設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[討論] hifi 平民區

1萬

白鑽玩家

老而不

kkkiu 發表於 2016-2-17 13:47
我諗咁既預算線材要全diy先可以做到....我在很入門時都係用diy studio線.....不過diy線一定唔可以用太雞 ...

唔知KK兄覺得AQ的PC如何,仲有WW ?  
如果以廠線話平, AQ真係又多又平.
還是好音樂最好.

黃金玩家

kl122002 發表於 2016-2-17 19:36
唔知KK兄覺得AQ的PC如何,仲有WW ?  
如果以廠線話平, AQ真係又多又平.  ...

好少聽人講用AQ既PC....AQ用IC比較多,而AQ不同型號都不同聲音走向,其實好難一概而論....我擁有過既數條AQ IC是比較低階型號而且都是好舊的停產款,比我感覺是聲音帶點顆粒感而讓你感覺到一個密度較高的感覺,都可以講是偏向暖聲果類,但唔係厚慢聲,相反是快聲的,用AV應該有好好效果~我現在都重有用條king cobra插我耳機AMP。

WW我未聽過,但認識較多朋友都是用於AV及插在訊源,我估計都是高分析力而又畫面靚果類,我留意到有些好鐘意既人好多時慢慢變成套都用.....

我以前都電源、訊源+喇叭用晒一種品牌線....但我後來發現咁其實係幾大鑊,一轉器材就立即偏埋一邊.....我覺得全套線或全套機都同一品牌好多時都唔係咁好,有人話一套西裝最好....我認為除非你真係好好好鐘意果個品牌既聲囉.....

好似我用老麥,我都頂唔盡老麥一套西裝,所以CDP我用其他品牌....至於點分辨,我諗只有不停去不同人不同地方聽其他系統等自己唔會跌左入某類音色而不自知吧....

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
kl122002 + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

有聲就算...

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

kl122002 發表於 2016-2-17 19:32
所以我覺得呢樣係最精彩的地方
如果是每件萬五, 我覺都仲ok, 因為成套都已 hi-end 入門.
如果成set 萬 ...

萬五蚊一set, 以我真正聽過計,我暫時諗到可用大陸cdp + MITI int amp + 對金瑯仔,另外聽講 Usher 都唔錯不過我未聽過,買到二手的話仲有錢剩可加平價脚架及自己Diy 平綫

鑽石玩家

76 榮譽慈善家勲章76-FC 藍寶石勲章

平民喇叭線,紅黑果隻算唔算平民??

1萬

白鑽玩家

老而不

just_for_uhk 發表於 2016-2-18 19:03
平民喇叭線,紅黑果隻算唔算平民??

是神級喇叭線 才對
有些玩古董喇叭, 輩份極高的大師兄是用紅黑喇叭線, 而不同什麼數萬/尺的玩意.

紅黑就是甘簡單,
怎樣把天然的干擾混入當中發出驚人美聲才是最高哲學
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

在幫人搞Cyrus 機的同時, 我都去看了一看Cyrus amp,
6 DAC才萬二, 8(2) DAC也才萬五多D (標價)
又是made in UK,  都可以說是平民恩物?
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

唔知有無C兄的喇叭有用喇叭墊腳 或者 釘+墊?  

昨日一入手, 平平的喇叭墊腳 $230/ 8粒.....都係平民掛?

之前我是用左邊的木塊, 不過用了右面的墊腳 之後更加好左.
墊腳是膠的, 有少少似硬DD的海綿 . 入手時要按喇叭重量去選.
看一些網上分析, 指如果是較種的喇叭effect 就唔一定大, 反而小巧的書架會好D.

還是好音樂最好.

黃金玩家

人生第一部買入AMP PM6005, 推Q300

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
kl122002 + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

ho55699 發表於 2016-3-10 17:03
人生第一部買入AMP PM6005, 推Q300

PM 6005家下叫幾錢
還是好音樂最好.

黃金玩家

kl122002 發表於 2016-3-10 18:17
PM 6005家下叫幾錢

商場promo買 官價8折再送2舊百佳現金 入門機唔係mic 有d驚喜