設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: AppleChan@G

samsung lsp9t UST半年使用報告+超短投心得分享

科林玩家

chhanthony 發表於 2023-1-21 05:14
大家都係shift上4K,3LCD永遠唔會有單DLP咁sharp。

岩。
但係3LCD的光度優勢同0彩虹效應亦都係DLP比不上的地方

鑽石玩家

早前同朋友whatsapp吹水,佢話想轉UST, 跟住偉大嘅YouTube就有呢條片出現, 同大家分享一下

sony A95K, lx82, FocusAudio 78
別人笑我太求其,我問巴打睇乜戲

鑽石玩家

AppleChan@G 發表於 2023-1-21 12:40
岩。

好奇一問,3 laser DLP 冇Color Wheel都有彩虹?
sony A95K, lx82, FocusAudio 78
別人笑我太求其,我問巴打睇乜戲

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

gamma 發表於 2023-1-21 13:09
好奇一問,3 laser DLP 冇Color Wheel都有彩虹?

九成用家都係用緊單色激光

鑽石玩家

超短焦跟一般投影相比,除了有光暈外,四角焦距是否都沒法很清楚呢?

是內建netflix才出現Dolby Vision,改用ATV4,PS5,XBOX..應該就無法出現DV了.
除了三星好像大部份UST內建的netflix都用不了,LG不知能不能用netflix

lsp9t的USB能讀NTFS格式嗎?

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

AppleChan@G 發表於 2023-1-21 12:40
岩。

如果有彩虹眼就無法享受DLP畫質

黃金玩家

gamma 發表於 2023-1-21 13:06
早前同朋友whatsapp吹水,佢話想轉UST, 跟住偉大嘅YouTube就有呢條片出現, 同大家分享一下

https://www.yo ...

Lg HU915QE 可惜未有行貨.

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

岩。

各有優勢,我自己偏向DLP結構簡單,無degradation,銳利度高。
但喺全黑環境下DLP出嚟真係會比較灰啲,所以入手Epson ls12000b

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
AppleChan@G + 10 + 10

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

gamma 發表於 2023-1-21 13:09

都會有機會見到彩虹

鉑金玩家

我也是從UK Amazon 購買回來 也是用了大約半年左右幸運地以2萬4入手 打機/睇戲各半 過百寸大畫面就是爽 雖然暫時只係直射上白埸 但已足夠光線給我這段時間考慮買怎樣尺寸和物料的幕 看到師兄嘅文章我已經有決定啦!就是欠師兄一條連結給我😂
另外補充一點師兄文中提及到延遲問題我其實唔多覺 首先我已經係online玩GT7咁快速嘅遊戲 真係感覺唔到 遺憾嘅係出唔到4K 120hz和自動ALLM和VRR

評分

參與人數 3威望 +100 金錢 +100 收起 理由
AppleChan@G + 10 + 10
cbr600rr + 10 + 10 超正, 即時加分比師兄先!
chhanthony + 80 + 80

查看全部評分