設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[教學] 入門影院好 Easy 系列 (更新至第五集/完)

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
呢個PO呢, 就係只比一些想入門家庭影院的版友睇既, 因為其實以小瑟所知, 好多朋友其實都希望可以係屋企有一個屬於自己的家庭影院, 但最終都因為 "唔識攪" 或是 "怕麻煩" 而打消呢個念頭!!! 非常可惜.........

本著人人毒我, 我又毒返人人既理念, 我地一連五集, 就會同大家分享一下, 如何簡單地建設自己的家庭影院, 呢五集絕對係入門到唔入門, 直接頭教大家點做AUTO SETUP, 用AV AMP行 2.1又OK唔OK去講, 所以如果你已經玩緊 ATMOS 的話, 就未必岩睇了!!!

第一集小瑟會先同大家介紹的是如何利用開箱後,教大家點樣接駁收音咪 (隨盒附送),再啟動擴音機內置的初次化設定程序,簡單幾步已可以完成設定後, 擴音機內建的音場修正功能,就可以為自己的影音空間做聲音校正,絕對簡單。

圖文教學 : https://post76.hk/news/2018/05/denon-setup-so-easy-2400-01/
[youtube]rQMzOLExKjs[/youtube]

第二集, 我地就請來小記者Paris同大家示範下佢有幾懶, 連去囉碟都唔願呢~所以佢就用手機作訊源,將利用藍牙無線傳輸功能將訊號直接傳送至藍牙喇叭作播放!!!
圖文教學 : https://post76.hk/news/2018/05/stream-music-to-avamp/

[youtube]MFddGfoC0aQ[/youtube]

第三集, 小記Paris又黎勒, 佢同大家模擬返屋企唔夠位的情況下, 得2隻喇叭仲應唔應該買AV AMP呢????
圖文教學 : https://post76.hk/news/2018/05/two-channel-theater/[youtube]iiQi5tV7PgA[/youtube]

第四集, 呢排好多劇要煲, 美劇韓劇咩劇都好, 最緊要聽清楚對白講咩, 呢個時間, TV既喇叭又點可以滿足大家呢???
圖文教學 : https://post76.hk/news/2018/05/avamp-for-tv-show/[youtube]XGT7KdNH3I8[/youtube]

第五集, 器材太多, 買個 HDMI HUB 都唔平, 玩埋 4K 分分鐘過千, 平平地入手部 AV AMP 都係多小小錢, 仲可以一物幾用, 點解唔入呢?
圖文教學 : https://post76.hk/news/2018/06/many-player-use-one-many-hdmi-avamp/
[youtube]7IisZgM6LrI[/youtube]

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
matt88p + 10 + 10 超正, 一定要加分!

查看全部評分

一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

鑽石玩家

76-FC 黑鑽石勲章

有勞小瑟大王

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

Raycheung 發表於 2018-5-29 08:21
有勞小瑟大王

最緊要幫手新手入門玩。

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

今朝訓醒突然間想聽下舊歌, 拎起部 iphone 用個 app 叫醒隻 amp 再0係 apple music 度搵隻歌出黎, 用 airplay 就攪掂... streaming 真係好方便.....

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
小瑟 + 10 + 10 俾個Like你啦
wilson_math + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

LG CX55
Denon AVC-X8500HA + MultEQ-X
Wharfedale EVO 4.4 + 4.CS + D330
FB: RGB山洞原人的玩物

黃金玩家

issachar 發表於 2018-5-29 15:45
今朝訓醒突然間想聽下舊歌, 拎起部 iphone 用個 app 叫醒隻 amp 再0係 apple music 度搵隻歌出黎, 用 airpl ...

Me too!我都經常咁做??

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
issachar + 10 + 10 俾個Like你啦

查看全部評分

鑽石玩家

wilson_math 發表於 2018-5-29 18:46
Me too!我都經常咁做??

其實我個 apple music 祗係試用 3 個月... 用完唔知續唔續好... 而家又有咁多 streaming services... 但係我本身又係 Amazon Prime Member...
LG CX55
Wharfedale EVO 4.4 + 4.CS + D330

5萬

總版管

issachar 發表於 2018-5-29 15:45
今朝訓醒突然間想聽下舊歌, 拎起部 iphone 用個 app 叫醒隻 amp 再0係 apple music 度搵隻歌出黎, 用 airpl ...

醒喎, 睇黎你都已經好全面完整咁用盡部AMP呢~~ 果然精明76版友呢~
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

5萬

總版管

issachar 發表於 2018-5-30 02:15
其實我個 apple music 祗係試用 3 個月... 用完唔知續唔續好... 而家又有咁多 streaming services... 但 ...

Amazon Prime Member依家可以JOIN了嗎??? 好似除左歌之外, 仲可以睇戲架喎!!!!!

Post76玩樂網.

黃金玩家

issachar 發表於 2018-5-30 02:15
其實我個 apple music 祗係試用 3 個月... 用完唔知續唔續好... 而家又有咁多 streaming services... 但 ...

"One area where Amazon differs from Netflix is with movie and TV show rentals. Amazon Video isn't just a pure all-you-can-eat video streaming service. There are also options to rent and buy titles, featuring some films and TV series that are a little bit newer than the core selection. Netflix, conversely, is a pure subscription service, with no extra charges to pay even if you wanted to.

While discovering more movies and TV episodes at your fingertips sounds like a good thing, more often than not we hear complaints from Prime Instant Video customers saying they searched for something and found it, only to discover it's not included in their subscription."

Source: http://www.trustedreviews.com/opinion/netflix-vs-amazon-prime-instant-video-2918310

係咪即係即使畀左串流月費,Amazon Prime 某啲新戲/新劇集只可以租或買,要等遲啲先可以串流?
TV: Sony KD-55K9300E
UHD: Sony UBP-X700
Streaming: Apple TV 4K
AV Amp: Marantz NR1607
Front: KEF Q300
Centre: KEF Q600c
Surround: KEF KHT2005.3
Subwoofer: KEF Kube-2
Front Dolby: Pioneer SP-T22A-LR

鑽石玩家

小瑟 發表於 2018-5-30 11:42
醒喎, 睇黎你都已經好全面完整咁用盡部AMP呢~~ 果然精明76版友呢~   ...

其實我都係買左隻 AMP 先知原來有 REMOTE APP 咁巴閉!
LG CX55