設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[教學] 我的HIFI DIY線材分享

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

小弟最喜歡玩性價比的,最近重新打造自己既2.0系統
本來我是想分享自己的CAS系統,但有兩件小物件未焊,所以先行分享我的DIY線材
DIY線材,如果搵到好既導體,性價比超高,的確可以KO貴好幾倍以上既廠線。
但當然DIY線材,二手價多數慘到無倫,但廠線二手價會好好多,所以兩樣我都有玩。
下文,我會分享我自己點整灌沙線。

我的HIFI電源系統
古河鍍金牆插-->Airlink 英式隔離牛 (DIY)
(備用)Sine SA-5英式拖板

電源線材︰
拖版 : 古河鍍銠英插+wireworld gold electra+ Wireworld OCC Silver IEC尾插
CAS電腦︰古河鍍銠英插+wireworld platinum electra (短線)+Wireworld Silver-Clad IEC尾插
usb converter︰古河鍍銠英插+每芯0.5mmX2加1.mmx2 mundorf 金銀線+台灣產碳纖IEC插
DAC︰古河鍍銠英插+每芯1.5mm mundorf 金銀線+台灣產碳纖IEC插
前級︰古河鍍銠英插+zendo mundorf 原廠電源線+台灣產碳纖IEC插
後級︰ 古河鍍銠英插+每芯duelund 0.5X 3整既純銀電源線+台灣產碳纖IEC插
(備用)Atlas鍍銠英插+AET HIN EVO+Oyaide C-279及古河鍍銠英插+Oyaide Tunami+Oyaide  C-037

其實唔應該用晒古河英插,不過我係外觀黨,無計,用台灣產碳纖IEC插,因為水準有市面七至八百元既IEC頭水平,抵用,好靜。

RCA ,USB,喇叭線材基本上都係DIY,全部我都好滿意,不過下次先再分享,喇叭線難除下,唔影相了︰
古河碳纖RCA +Duelund 1.0
古河fp-108r rca + 1mm mundorf 金銀線一正二負
(備用)wbt 0110cu rca + Oyaide  PA-02
USB線︰每芯0.5mm mundorf 金銀線
喇叭線︰古河鍍銠香蕉插+ 每芯0.5mmX3 mundorf 金銀線以織線形式整。

我今次想分享主要是三條灌沙電源線,因為其他DIY線材都係D高手前輩幫我搞掂的,有機會再分享,不過真的好正,無論係RCA、USB及喇叭線,我相信唔會失禮人,特別係古河碳纖RCA +Duelund 1.0。
我覺得好多人用四分喉做灌沙線,我其實覺得麻麻,因為做出黎太硬,難用,我信念係點搞灌沙線都好,一定要整到同一般電源線無異,我個人覺得用水冷喉係最FIT,你見到幅圖,D線灌左沙都係好軟,雖然D沙比我整到超實,無空位。
我自己用既水冷喉,係用外俓16MM的,比較容易配IEC尾插,但內俓會選用三種,分別係9MM,11MM及12.7MM,因應線體本身粗幼而定。

至於用乜沙,我個人係用爬蟲沙,係朋友教落,我自己都貪得意,混左10%至20%碳粉,但不敢落多,太多我覺得有壞影響。其實我自己覺得唔落都OK。

我用 DUELUND 電源線舉例,我是用DUELUND 0.5 X3做一芯,先每條DUELUND上一條2.0MM既TELFON做的特製熱縮通,然後再由每三條DUELUND上一條黑色或紅色的熱縮通,加強安全性。

由於DUELUND已經有一定粗度,即使已經用到最盡內俓12.7MM既水冷喉,都佔用左唔少空間,由於我想灌多D沙,同埋容易D搞,所以條EARTH,我行係D線材外面。其實我自己唔鐘意,雖然會靜D。

同埋加影︰
千足純銀代用FUSES(已退火)
我特地訂做左一批用千足純銀做既代用FUSES,朋友話效果好好,但我未上插頭。
相片有好多支,但我分晒畀朋友了。

評分

參與人數 14威望 +131 金錢 +108 收起 理由
andy3210 + 3
mmmclll + 9 + 9
xxijixx + 10 + 10 精彩報告
ykluk + 10 + 10 一定要加分
manblood + 10 精彩報告
dpcs + 10 + 10 精彩報告
hon328 + 10 + 10 精彩報告
Alman + 10 + 10 超正!
leojai + 10 + 10 精彩報告
KING + 10 + 10
itoy2008 + 10 用家心得
JT1983 + 9 + 9 一定要加分
mike1981 + 10 + 10
cmlee + 10 + 10 一定要加分

查看全部評分

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

我唔想回POST先睇到,我覺得咁樣好難大家交流意見
不過如果大家覺得OK,請加下分呀^^

大家對灌沙線有咩意見都可以發表下,大家交流下

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
tennishk + 10 絕對認同

查看全部評分

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

kelvin 好耐冇見.幾時聚一聚呀?一齊研究吓!

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

cmlee 發表於 2013-7-21 20:34
kelvin 好耐冇見.幾時聚一聚呀?一齊研究吓!

我幾時都得嫁,我其實我得閒,哈哈
搵埋MIKE,HON佢地呀

禁止發言

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

jojo9326 發表於 2013-7-21 21:43
wa...d 純銀bar 師兄有無興趣分金同味?
(Post76 Android 手機版送出)

分晒比朋友了,我一向有好野就預左分比人嘛

禁止發言

高級玩家

樓主,想請問點解要灌沙?

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

JT1983 發表於 2013-7-21 22:12
樓主,想請問點解要灌沙?

主要係用作屏蔽及減震作用
灌沙線一般會較正常電源線靜唔少,聽多d detail
不過灌沙線一般只會用係電源線及喇叭線
喇叭線我都有用灌沙,其他線材就唔會用了

如果你有興趣,可以參考下djaddy 及alman兩位ching既大作

高級玩家

kelvin2517 發表於 2013-7-21 22:29
主要係用作屏蔽及減震作用
灌沙線一般會較正常電源線靜唔少,聽多d detail
不過灌沙線一般只會用係電源線 ...

thx 師兄,等我又去睇下先^^

不過我其實唔係發燒友,我只得一部amp & cdp,部amp條PC而家都係用緊白色MK頭走fuse(我冇拆過黎睇過,代理話係焊錫)

我仲有一個MK頭留比cdp用,如果我想走fuse,請問最簡單係咪買多個頭,換左有fuse個隻腳就得呢?

謝謝kelvin兄