設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[討論] 新手報告 Klipsch+828+AQ Cinnamon+Belden 83803

鉑金玩家

金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

之前成日問大家呢樣果樣 , 到而家買晒成套 AV System Upgrade埋都未出過 Report 真係好似過意唔去.

希望大家唔嫌我新手木耳出左唔專業既報告啦 :

1) Klipsch RB61 RC52 Mirage OMD5
試過以隻入門喇叭 , Klipsch真係好有睇戲Feel , 氣氛一流 , RB61 低音都夠實淨 , 唔算太散 . (以呢個價位黎計)
RC 52 , 我唔知係 Onkyo Amp 定係 RC52 啦 , 人聲未算清晰 , 可以話似戲院 , 但係如果可以再清D就仲好.
點解我唔買晒一套西裝 ? Mirage OMD5 係情意結 , 真係覺得個包圍感好正.  Sound quality 未算一流 , 但係我 Prefer 環迴感覺 , RS-42 俾唔到我的.

2) Onkyo 626 -> 828
20131106_224427.jpg DSC06058.jpg
第一樣 Upgrade 既野.  626 真係好似笠住個膠袋聽野 (係誇張架啦 , 不過你試下夾 RC-52 就知)
無力水 , 分析唔夠仔細 , 總之就覺得成套 AV system 貨不對辦 .
十仔開到一半聲先夠 (40度) , 點解 ? 肥囉. 開大聲先 feel 到個 bass.
好快就換左 828 , 唔怪得 828先係好多師兄心目中既入門機 , 626真係唔同班.
分析仔細左 (當然有改善空間) , 力水明顯好左 , 人聲都係死症 , 中置要開大兩 Db ...
十仔而家開 30 度已經夠皮 , 實淨左 , 深左快左 , 竟然而家可以震到梳化 ! 當然有改善空間.

而家試下 Bi-amping , 4出4去 RB61 , 感覺唔大分別 , 遲下可能轉用 Front High 試下.

3) 十仔 Velodyne EQ Max 10
無咩好講 , 潛取向 , 呢個 Budget , OK la. 接受表現.
4) AQ Cinnamon HDMI A/B Test  VS Belkin ProHD 4000 (BDP 係 Philips 9700)
早排同個C Hing 入左條 Cinnamon , 想睇下同 Yahoo Outlet 買既 ProHD 4000 有咩分別 :
A/B Test 如下 , 畫面黎講 , 我其實唔覺得 Belkin $168 同 Cinnamon $1.2K有咩分別.
Belkin:
PRO HD4000 DSC05833.jpg
Cinnamon:
AQ Cinnamon DSC05846.jpg
聲音黎講 , 都係果句 , $168 同 $1.2K , 係有分別 , 但係我隻木耳聽到 Cinnamon只係仔細左 D D , 同埋Cinnamon低音細聲左.
如果俾我揀 , 我會建議人試下隻 Belkin , 我覺得唔差 (如師兄有高見可以教我點睇點聽 , 小弟虛心受教)

5) Belden 83803
岩岩用條 83803 去個 Amp 度頂住檔先 , 遲下先入紅腸.
我呢D 新手未見過大蛇屙尿 , 83803同跟機線真係大分別囉 ! 人聲出左清左 ! 多左力水 ! 大佬 $420 包頭尾有呢個 improvement 真係抵玩 ! 未信 power cable 既 C Hing 真係可以平平地入一條玩下 !

好喇 , 出住咁多報告先 , 希望各位 C Hing 唔好嫌棄 !~ 一齊討論下 ~

評分

參與人數 11威望 +108 金錢 +108 收起 理由
sclendan + 10 + 10 用家心得
小寶老豆 + 10 + 10
samuel8892000 + 10 + 10 精彩報告
chhanthony + 10 + 10
pinkspider + 10 + 10 精彩報告
steve6272003 + 8 + 8 精彩報告
Samson2011 + 10 + 10 精彩報告
leojai + 10 + 10 精彩報告
momolee + 10 + 10 精彩報告
bigair + 10 + 10 精彩報告
lawzelda + 10 + 10

查看全部評分

Yamaha CX-A5100 / MX-A5200
Elac FS 407 / Elac CC 241.3
Elac BS 243.3 / Mirage OMD-5
Klipsch RP-140SA / Velodyne SPL-1000 Ultra
Oppo BDP203

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

恭喜,大升級 煲耐小小就靚聲!
ONKYO5530前级 REL S3  KRELL S300i. 後级 xpa5
Atmos JBL X  LEXICON DD8
SONY  HX750   BEN Q W1080ST+
Kef R500 R200c 後置  MK M55T
Madison e3Extreme 1 x3
  Cambridge  Audio751
PS3  Xbox360 Will U  P

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

Cinnamon $1.2K,幾長?

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

恭喜晒!
無錯,828先係安記入門機
Marantz • SAsound • JBL • XTZ • Klipsch • MK • Velodyne • Sony • Oppo • Mcintosh • Focal

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

D 相影得好靚!

我記得買過616 兩日就放左,同你講個D完全一樣, 可能真係8 字頭先聽得下!

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

想問下師兄,Mirage OMD5係咪向下射?
同埋做緊咩價???

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

rs 42冇Mirage OMD5環迴感甘好  差幾遠到 omd5現在有冇得買?幾錢?边到有得試?thx

鉑金玩家

kmissp 發表於 2013-12-30 20:39
Cinnamon $1.2K,幾長?

Cinnamon around $1.2K , 2M.
不如買二手試下先 ...
Klipsch RP-140SA / Velodyne SPL-1000 Ultra
Oppo BDP203

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

啲器材已經非常不俗,恭喜ching 有新玩具

鉑金玩家

paulonmi 發表於 2013-12-30 22:22
rs 42冇Mirage OMD5環迴感甘好  差幾遠到 omd5現在有冇得買?幾錢?边到有得試?thx ...

OMD5 , 好彩既話 , 二手區 / 數字台二手會有人放 , $4K +/- 啦.
唔出架啦 , 我搵左個幾月都無全新 .

係呀 , 我對OMD5 向下擴散的 .

同 RS-42 比 , 其實各有各好 , RS-42 我覺得方向性/定位強D . 比OMD5遜色就係你會清楚RS42個喇叭 exactly 響邊個位.
即係咁講 (我木耳既比喻) : RS-42 你(比較)清楚聽到子彈由邊個方位射出 , OMD5呢 , 你會(比較)覺得成架直昇機響頭頂.
其實 RS-42 都幾好 , 可以諗諗 .
Oppo BDP203