設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: ManMan@FB

[喇叭組合] 談談錄音鑑聽喇叭

鑽石玩家

監聽喇叭其實唔係人人啱,監聽喇叭的特式就係準確,對系統頗有要求,如夾得唔好可以好衰聲。而重播錄音,系統攪得好,播靚聲碟就靚聲,衰聲碟就衰聲,唔會好似好多家用喇叭咁播乜都好聽。所以我之前話聽ns1000m會有種監聽感覺就係咁,如果鐘意嘆世界,監聽喇叭就不是你杯茶。

不過如果玩幾對喇叭,有其中一對係監聽喇叭作參考係好事。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
art911 + 10 + 10 播靚聲碟就靚聲,衰聲碟就衰聲_绝对证同!.

查看全部評分

白鑽玩家

art911 發表於 2022-4-12 22:38
中性监听,用来形容监听音箱是不合适的。我们买来的CD,也就是混音师,听着这些监听音箱而制作而成的。原因 ...

其實所謂中性監聽生產在設計時
盡量減去自已嘅簽名特性
並唔會所有中性監聽喇叭都一樣聲
例如jbl監聽4343/4344
唔會同b&wM801聽唔出無分別
更加唔會同啲有balance輸入二路電子分音classD一樣聲
既然唔一樣聲
咁邊個牌子邊個型號先係標準呢
又係咪頻率曲線完全平直先至係標準
如果兩隻完全唔同牌子唔同特性嘅喇叭
將佢調曲線用eq修正到一模一樣咁平直
又會唔會完全一模一樣聲呢

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
art911 + 10 + 10 师兄言之有理,使小弟恍然大悟。.

查看全部評分

鑽石玩家

MDLP 發表於 2022-4-14 16:27
呢種角色對調
就解釋到點解近代港產錄音
遠遠不及八十年代錄音

認同但不是全部。
轉變左唔等於好左,大型監聽與小型監聽位置對調明顯係遷就電台播放和普遍用家,而非追求品質。情形與loudness war好相似。
八十年代錄音靚,與用模擬錄音、多用真樂器都有關係。

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

MDLP 發表於 2022-4-14 16:35
幾年前有次喺電台聽到一個錄音師訪問節目
當中主持問到對Yamaha NS-10m 係咪好聲所以咁多人用
個錄音師話 ...

我都聽過 😂
以前用 5C 去模擬一般家居喇叭
NS-10M 就雖然衰聲,但大家可以用黎做標準
今時今日,雖然好多類型鑑聽音箱
但就未有一款喇叭係大家有共識既標準,所以仲有 Studio用緊 NS-10M
呢個世代,最後係要用埋 iPhone 做測試
面對最大使用者群

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

其實,多 Studio 用就慢慢成為標準
如果要咁計,Genelec 應該係現今既工業標準

白鑽玩家

koalaau 發表於 2022-4-14 17:02
認同但不是全部。
轉變左唔等於好左,大型監聽與小型監聽位置對調明顯係遷就電台播放和普遍用家,而非追 ...

好有道理
同埋而家啲錄音室已經冇以前咁大型
可以話去到家庭化咁濟
始終唔經過一對大型分析力高嘅喇叭去做主錄音
一去就直接到啲喇叭仔效果當成品出
中間好多心思效果細節都可以匆匆跳過
睇返好多80年代外國數碼錄音製作
喺大型錄音室就算電子樂器都有唔少靚聲作品

白鑽玩家

ManMan@FB 發表於 2022-4-14 17:13
其實,多 Studio 用就慢慢成為標準
如果要咁計,Genelec 應該係現今既工業標準
...

都係估計啫
我諗同成為工業標準之路依然相當遙遠

白鑽玩家

好似呢啲喇叭咁樣
我估都係用嚟擺喺panel上面
帶住玻璃裏面嘅演唱演奏者作談話交流用唔好認真

鑽石玩家

我冇聽過ns 10,講真yamaha的聲音係有個譜,應該唔會去到衰聲,但同一般家用喇叭比可能真係會唔討好,尤其如果聽慣英系喇叭,果種甜美聲底其實幾重味精。

白鑽玩家

音樂迷

76-FC 綠翡翠勲章

LS-3/5A都係BBC電台設計的Studio monitor,但味精甚重...........