設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: mark1

[投影機/幕] 有無人知JK 幕 3代4代價錢就差成倍,但質素分別大唔大?

黑鑽玩家

matt88p 發表於 2017-12-26 12:23
C hing 你仲未分享點樣硬食w1070+ hdr

覆左了,睇返前面

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
fishbone8822 + 10

查看全部評分

黑鑽玩家

fishbone8822 發表於 2017-12-26 11:57
台灣機其他牌子型號我唔敢講, 但Benq W1070+/W2000 在我家同一隻幕及同一樣投距(3.1米) 同場和Sony 50ES, ...

我就係見佢好光,估佢應該頂得順,琴晚投左下牆, 150" , 睇落都ok咁。。。咁一定無投返落90" 100" 咁靚架喇。 坐得遠左又反而順眼d ... 可能過渡下,真係唔得先沖上4k,  想睇定d 先。
琴日擺擺下, 可以上埋150" 心動中。。。 玩投投,都係有大食大嘛。。。
白同灰真係好難選, 1070 夠光的話, 灰又對比靚d,  黑位又會實返, 但到時换左4k 落灰幕又唔知會點。。。

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

mark1 發表於 2017-12-26 13:00
C 兄,等您覆pm 呢

地址 過期 :

404 Not Found
The requested URL was not found on this server. Sorry for the inconvenience.
Please report this message and include the following information to us.
Thank you very much!

鑽石玩家

mark1 發表於 2017-12-26 13:05
我就係見佢好光,估佢應該頂得順,琴晚投左下牆, 150" , 睇落都ok咁。。。咁一定無投返落90" 100" 咁靚 ...

比個終結建議你, 如果你喜歡用DLP, 又唔中意太光的話...夾灰幕真係爽, 把DLP(燈泡)對比度唔夠的問題(黑位)大大改善.. 由其W1070+

至於第日換4K...Sony, DLP都夾灰幕, JVC就無咁理想(反效果) <--依個問題我一早諗過也去搵機求証過

話時話你可以投到150" 地方都好大...仲未計兩邊SPK...sin mo死人
不可一不可再, 向毒品說不, 向後級說不..
係...不能得一部咁小...

黃金玩家

fishbone8822 發表於 2017-12-26 11:57
台灣機其他牌子型號我唔敢講, 但Benq W1070+/W2000 在我家同一隻幕及同一樣投距(3.1米) 同場和Sony 50ES, ...

挑剔係相對,師兄唔駛捉字蝨。特別是雷射光源對增益要求絕對比燈膽低,而增益越高,負面影響就越容出現。所以高增益、副作用少嘅幕非常昂貴。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
fishbone8822 + 10 + 10

查看全部評分

黑鑽玩家

fishbone8822 發表於 2017-12-26 13:15
比個終結建議你, 如果你喜歡用DLP, 又唔中意太光的話...夾灰幕真係爽, 把DLP(燈泡)對比度唔夠的問題(黑位 ...

就係襯e 加有得玩就好玩, 唔知玩到几時無得玩。

頭痛, 如果到時换jvc 又係捉蟲

黑鑽玩家

fishbone8822 發表於 2017-12-25 18:12
師兄有機會一定要體驗下Optoma UHC-68 Laser投的Demo

哥個實黑比美JVC, 但中灰暗位的細節表達又比JVC 豐 ...

咩幕?

鑽石玩家

咪係平民灰...影輝RX1

鑽石玩家

orochicy 發表於 2017-12-26 13:33
挑剔係相對,師兄唔駛捉字蝨。特別是雷射光源對增益要求絕對比燈膽低,而增益越高,負面影響就越容出現。 ...

師兄唔好誤會, 我分享經歷only, 如有得罪請見諒

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

orochicy 發表於 2017-12-26 11:36
師兄你雷射光源,幕就可以唔駛咁挑剔。但係燈膽唔同玩法,台灣牌子標稱2500個燈膽,較色、白平衡之後有冇 ...

有4.1米投距.....當然巧幸福...-__-'...