設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[請教] Oppo103/105 & Win 64bit ISO問題

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
請問有冇師兄用Oppo103/105 同Windows 7 64bit 成功將電腦內或電腦駁USB Docking
的Bluray ISO stream 經cable network過去Oppo而成功播放呢?

小弟已經跟據巴斯網的國人片去做, 而Windows7內的 MSN亦已uninstall,
可是最後Oppo內network還是要求入username and password, 播不到

小弟另有部Windows Vista 32bit就成功stream到ISO去Oppo.

如果有師兄用 Windows 7 64bit 而成功的, 請煩請教怎做啊! 謝!

到這裡就入不到了

到這裡就入不到了

星級玩家

我係用64bit Home Premium,讀到到iso share
setting 如下,冇乜特別。

反而煩惱啲日劇mkv出唔到字幕,之前用himedia係冇問題,同埋部103啲日文filename會爛字,font又極度樣衰,都唔可以放棄部himedia

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

Turn off password protected sharing

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

kc2wong, thank you, I did the same:

但"家用" 及 拉向下面的"公用"同樣這樣 setting 嗎?

Win7 network.JPG

你的ISO file sharing 是否和我下面的照片上顯示的一樣呢?

ISO file 顯示:
Dredd file.JPG

ISO file property sharing 顯示:
Dredd Property Share.JPG

Virtual Drive 顯示:
DVDfab drive.JPG

Virtual Drive property sharing 顯示:
DVDfab drive property.JPG

銀級玩家

stephenwan 發表於 2013-1-19 00:04
Turn off password protected sharing

Stephen 兄,

唔該先

Password protected sharing 已經做左...

但係都係一樣

你是64bit用家嗎?

星級玩家

lemonstar 發表於 2013-1-19 12:05
kc2wong, thank you, I did the same:

但"家用" 及 拉向下面的"公用"同樣這樣 setting 嗎?

Yes same setting

你有冇試過唔入username/password再登錄呢?
其實我並沒有試過睇iso movie,因為我只download過一個Avengers的ISO嚟試,一play就話我個電視唔support 3D,但應該係代表成功讀到碟。

今日走咗去買個BD ROM想rip碟試,但有啲技術上問題駁唔到部電腦。請問你的iso係自己rip的download的?

銀級玩家

kc2wong 發表於 2013-1-20 00:31
Yes same setting

你有冇試過唔入username/password再登錄呢?

有試過唔入username n password 都係唔得呀
曾經同有位師兄傾開佢有两位朋友用Win7/64bit都係過唔到lS0,
所以師兄你成功既話即係唔関win764bit唔得既問題,
我自己燒又有,DL又有,我相信呢様就唔影响既

其實喺Oppo—Share到file会見到AVCHD Folder,我連呢様都見唔到呀

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

lemonstar 發表於 2013-1-20 14:24
有試過唔入username n password 都係唔得呀
曾經同有位師兄傾開佢有两位朋友用Win7/64bit都係過唔到lS0, ...

http://www.avbuzz.com/audio-video/201211/oppo-103-4/0.htm

在第一次為電腦進行Network接駁,一向黑仔的我又非常之好彩,iMac ,Mac Mini 和PC,一一都順利接通。

而國仁自己就無咁好彩,中間有一點問題出現,但最終他都能解決到,並知道大部份其他同樣有問題出現的朋友,

只需要把電腦內的 Window Live Essentials ( 即 MSN ) 移除,就可立即解決。

但透過外國網站都知道,依然也是有人無法接通,就算成功接駁的熱心市民,把自己所用的電腦設定,公開給失敗者照抄設定,依然無法接通,

當中發生什麼問題.........似乎各街坊還需努力。
Panasonic DP-UB9000EBK, Shield TV Pro 2019, Apple TV 4K, Acurus Muse 16, PSI Audio A21-M x 5, A17-M x 2, Yamaha HS5 x 2, Arendal 1723 2S x 2, Procella P15A x 2, Epson EH-12000B, Grandview Screen

銀級玩家

Thank you Anthony 兄先,我鏟走左MSN啦,
但windows essentials 內仲有Mail 同 Photo Gallery and movie maker 喺机內
真係—頭煙~
我而家唯有用原始方法用多d時間將IS0变番晒BDMV行docking玩法
3DlS0就唔撹住唔浪費HD位,反正沒有3D投投

Windows Live Essentials.JPG

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

師兄我都有類似問題,昨天完全無問題,今天一開有問你登有問題!吹脹!!!
應該是部機有BUG