設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 龍無忌@FB

[~ 原創影評 ~] 迪士尼動畫《靈魂奇遇記》—— 重複自己悶到死

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

icq00000 發表於 2021-1-8 20:45
貧窮限制了你的想像力
愚蠢限制了你的思考力

師兄可以唔認同人樓主的影評,但請以尊重既言語去回應。Post76係一個需要尊重地去討論的forum呢。

黃金玩家

我睇左, 好享受.

音樂, 故事, 畫面. 都好好.

最正係, 佢無"太"跟任何一個宗教, 去描繪死後的世界係點樣.

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章

要深究《SOUL》既意念真係好複雜... 成熟一輩可能會覺得好共鳴,但細路仔真係睇到 R 曬頭

黃金玩家

Hugo Fok 發表於 2021-1-18 12:39
要深究《SOUL》既意念真係好複雜... 成熟一輩可能會覺得好共鳴,但細路仔真係睇到 R 曬頭
...

對小朋友來説,確實頗深。
Inside Out , Up 同怪獸公司都好親民

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章

不過用 jazz 做主軸都系正... 始終系迪士尼眼中...代表到美國既音樂...首選都系 jazz

1萬

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

PIXAR戲不嬲都係成年人既動畫黎, 俾DISNEY搞埋就衰上加衰, 所以D家長咪帶小朋友入場睇而根本唔會睇得明囉.

純個人覺得...
1) 我唔介意電影由邊種膚色或種族去搭任角色, 但近年歧視問題而多左有色種族成為主角, 對此我有點吃不消同無奈...
2) 呢套戲內容上我都明白想講咩, 但如果以今時今日PIXAR黎講我覺得真係好有DISNEY風格, 只有小許PIXAR作風...

黃金玩家

Hon 發表於 2021-2-20 19:02
PIXAR戲不嬲都係成年人既動畫黎, 俾DISNEY搞埋就衰上加衰, 所以D家長咪帶小朋友入場睇而根本唔會睇得明囉.
...

同意。
可能有人唔明我唔喜歡呢卻電影的重點是「重複自己」缺了新意。所以我寧願重看Coco 多幾次,也未必再重看Soul

1萬

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

LungMoChi@FB 發表於 2021-2-21 11:15
同意。
可能有人唔明我唔喜歡呢卻電影的重點是「重複自己」缺了新意。所以我寧願重看Coco 多幾次,也未必 ...

唔明唔緊要, 大家發表下意見, 言論自由麻...

又係我個人覺得la...

coco同soul故事內容係唔同既...

COCO係對人既思念唔應該只係口頭上, 甚至係形式上就算, 愛係無區分一切既.

SOUL就以生命黎講人生, 要感恩你可以有人生於地球上(即係22號)
人生既精彩並不是有偉大既經歷或影響力, 反而係要認識自己人生從而感受生活.

SOUL悶既地方係講得太深奧, 如果以一套PIXAR動畫黎遘就真係有D過火
就好似怪獸公司2一樣, 佢做到好多有趣角色出黎, 但點解要做2呢? 我只諗到呢個原因.
亦正如UP所導出愛一個人不容易, 對另一半既思念及承諾想去實現, 意思上好易明白, 如果佢地只為賺錢至去拍第2集的話, 情況一定同怪哭公司2一樣...

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章

個人十分之享受睇這部戲,
沒有高深的說教, 道理,
沒有宗教的包袱.

但能讓我有空間, 去想我的人生, 我的火花,
心裡有很多回憶.

如果覺得悶的, 提議過幾年後再看, 或許感受會有所不同.

新仔玩家

Although there are a few unreasonable places and there are some flaws in terms of character content and visualization, but I still love this drama and am a loyal fan.
mapquest driving directions