Westone ES5:
塞到少少入耳
整體感覺唔錯,人聲比 stage 2 仲前(緊係啦,至少塞到少少入耳),如果可以完全塞入耳,估計比 SE535R 更好

唉,即係我冇得試 CM,估計幾年內都唔會買
(Post76 Android 手機版送出)

銀級玩家

Demo黎講都係Fitear MH335DW戴得最舒服加穩定

試過VE6, JH16 DEMO都係戴得唔係好穩,好易漏音,要用手指按實,聲一定有出入

有budget建議去試下Fitear MH334, MH335, 本人一試難忘,聽JPOP一流,比自己用緊既VE3更好
Current:AK380+AKAMP, FITEAR MH335DW Studio Reference

星級玩家

【科技玩家 NXU】

stepmic 發表於 2014-6-21 16:09
Demo黎講都係Fitear MH335DW戴得最舒服加穩定

試過VE6, JH16 DEMO都係戴得唔係好穩,好易漏音,要用手指按 ...

1. 我係完全塞唔到入耳 = 完全戴唔到 = 試唔到
2. 我只愛人聲 = 少選擇~

黃金玩家

jasonfoknxu 發表於 2014-6-21 16:41
2. 我只愛人聲 = 少選擇~  ...

戴唔到demo? 唔係好明

星級玩家

【科技玩家 NXU】

dezispop 發表於 2014-6-21 17:19
戴唔到demo? 唔係好明

我耳洞太細,其實普通入耳都唔穩.....

銀級玩家

jasonfoknxu 發表於 2014-6-21 16:41
2. 我只愛人聲 = 少選擇~  ...

FITEAR人聲都好毒, 你去試下Fitear MH334, MH335DW, Private 333 DEMO

FITEAR有出UNIVERSAL IEM, 可以試埋FitEar Parterre, TG334

JABAN, 亦軒, DMA 泛音 呢3間代理都有得試

Current:AK380+AKAMP, FITEAR MH335DW Studio Reference

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

作為 es5 用家,我感es5 不是各下想要的人聲,就是334 應該都唔會。

雖然es5 不是太 sale sound stage, 而且比較 monitor. 但 es5 的 sound stage 其實唔差,可以推出開揚宏大的,人聲應該同 音樂是平均互動的。 但當然要 depend source。

評分

參與人數 1金錢 +1 收起 理由
jasonfoknxu + 1 用家心得

查看全部評分

星級玩家

換過兩粒細號耳膠試嗎!
我試果時主動問舖頭換,
VE6XC 真的是迎合現代的耳機,
但最好配合高分析力DAP,同Hi-Density file
不然你會試唔真佢有幾強的真實還原能力⋯⋯

星級玩家

【科技玩家 NXU】

cvincent 發表於 2014-6-21 20:38
換過兩粒細號耳膠試嗎!
我試果時主動問舖頭換,
VE6XC 真的是迎合現代的耳機,

耳膠都係一個問題,就連 IEM 嘅耳膠都未試過戴到(3 節/2 節除外)

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

試吾到都可以做架,只要大概知道咩聲底就可以了,同你講試到只demo好真都係曬氣,因做出黎都已經係第二樣野
我335,em6,stage2,mg6pro全部都帶吾到demo
Kharma S7
Nac 202 Nap 200 DR Hi cap dr
Naim cd5xs
SC:super Lumina
IC:Venture Chloe, WW Platinum
PC:Siltech SPX800,Nordost Heimdall 2,WW Platinum
USB:AQ Diamond