《阿凡達:水之道》: 導演坦言 IMAX 3D 版係唯一最佳選擇!?|電影資訊

《阿凡達:水之道》上映了超過一個星期,大家入場睇了未?定打算日後等串流平台上架再慢慢睇?早前導演占士金馬倫接受訪問時就提到新戲用到眾多嶄新視聽技術,想享受最佳效果,入戲院睇 IMAX 3D 版相信是唯一選擇!當年《阿凡達》可是引領3D電影興起,而今次續集都用上眾多視聽新技術,包括 48p 高幀率、3D 立體效果及 4K 解像度,相信對影音質素有要求的觀眾,都一定會揀規格最高的 IMAX 戲院!占士金馬倫在訪問中亦提到,現時並不是所有戲院都足以播放最佳效果,多數戲院只做到 2K 解像度,又或者不支援 48p 高幀率。而 48p 高幀率亦僅限動作片段使用,以增強流暢度!對話部分則保持傳統 24p 幀率,令片段看起來較自然!大家在欣賞電影時記得多加留意啦!


🙋‍ ★ 想睇版友討論以上文章?? 《點我進入討論》

🏠 ★ Post76網店經已開幕 《store.post76.hk》

影音浪人

關於影音浪人

「影音浪人」, 顧明思義是對任何品牌都沒有既定立場, 一切從感官角度出發, 要聽過聲睇過畫先肯收貨, 向品牌效應說不 !!!

觀看所有 影音浪人 的文章

相關文章