設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[家訪討論] Samsung QN900 及 Q950 返歸玩活動分享

黃金玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
早前參加左76的samsung在家玩活動,有幸被抽中可以係屋企試玩最新8K mini led電視同旗艦Soundbar q950。

電視雖然8K係現階段都無咩source供應,但就咁睇1080的電視信號都見畫面有所提升,細緻位都較清晰可見。

其次試睇埋Netflix, 后翼器兵的黑位較多的畫面都比較黑實,比起普通的4k led電視黑位更黑,係Led黎講算係交足功課。可視角亦十分廣 就算坐係側邊梳化睇都無變色。

其次,試玩埋條Sound bar Q950,一開聲真係估吾到包圍感咁強,加埋梳化左右兩隻後置補上背景聲效,真心覺得還好過7.1的Amp+喇叭的組合。我都係簡單調校各聲道聲壓後,距離梳化14尺左右,開到約22vol已經成個客廳都炸冧咁劑。

試聽鬼影特攻初段飛車一幕,好明顯聽到飛車時由左至右 由後而上的飛車聲效,加埋子彈的穿插 明快的反應,十分過癮,低頻亦潛得深,atmos的天空效果也明顯(樓底8.5尺)依支soundbar 細節表現亦好好。 真心覺得好正,接駁又方便。

不過不知咩原因,Netflix 的劇集大面板上無顯示Atmos字樣,但播放時sound bar會彈出atmos字樣的。

遲下再upload相,呀 同埋如果sound bar+埋電視同步出聲,電視機背仲有喇叭配搭下,Atmos表現更顯著增強。睇戲聲效表現更加興奮。

評分

參與人數 5威望 +1030 金錢 +1030 熱話 +100 活動 +100 收起 理由
terry1407 + 10 + 10 超正, 一定要加分
kennethlo74 + 10 + 10 報告非常詳盡,用家心得
小瑟 + 500 + 500 超正, 一定要加分
paul.play.forwa + 10 + 10 超正, 一定要加分
wil-wil + 500 + 500 + 100 + 100 報告非常詳盡,用家心得

查看全部評分

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

同意師兄講"包圍感咁強",Samsung這支Soundbar真較上年型號更進步,我在朋友家中亦試到心郁郁想用消費券換走我那支雞野 ,至於8K電視只在豐澤看過,可視角真是很強勁,upscaling亦做得出色,不過心理關口感覺,無訊源情況下,現在買8k有點浪費,所以都是即極考慮soundbar算吧!!

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
terry1407 + 10 + 10 認同到一個點呀

查看全部評分

星級玩家

76-FC 黑鑽石勲章

對條 Sound bar Q95 幾有興趣,想問師兄條 Sound bar有冇 AV amp 水平? 百幾呎家居環境夠嗎?
一份糧,一半係出俾老婆,另一半出左俾個家…庭影院
所以話,男人鍾意AV,一定顧家

黃金玩家

terry1407 發表於 2021-9-6 11:10
對條 Sound bar Q95 幾有興趣,想問師兄條 Sound bar有冇 AV amp 水平? 百幾呎家居環境夠嗎? ...

我試完可以講係直迫av amp水準(但當然係普通家用的細喇叭啦!)
百幾尺絕對夠用,但一定要自己再校各聲道音壓

同埋條SoundBar有個壞處 就係個display 係上方,校機果陣要放塊鏡睇下校緊幾多音壓。
整體效果我覺得仲好過自己部av amp

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
terry1407 + 10 + 10 超正, 一定要加分
kennethlo74 + 10 + 10 超正, 一定要加分

查看全部評分

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

BIO兄, 原來你係度分享左, 等我高亮左你個PO先, 之後仲有一個版友分享, 今次係我地第一次借到 SAMSUNG的TV比版友玩, 仲比你玩到最新的 MINI LED技術的 NEO QLED電視, 11.1.4 SOUNDBAR, 我又CAP返當日去你屋企玩既相先!!!

BIO兄享多D你平時玩緊咩, 等大家都可以有問題問住你先麻~

samsung home try game 20210906.jpg
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

bio2016 發表於 2021-9-6 16:22
我試完可以講係直迫av amp水準(但當然係普通家用的細喇叭啦!)
百幾尺絕對夠用,但一定要自己再校各聲 ...

音效的確勁, 試左幾日你覺得隻SUB仔夠用嗎???
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

其實我幾好奇用8K電視播1080 source 嘅提升有幾多,呢啲嘢相信成日會面對但出邊鋪頭有冇機會試,師兄可唔可以講多少少?

星級玩家

76-FC 黑鑽石勲章

bio2016 發表於 2021-9-6 16:22
百幾尺絕對夠用,但一定要自己再校各聲 ...

多謝師兄解答,成日有朋友問點樣簡易佈 surround 睇戲, 如果 soundbar 一條已經貼近 AV amp 水準,咁樣介紹佢哋買soundbar 就真係一次過唔使煩,仲要唔使擔心日後搵返你問問題
一份糧,一半係出俾老婆,另一半出左俾個家…庭影院
所以話,男人鍾意AV,一定顧家

黃金玩家

kennethlo74 發表於 2021-9-7 10:16
其實我幾好奇用8K電視播1080 source 嘅提升有幾多,呢啲嘢相信成日會面對但出邊鋪頭有冇機會試,師兄可唔可 ...

IPhone X 影 盡量校到同現場色彩相近, 會見到暗位好多的細節條紋 。

黃金玩家

kennethlo74 發表於 2021-9-7 10:16
其實我幾好奇用8K電視播1080 source 嘅提升有幾多,呢啲嘢相信成日會面對但出邊鋪頭有冇機會試,師兄可唔可 ...

我都係就咁咁影,你會睇到皮膚的細緻位多d 衣服的紋理幼細左。