設為首頁收藏本站76Youtube 頻道

Post76影音玩樂

搜索
查看: 13821|回復: 47

我的小劇院(更新器材list)(23-5-2016更新)

21萬

黑鑽玩家

76 精選榮譽會員勲章76 榮譽VIP勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章

先在這向大家拜一拜個年先,今日年初三賽馬日,祝各位狗馬亨通,橫財就手,恭喜發財
由於小弟唔係賭開錢,今日又冇出去拜年,所以手癢癢影了幾張我的最愛同大家分享   

DSC_0238-1.jpg DSC_0241.jpg
2010-12-5,更新
今日用左大平日時間,將舊有的地櫃送走,然後由清理地面,將電視上牆,拆掉新入的木架,從頭再接線,到現在終於完成.這套木架手工唔錯,個人相當滿意.自問家中影音全是皮毛級,用上木架後,當堂靚仔哂,家中影音由入門級變成專業級一樣.而且視覺上是整齊左
照片 028.jpg 照片 036.jpg 照片 033.jpg 照片 035.jpg 照片 031.jpg 照片 030.jpg 照片 029.jpg 照片 034.jpg 照片 032.jpg 照片 10056.jpg 照片 10053.jpg

爵士機架旗艦店 http://shop33334737.taobao.com/
電視          Sony BRAVIA KD-55X8500C (日本)
黑膠唱盤    Audio-technica AT-LP120
儲電牛       Stac 1000
牆身面板    Sine SW - 2 LP UK
電源處理器 SINE SAF 30A
藍光播影機 Pioneer BDP-320
擴音器       Onkyo TX-NR1007
後級          Cayin D1205.1A
後級          Cambridge audio P500
低音          Sunfire HRS-12
前置          JBL E80
中置          JBL EC35
後置          ProLab P-120
左右置       Wharfedale WH-2

補充內容 (2019-5-27 02:16):
2019-3-18更新

補充內容 (2019-5-27 12:22):
電視            Sony BRAVIA KD-55X8500C → SAMSUNG 65 KS-7300
黑膠唱盤     Audio-technic AT-LP120
儲電牛         Stac 1000
牆身面板     Sine SW - 2 LP UK
電源處理器  SINE SAF 30A
藍光播影機  Pioneer BDP-320 → Cambridge Audio CX-UHD
擴音器         Onkyo TX-NR1007 → Lexicon MC10
後級             Cayin D1205.1A → Lexicon RX7
後級             Cambridge audio P500 → Yamaha MX-A5000
低音             Sunfire HRS-12 → M&K X-12
前置             JBL E80 → M&K S-150THX
中置             JBL EC35 → M&K S-150THX
後置             ProLab P-1201 → M&K SS-150THX
左右置          Wharfedale WH-2 → M&K SS-150THX
全景聲          M&K MP950

評分

參與人數 7威望 +54 金錢 +20 收起 理由
matt88p + 20 + 20 恭喜Ching!
小瑟 + 10
rlwk2009 + 8
timmywan + 10
stanley2468 + 2
chhanthony + 2
avmilk + 2

查看全部評分

小影院
BenQ W5700 SAMSUNG 65KS7300
Lexicon MC10 & RX7 Yamaha MXA5000
CXUHD MK S150x3 SS150x4 MP950x4 X12

2萬

21萬

黑鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章

師兄玩緊7.1喎,個廳應該玩投投冇難度.
D cat cat 有冇攻擊你D spk 呀?

可唔可以整份器材list睇睇呢.

really nice house & setting.

1萬

星級玩家

屋靚,音響正!

12萬

鉑金玩家

76 精選榮譽會員勲章76 榮譽VIP勲章

use projector la!

專業玩家

點解rear surround喇叭唔放係牆上﹖
唔係應該同side surround喇叭同一個水平位既咩﹖
d聲會唔會因為上下偏差太遠﹐而導至唔自然﹖

4萬

銀級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

中置擺係超低上面.....會唔會有影響

21萬

黑鑽玩家

76 精選榮譽會員勲章76 榮譽VIP勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章

2# ricoy288
唉,有苦自己知,就係因為隻貓,成日同老婆嘈,我恨不得隻貓快d死 不過,隻咪咪又幾好玩嘅 係波斯貓喔
我玩9.1中喔師兄,唔係7.1喔 晚少少補上器材資料
小影院
Lexicon MC10 & RX7 Yamaha MXA5000
CXUHD MK S150x3 SS150x4 MP950x4 X12

21萬

黑鑽玩家

4# djaddy 以前有玩過,型號唔記得啦,成十年前嘅事,同時因為留意緊3D動向,應該下一步玩3D LCD 有銀彈的話
小影院

2萬

21萬

黑鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章

2# ricoy288  
唉,有苦自己知,就係因為隻貓,成日同老婆嘈,我恨不得隻貓快d死 不過,隻咪咪又幾好玩嘅 係波斯貓喔
我玩9.1中喔師兄,唔係7.1喔 晚少少補上器材資料 ...
koo9726 發表於 2010-2-16 13:51

係喎,sorry sorry, 過年食濟左,睇野睇得唔清楚.

21萬

黑鑽玩家

5# kenlabs
冇偏差喔,而side surround喇叭位置,我是在書本上同自己試過放唔同嘅位得來的,效果好好,而且我訓擴音器可以自動set每一個喇叭高度,差距,距離,再運算出唔同嘅音頻比喇叭,所以是冇問題,而我的side surround喇叭放位距離是離sofa後3呎半,高度是同我坐低sofa耳朵水平一樣高,效果好好
小影院