設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[喇叭組合] Tannoy 喇叭 ? [#174...被白眼]

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章

kl122002 發表於 2015-11-22 12:39
於是週6那天試了兩對很不同的tannoy喇叭. 一對是在大昌的promo中試的percision 6.2 , 另一對固然是mini.  ...

不同牌子的英國喇叭的確差別不大! 只有 Proac 算例外.

小弟介紹你試下法國佬 3a 喇叭, 但如果唔 like 較新潮的聲低就可以唔試.
東施再如何裝扮效顰,也只是東施,不可能變成西施。

1萬

白鑽玩家

老而不

ADA 發表於 2015-11-23 09:14
不同牌子的英國喇叭的確差別不大! 只有 Proac 算例外.

小弟介紹你試下法國佬 3a 喇叭, 但如果唔 like 較 ...

昨晚因緣之下又上了毒氣樓. 目的原本是找定台目標amp.
不過好似唔知係唔係好靈, 台amp 今早"呸" 好聲的一聲之後沈默至永遠了

回過來, 在一家店試到了一對autograph mini + 德國的trigon amp. 原來成30K的amp 先展出 autograph 的真正力量.
同同場的pioneer 酒桶木比 , mini好好多.
音量是三十幾, mini 出來的effect是通透, 有力量, 而且鬆容不迫. 原本以為沒有的低音原來是有的, 取向不是pioneer大象踏地那種.

又者再找了一個朋友的小取會. 對方知我在找mini, 所以好好人的找來了一對,  用他自已府上的舊luxman SQ38F 大家聽下. 朋友向來不用書架, 今次都是為滿大家好奇 (佢對tannoy都好好奇)而找.  
原來mini 是幾挑amp的.  膽的聲是柔和或者有少會少少慢, 少少的"lup"感, 在mini上幾乎完全的表露. 簡而言之, 不同的機體本質好明顥的盡現在耳前.

同一晚兩場少少的比較, 真覺得用石機推mini 會好過膽的, 當中的 高音如果用膽或者未必可以推得夠盡. 如果用膽試人聲, 古其是有種典雅感卻不可要求得太多; 相反石機將分晰, 力量的運用等等可以在mini上配合得很好, 過大不會失控. 音場的形成是很華麗的感覺.   (純個人感覺)

不過家下台amp報吹左, 都唔知做得邊樣先, 不敢相像用av amp 可以跑出什麼聲音....
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

又update 一下

因為台舊的Arcam amp瓜左, 真是無可選之下接上了台AV amp. 用AV amp聽歌有少少麻煩, 就是那個電腦用的尺數問題. 平時睇戲用的是8-9尺, 家下聽歌要調至5尺, 真是好不了解是什麼事 ...
在決心找amp的同時, 不如一齊入Tannoy + Amp. 我想大約在4-5 入對喇叭都未遲

唔知對Autograph mini 跟咩amp 好?  
之前上人家府上已聽了新luxman 的L-590A . 可以一聽出就是石機的聲音, 還有luxman 天生內斂的格. 對比起Luxman SQ 338F 又是兩回事 , 真是新舊石膽的一場好得意同廠對決.

試了這麼多的機, 覺得這對autograph是很容易的扎不同amp的性格毫不誇長的還原出來.
不過....我不認同現在是用av amp去推此對喇叭的時候.

又者, 唔知大家覺得用咩amp 推呢對喇叭好D呢?
行左甘耐, 聽在好多次, 上左幾次家訪....還是好似聽得越多越唔知自已想點做, 甚至有少少麻目左.

求指點
還是好音樂最好.

黃金玩家

kl122002 發表於 2015-11-30 20:56
又update 一下

因為台舊的Arcam amp瓜左, 真是無可選之下接上了台AV amp. 用AV amp聽歌有少少麻煩, 就是那 ...

Autograph mini 是古典聲嗎?
{:9_419:}

科林玩家

天朗 樂富豪 ROGER 呢D都好舊了 通常座地先玩得過
書架玩通常KEF 皇太子 丹拿 FOCAL B&W呢D

1萬

白鑽玩家

老而不

man1117 發表於 2015-12-3 22:11
Autograph mini 是古典聲嗎?

我自已覺得有少少影子, 不過都是同聽過的舊Tannoy 有點不同.
新的清爽少少, 而舊的好似有種韻味.
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

pierre1990 發表於 2015-12-3 23:28
天朗 樂富豪 ROGER 呢D都好舊了 通常座地先玩得過
書架玩通常KEF 皇太子 丹拿 FOCAL B&W呢D ...

甘我又唔覺牌子了決定新舊. KEF, B&W都出左喇叭好多年了 , 只是KEF同B&W 追新的快感著重多少少
最新聽了一對focal, 不知怎麼的聽起來有少少似B&W...?

而Roger, Tannoy, Spendor 等是音樂的韻味多D, 舊是舊, 不過也唔差.

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

最後決定了, 入一對 Tannoy autograph mini
不過都想問問大家, Autograph mini 是不是有深色的版本? 我找到一對是深色的, 是 mahogany , 而不是淺色的teak .

好怕買錯野....
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

又打少少, 終於試到Archam A39 + mini, CD用的是luxman 05什麼的, CD是E嫂出的畫展.
Archam 的清感是有的, 不過奇異在amp 扭到四十幾時會出絲絲聲, 這種事在其他的amp, CD機組合中也是沒有. 同一張CD我是有的, 有"絲" 但不太大.
當slaes 還原組合時, 用前後後推一對巨型喇叭時, "絲"聲明顯細左, 又變左另一回事...
到底是amp 問題, 定喇叭問題....?  
還是好音樂最好.

專業玩家

kl122002 發表於 2015-12-6 20:06
最後決定了, 入一對 Tannoy autograph mini
不過都想問問大家, Autograph mini 是不是有深色的版本? 我找 ...

恭喜師兄入到心頭好, 見你好有心, 又周圍問又親身試咁多次, 減少入錯東西的機會~!!!
幾時有報告同有全家幅望望~!!