設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 極地雪

[Soundbar] Sennheiser Ambeo Soundbar 打破傳統觀念,AV HT聲效新享受~

鑽石玩家

三星玩樂勲章

極地雪 發表於 2020-4-12 22:33
我都係由5.1.2 轉玩sound bar ,換過好多Av amp ,無論合併好,前後好,又換過喇叭,結果同ching 你既睇 ...

威脅就無可能,始終soundbar做唔到實體喇叭的質素,有地方一定玩實體,我测試過一這俊喇叭,全景声效果算不俗,低音弱左d,一定要加十仔

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

極地雪 發表於 2020-4-19 22:36
中環 都爹利街 AV “顧問” 有得試~
但聽其他ching 分享價錢好似唔夠吸引~
旺角友X 大廈冇得試,價錢$ ...

謝謝Ching通知,昨日中午我在沙田AV生活見到佢真身,仲有得試Dolby atmos demo 片段,佢哋仲加咗隻十仔,的確做到天空及少許後置聲音,特別係落雨聲,堅得,$19XXX仲送隻入門級拾仔,如果唔要隻拾仔減一千大洋,搞到我都心思思,但訂貨要約一星期及自行安裝,所以再諗諗先

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 綠翡翠勲章

ChiKeungWong@FB 發表於 2020-4-20 12:41
謝謝Ching通知,昨日中午我在沙田AV生活見到佢真身,仲有得試Dolby atmos demo 片段,佢哋仲加咗隻十仔, ...

沙田有得試咁正

我住大埔,睇下今個星期日去試下先
深夜影院2020
TV   - Pan記 65HZ1000
HP  - Sennheiser RS 175
MP - 魅視 M9702 V3+

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

極地雪 發表於 2020-4-12 20:23
咁一分錢一分貨,睇每個人要求啦,
我就寧願一步到位

但我想請教下,其實小弟仲諗緊S牌 Q90R , 見佢係7.1.4 同埋有後置, 可用此東西和Sennheiser Ambeo Soundbar 比較嗎? 小弟都仲係15,16中

1萬

鑽石玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

LkMan@FB 發表於 2020-4-20 15:14
但我想請教下,其實小弟仲諗緊S牌 Q90R , 見佢係7.1.4 同埋有後置, 可用此東西和Sennheiser Ambeo Soundba ...

雙倍價錢未計拾仔,自己考慮吧

PS: soundbar 嘅弱點係左右 surround,通常會用一喲反相嘅聲音虛擬出嚟,個人覺得有對 surround black 幫補吓 surround 聲音會比較著數。
千其吾好迷信..
75-X9500G
AV: BOSE 900 Soundbar + 700 拾仔 + 700 surround
Music:  Playback Designs
Speakers: Mordaunt-Short
AMP: KCT + FPB-300C
[img]http://ha1.seikyou.ne.jp/home/jun/gifani/halo.gif[/i

鉑金玩家

ChiKeungWong@FB 發表於 2020-4-20 12:41
謝謝Ching通知,昨日中午我在沙田AV生活見到佢真身,仲有得試Dolby atmos demo 片段,佢哋仲加咗隻十仔, ...

謝謝ching 分享,沙田AV生活終於有得試,好好多,因為差唔多一個月前我去TST AV 生活仲未有😭,而家沙田有就方便好多

鉑金玩家

LkMan@FB 發表於 2020-4-20 15:14
但我想請教下,其實小弟仲諗緊S牌 Q90R , 見佢係7.1.4 同埋有後置, 可用此東西和Sennheiser Ambeo Soundba ...

真心講,如果想要性價比,三叔 Q90R 應該係表表姐~
10k 以下買到S + HK 品牌設計,實屬吸引~

我係決定買 Ambeo SB 前,我都試過,其實我都15/16 。
而最後因為呢3個主要原因,我選擇左Ambeo

1. 佢可以接駁自己subwoofer ,大家都明白subwoofer 既重要性,當時如果我覺得到時Ambeo 既sub 仔唔岩自己口味既話起碼有得換sub 仔,而三叔就沒計~

2. 玩得sound bar 就係唔想有太多Speaker ,無論Atmos speaker 定 surround speaker 要玩到5.1.4 或7.1.4 要成 9隻喇叭以上, 如果7.1.4 要成11隻

3. 包圍感,當我知道ambeo 有得set Ambeo 3D boost 同埋 細節既參數,效果相差十分遠,開左Ambeo 3D 同唔開個立體感立竿見影~

最後,有ching分享沙田有得試  如果沙田近你既話,不妨去沙田AV 生命試下,我覺得換唔換都係其次,試下聽下唔同牌子既設計同技術去到邊都好丫

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

yuppi 發表於 2020-4-20 16:47
雙倍價錢未計拾仔,自己考慮吧

PS: soundbar 嘅弱點係左右 surround,通常會用一喲反相嘅聲音虛擬出嚟, ...

收到~多謝師兄寶貴, 但Sennheiser Ambeo Soundbar 係唔係都冇得去加一對後置架呢? 同埋C HING有冇SUB仔推介呢?~THHANKS

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

極地雪 發表於 2020-4-20 22:29
真心講,如果想要性價比,三叔 Q90R 應該係表表姐~
10k 以下買到S + HK 品牌設計,實屬吸引~

收到收到,睇黎我又要做下功課先得喇, 原來諗住等Q90R番貨,
而家見到師兄你地握依隻同埋你地既買前買後感,睇黎我可以轉依隻了,
但我都係想多問,如果買Sennheiser Ambeo Soundbar, 你地會有咩SUB仔推介呢?
小弟剛入坑, 4K機訂左都係等待中

鉑金玩家

LkMan@FB 發表於 2020-4-21 09:57
收到收到,睇黎我又要做下功課先得喇, 原來諗住等Q90R番貨,
而家見到師兄你地握依隻同埋你地既買前買後感, ...

AMEBO SB 無得加後置,因為無需要~
我認為可以先試左AMEBO 唔加SUB 仔先,睇下自己滿唔滿意,
之後你覺得差D咩,你想要SUB 仔做到咩效果?
另外如果價錢並唔係主要既考慮:  Procella P15A /JL AUDIO F113 /SVS SB-4000
等跌價>>>跌價怕出新款>>>等新款>>>新款初出貴>>>然後又等跌價>>>....結果一直在等 :(