設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 加里

[用家報告分享] 初入兩聲道選購的生路曆程

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

師兄 不如等對喇叭煲耐啲再考慮換嘢都未遲
我同你差唔多時間入坑 對喇叭啲聲一路聽一路變 今個星期d低頻又同之前唔同咗
你等對喇叭啲聲定咗先知自己想要改善d乜

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

bbc701 發表於 2021-3-2 11:56
如果搵到有一日屋企完全係冇人,首先應該將你而家嘅器材搬去一個家中比較空曠嘅位置,喇叭相距大約七尺以 ...

多謝咁多位師兄的提醒同建議, 我成日比唔可以放客廳限住左個諗法, 師兄提醒左我仲可以咁去試, 決定搵一日成套機拎出廳試佢半日, 睇下同骰仔咁細間房聽有幾大分別, 之後先再考慮有咩可以做.
不過我最擔心係係廳聽完之後會更加唔想收返入房......
CAS: Audirvana + Flac
Preamps + DAC: KECES S3
Power AMP: KECES S125 x2 Bi-AMP
Power Supply: KECES BP-2400
Speakers: Elac Vela BS403
Noise Reduction: Telos Macro N + Macro G

星級玩家

加里 發表於 2021-3-2 16:23
多謝咁多位師兄的提醒同建議, 我成日比唔可以放客廳限住左個諗法, 師兄提醒左我仲可以咁去試, 決定搵一日 ...

試完應該會成日心思思😁⋯⋯返房再慢慢試下唔同喇叭擺位移前移後toe in /out,另外我見你用木墊墊起後級,有無試過唔墊?
電處唔會完全幫到你解決問題,到時可能又有第二個問題,正所謂多隻香爐多隻鬼🙈

鑽石玩家

簡簡單單 移下擺位   聽番半年先啦, 一陣換下線 一陣又買個電處,一闊三大, 咁何必當初  唔儲多少少買好D

先聽多一段長時間,再諗自己要買乜就去買啦,    其實位置咁細 買部力水大小小AMP就係啦 實推到對喇叭,再加部Streaming

想聽乜歌都可以 簡單又好聲,既然洗濕左個頭就盡做啦~  

我早二年  初燒二聲道就 都係買部合拼機 加對喇叭 聽下歌   再睇下咩情況,  先升級 ,

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

加里 發表於 2021-2-26 12:33
分別都好明顯,而且係好大的正面提升,不過唔好的野一樣雙陪提升,好似背景唔夠黑,大聲時的毛嘈感等等一 ...

加里哥,你要了解一下聽音樂的目的,在大廰一定好聲,但可以在什麼時間開機,可以享受多少時間,在房內是否早已確定一邊做事一邊聽音樂呢?享用時間較多?我也分享一下,未有小朋友時可以每個星期六日在大廳開機,但小朋友來到時,差不多十年也沒有用,之後也壞了。早二年開始重新再來,因為上了CAS之路,也和你一樣在電腦枱上開始,mom 左右是喇叭,也是開音量過九點位時就有毛燥感,之後不斷尋找解決,擴音機買時試聽過的聲音我受用,走近一些也沒有毛燥感,但回家煲了後也不太一樣?想想試機時大多店鋪不會用原裝電源線和接線.但缐材如大海邊條可以呢,只有回店舖看看,看完計算一下No la。咁我跟據這些缐材質量找價錢平啲來試,好似上化學課,銅,銀,單晶,幾多N.左右配著,這樣歴程到有位大師指點後才見到光明.想著原來在枱上玩機比較方便,差不多每天也使用,覺得比以前享樂很多,這是我的心得。只要可以多些時間享用,不要被位置和房間大小束縛著,唔通細空間不能享受音樂嗎!

鉑金玩家

加里 發表於 2021-3-2 16:23
多謝咁多位師兄的提醒同建議, 我成日比唔可以放客廳限住左個諗法, 師兄提醒左我仲可以咁去試, 決定搵一日 ...

問 師兄 elac 外國邊度買可以平?

高級玩家

師兄可否PM 德國邊度買ELAC

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

cheungliu 發表於 2022-6-25 16:54
問 師兄 elac 外國邊度買可以平?

我當時係英國Audioaffair到買, 不過而家佢好似冇代理ELAC了
CAS: Audirvana + Flac
Preamps + DAC: KECES S3
Power AMP: KECES S125 x2 Bi-AMP
Power Supply: KECES BP-2400
Speakers: Elac Vela BS403
Noise Reduction: Telos Macro N + Macro G