設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[Music Streamer 串流播放機] 給新手的信 - USB DAC入門推介

星級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

我都係一個cas新手,剛入門開始玩usb dac, 經過一段時間理解,research, 請教及試玩後,得出左現左之組合,可以分享及推介比各位師兄,尤其想入門而又怕門檻太高者。

首先從concept開始,聲音輸出訊號分為digital及analog, 平時pc個earphone插頭已經由pc内置解碼變成analog輸出。而用外置dac, 就係由pc輸出digital訊號去dac, 再由dac解碼成analog輸出比amp/headphone.
Digital之傳送可經usb, optical, coxial ... 仲有其他唔講啦。
Analog之傳送多數用rca, 3.5mm, 6.3mm, xlr 都係analog介面。
我用usb做介面,rca接去amp出耳機!所以optical及同軸我就唔講啦!
睇名就知, usb dac, 用 usb 由 digital 轉 analog, 所以會有三部份chips(最少)去處理, usb interface chip, digital chipset, opamp for analog 。 所以揀dac某程度係揀chips.
首先講digital chips, 而家最熱門就係Ess9018, wm8741都好多人用,仲有其他pcm... , akm... chips, 大部份digital chips都support 24/192解碼,只有少部份低级model先唔support.
然後usb interface chips, 以前好多usb chips只支援24/96, 唔support 24/192. 但而家多左好多usb interface支援24/192, 例如我部dac所用之cm6631a. 所以請睇清楚個spec.
最後就係opamp做analog output/放大,opamp就唔多講啦。

講左咁耐spec, 有無留意到!部dac support 24/192但因為usb interface唔support, 只能行24/96. 要玩24/192, 請用optical,同軸或者揾支援24/192之usb.

另一樣新手要注意,當你部dac同usb都支援24/192, 都唔等於你播歌會有24/192質素,你都要你首歌個file係24/192先得架!並唔會自動升頻上24/192( 個別形號之dac有升頻功能,但我個人唔鐘意,等於張800x600之相放大到1920x1080, 你認為係唔係一樣?) .

正常從cd rip出之file為16/44, 另外從網上購買左少量24/96及24/192原生master file, 非升頻版,所以我部dac實察上九成九播16/44多。

其實最後哩段先係重點,support 唔等於 upsyream, 請勿追求spec, 要玩 24bit , dsd 等高質music, 首先要問自己可以係邊揾到此類真file, 否則揾左D mp3轉24bit wav玩謝你呀!仲有就係此類24bit true master file, 有幾多歌係啱你聽先!
我都係追24bit之人,但真係少歌聽,聽開果D都係cd rip 16bit.

好啦,concept 講完,就講下我揀左邊部DAC !!

揀DAC先揀chipset, ESS9018 分析力高,偏冷聲,WM8741 音樂感好,偏暖聲。 AKM 低頻強勁,暖聲。。。 試左好幾部dac, 都合乎此特性,可作參考。

作為新手,揾入門級dac, 最好 $5000以下,我試左幾部usb power dac( 唔使插牛 ), ifi idac, dac x9, schiit bifrost, teac, asus, cambridge audio, mdac ( 8k dac ) ...... 等。
用usb攞電之dac多數唔好聲,或者叫未合乎我要求,usb power 最好聽果部係 ifi idac, 都要成2.5k. Asus , cambridge audio 及 teac 我不願多評! mdac 太貴! bifrost 好聽,但同場ab下,不及mod左之dac x9, 而dac x9 mod仲平過原裝bifrost. 所以最後揀左 DAC X9 . 仲有,我玩headfi深明電力之重要,我好傳統,所以我鐘意純功能機,dac 及 amp分開,方便升级及調聲。

睇返部dac x9, 開紙箱得機一部,cd一隻,説明書都無本。
X9 digital input 有 usb, optical, coxial, aes/ebu ( balance interface ?? ) analog output 就有 rca 及 balance output. 無錯,x9係一部平衡輸出之dac.

今次真係開箱啦,開機箱!

