設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[藍光播放機] 飛記9700 出DTS HD (#26新Firmware報告)

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
小弟來左76 短短2個月,先中左Dail ikon 6 毒,之後又中埋飛記9700招,

不過昨晚試玩9700 BDP,播BD,但播唔到DTS HD 。要係片到按AUDIO 掣,轉返英語聲先食到DTS HD。請問係咩原因?

本身SET 左飛記 得HDMI MAIN 出,一個HDMI OUTPUT 去ONYKO AMP出聲畫。

AUDIO 裏面 HDMI MAIN -> BITSTERAM, HDMI AVR-> AUTO,DIGITAL AUDIO -> BITSTEARM,PCM DOWN -> ON。

因為買左幾日,唔知係部機有問題定SETTING 有錯。有問題可以去換機。請C兄幫幫手。

另外聽CD 我駁RCA 線去ONYKO AMP CD IN 度。但我熄左電視機,如果插CD 時開TV 睇返BDP 介面,會有死機情況。本身飛記有問題?

DENON X3600H
DALI IKON 6 MK II
DALI IKON VOKAL 2 MK II
DALI IKON ON WALL MK II
SUNFIRE HRS-10
OPPO 103D
PS4/PS3
Sony BRAVIA XR 55X90J
LG 55UB9500

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

我估就係得英文條sound track 先係dts hd
(Post76 Android 手機版送出)
Panasonic P55VT60; Pioneer BDP-LX88
Anthem MRX710; Proceed AMP3;
Front & Surround: Revel M105; Centre: Revel C205 ;  JL Audio E110

鉑金玩家

請問您隻是什麼bd? 如果英文片, 多數只得eng有dts hd, 其他只係dts

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

good88690 發表於 2014-1-15 15:10
請問您隻是什麼bd? 如果英文片, 多數只得eng有dts hd, 其他只係dts

我套係fast and furious 4 同埋 hellboy 2

英文係有dts hd,其他channel 係dts....

一入碟,部AMP都認到有dolby,但一播片轉DTS HD...就會無聲,要按remote裏 audio 掣,選返英文audio 先食到dts hd

OPPO 103D
PS4/PS3
LG 55UB9500

鉑金玩家

明白, 有沒有 update firmware?

睇您setting沒問題, 似係個bugs, 唔怕煩的話, 試下update晒 amp + 9700 的 fw, 再回原廠設定試下

之前如果用一條 hdmi, 播bd如果選章節, 9700會有畫冇聲, 要好似您咁, 再按先有

鉑金玩家

再唔係, 試下用兩條hdmi, 一聲一畫, 應該沒問題

9700係咁, 有d機好多小問題, 慢慢就慣

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

我check 過fw..係最新version。飛記9700 好以8月後無新firmware

試左成晚真係唔知我玩機定機玩我

如果玩聲畫分開,又要飲多支vodka
OPPO 103D
PS4/PS3
LG 55UB9500

鉑金玩家

如果唔用兩條hdmi, 用一條的話, 咁就唔選BITSTEARM, 唔用amp解, 用返9700去解 dts hd, 應該沒問題的.

鉑金玩家

如果試過兩條hdmi沒問題, 又或者用9700解dts hd都沒問題的話, 咁好可能您部機有小小問題, 但返廠又維修唔到果隻.......

如新買的話, 可試下換機, 但又可能新機都有同樣問題. 總之, 搞下搞下, 人都癲的.............. 哈哈

不過ching, 買得9700, 應該之前上網做左唔少功課, 應有心埋準備吧..............

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

死機又未試過,但你要關左電視的easy link功能先!

西片通常得一條聲軌有DTS HD(英語),第二種語言就會冇,其實我唔係好明你個問題!

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
小瑟 + 10 絕對認同

查看全部評分

AV AMP: PIONEER SC-LX904
POWER AMP: CROWN CT8150
BDP: PIONEER BDP-LX800
TV: SONY 65X8500B
OPTOMA UHD51
RYTHMIK E15
JBL ARRAY 1000(F)
JBL ARRAY 880(C)
JBL CONTROL 28(S+SB+TF+TB)