設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: ManMan@FB

[喇叭組合] 談談錄音鑑聽喇叭

黑鑽玩家

MDLP 發表於 2022-4-14 18:47
淨係4425已經靚聲到喊

小弟不才,了解到以前的监听音箱和现今的有源监听音箱,两者的共同奌都是有三频可调的。而在HiFi市场上的音响多是没有调教三频的,是否这个原因,导致人们用尽各种不同的方法去调音呢?

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

old8woman 發表於 2022-4-14 18:42
講到底,錄音鑑聽喇叭仍然以60-80年代JBL的43字頭系列最經典
4343,4344,4345,4350當年橫掃世界各大錄音室
把 ...

JBL 確係好野
由藍芽無線, 家用, 工業安裝, 舞台, 到錄音室監聽都有佢既蹤跡
應該都無邊隻牌子可以做到咁

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

art911 發表於 2022-4-14 22:22
小弟不才,了解到以前的监听音箱和现今的有源监听音箱,两者的共同奌都是有三频可调的。而在HiFi市场上的 ...

玩音響, 有人追求真, 有人追求美
有人取兩者之間

監聽喇叭好少三頻可調吧, 多數直入直出
想到的有 TANNOY GOLD, 有 Frequency Knob 可調...
不過都係一隻著名既監聽

大部份監聽都只有個輸入增益,擺位的調整補償/衰減
玩得 Monitor, 愈少 Variable 愈好, 愈少音染

有人想盡方法三頻調音的說法
比較適用於 Hi-Fi, 不是監聽的方向吧
可以說是追求美的取向

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

MDLP 發表於 2022-4-14 18:45
我反而覺得有好多新晉牌子做出嚟衰聲
就話自己呢啲先至叫做監聽聲
原汁原味冇音染無味精

MDLP Ching
可以引用一下邊 D 牌子係出偽監聽喇叭嗎 ?
等大家小心, 以免中伏...~

白鑽玩家

ManMan@FB 發表於 2022-4-15 05:28
MDLP Ching
可以引用一下邊 D 牌子係出偽監聽喇叭嗎 ?
等大家小心, 以免中伏...~ ...

我都想避免惹來殺身之禍
總之買番一般大路名牌
價錢與整體表現
冇理由貴過一對同級喇叭加擴音機
最核心係唔好迷信是否監聽
最緊要自己啱聽

白鑽玩家

ManMan@FB 發表於 2022-4-15 04:02
JBL 確係好野
由藍芽無線, 家用, 工業安裝, 舞台, 到錄音室監聽都有佢既蹤跡
應該都無邊隻牌子可以做到咁 ...

仲有專業影院同家庭影院

白鑽玩家

art911 發表於 2022-4-14 22:22
小弟不才,了解到以前的监听音箱和现今的有源监听音箱,两者的共同奌都是有三频可调的。而在HiFi市场上的 ...

其實七八十年代開始已經有獨立多段EQ
今時今日仲有DSP
我又唔覺得有得調教有幾重要
尤其是嗰啲無段可變電阻
直頭係衰聲根源㖭
當你認真玩過JBL嗰啲無段可變VR
除咗靚仔望落去專業之外
我寧願唔要好過要

黃金玩家

我自己一直都玩開近場鑑聽,原因唔係因為平直,而係因為房間環境所限只能揀套compact既有源細喇叭仔。

5.5寸左右夠compact聲音又唔會太過乾同偏鑑聽聲的我選擇左ME Geithain RL906。

黑鑽玩家

MDLP 發表於 2022-4-15 09:53
其實七八十年代開始已經有獨立多段EQ
今時今日仲有DSP
我又唔覺得有得調教有幾重要

當你認真玩過JBL嗰啲無段可變VR
除咗靚仔望落去專業之外
我寧願唔要好過要

师兄是否指这个是呀?

1萬

白鑽玩家

老而不

除了這種錄音室用的鑑聽喇叭外,
是不是還要說一下錄音室內的“pre-amp"?

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
ManMan@FB + 10 + 10 呢個Topic好正,好有參考價值!

查看全部評分