平衡線路,整整齊齊!
Digital chipset - 雙wm8741

Analog opamp - 原配opa627au左右,847ar做地,乘2

真平衡線路!
Usb chipset - cm6631a , support 24/192

Power supply都有兩隻!一隻負責digital供電,一隻負責analog供電,少有出現於平價dac, 多數都係一隻攪掂。

此x9之線路及佈局合理,加上空間充足,需然用料( 牛,cap, opamp )  cheap左D,但可以mod得,加上我鐘意wm8741聲底,啱晒我。 其後我會比師傅mod. 此圖為mod左後之面貌。

話明入門推介,此dax x9只要千七人仔,抵玩。 另外推介條 Supra USB, 只要四條魚多D。 RCA我用 Supra EFF-I rca cable, 全新千零蚊一對。 電源線就買左條古河diy cable, 二手大多五六百成交。 總數只要四千五左右,已有一套完整dac及線。 當有晒一套基本配置,再慢慢中毒未遲。 你可能發現要有明顯提升,可能要負出很多。

Supra 乃係瑞典廠,中性聲音,幾好評價,可以google下。

我自己家用就 supra usb 接原裝 dac x9, supra eff-i rca 去我部headamp, headamp 另配家用linear psu供電。 dac 用古河電源線。

新開機二十小時都未有,只能作新機初部聽感。

X9 配合自己系統推momentum及 k702anv.
聲音密度高,人聲飽滿有肉地,樂器鼓聲實而有力,高頻唔算突出但圓滑,唔尖刺!但可能新機又或者對牛太cheap, 聲有D沖同生硬。
中頻人聲及音樂感吸引,正是wm8741特性,暖暖地有感情好舒服。 結像及氣氛都好但細致度及餘音表現唔算好。 相信換電容,opamp及火牛可以大大改善。
DAC X9 並非清,冷之流,要分析力及冷,揾ESS9018, WM8741 比到你吸引之人聲!

評分

參與人數 17威望 +479 金錢 +450 收起 理由
ATAM + 10 + 10 精彩報告
小寶老豆 + 10 + 10 超正!
wil-wil + 140 + 140 精彩報告
Momogo + 1 精彩報告
小瑟 + 200 + 200
tanglapyan + 10 + 10
yellowbee + 6
wham + 6 精彩報告
chris1a23 + 6 用家心得
playing7d + 10 + 10 精彩報告
samnet1 + 10 精彩報告
leo25 + 10 + 10
chhanthony + 10 + 10
rklpoon + 10 + 10
ming + 20 + 30 用家心得
cheapching + 10 + 10 用家心得
manKi + 10

查看全部評分

天長地久:CK4MOD/DX50FMV/R6Pro/CL750/IE800/CKR10
曾經擁有:D2/J3/IMOD5.5/T51MOD/i5/XXS/Sharps/SR-71A/E2C/UM2/MDT/X10/SE215/SE215SPE/SE535/SE535R/SM3V2/8a/ER4S/ER4B/S2/D1001/A100/Momentum/K702/K702ANV

星級玩家

since 2011

76-FC 藍寶石勲章

謝謝分享

專業玩家

thanks~

1萬

黑鑽玩家

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

請問 df1-df5 有咩用?

高級玩家

"Asus , cambridge audio 及 teac 我不願多評"

願聞其詳 ching

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

ming 发表于 2013-4-7 21:36

用作選擇同聽感.DF1動態最好來自: Android客戶端

星級玩家

ming 發表於 2013-4-7 21:36

Sound Filter , DF1 was original sound
天長地久:CK4MOD/DX50FMV/R6Pro/CL750/IE800/CKR10
曾經擁有:D2/J3/IMOD5.5/T51MOD/i5/XXS/Sharps/SR-71A/E2C/UM2/MDT/X10/SE215/SE215SPE/SE535/SE535R/SM3V2/8a/ER4S/ER4B/S2/D1001/A100/Momentum/K702/K702ANV

1萬

黑鑽玩家

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

thanks

進階玩家

76-FC 藍寶石勲章

我都係新仔,多謝....好有用的資訊!

專業玩家

我前幾日都買左部黎比部腦玩下,等緊條友寄黎