安橋白武士出招!美國影音巨企 VOXX 與日本 Sharp 等多間企業入股 Onkyo AV 影音業務【突發新聞】

Onkyo早前公佈因債務問題,有機會於7月前如果搵唔到白武士就會比日本交易所強制退市。今早在 Onkyo 日本網站突然宣佈,跟 Onkyo 在美國關係密切代理商,美國影音巨企 VOXX International Corp 及日本電子企業 Sharp Corp 等多間美國及日本公司,正式提出入股建議,化身成為日本 Onkyo總公司的白武士。而今次的入股建議還需在2021年6月25日舉行的股東大會上提出諮詢之後,穫得批准轉讓才能成事。雖然仲未正式成真,不過對於一眾 Onkyo 的粉絲來講,今次可說是危中有機,因為如果這兩間公司入股的話,其資金與實力之鴻厚,的確可以讓 Onkyo 未來新研發的產品有著正面的幫助。期望此舉可讓影音業界有一番全新景象。我們會繼續同大家跟進相關消息。

來源:onkyo.com


🙋‍ ★ 想睇版友討論以上文章?? 《點我進入討論》

🏠 ★ Post76網店經已開幕 《store.post76.hk》

Post76 Reporter

關於Post76 Reporter

身為76戰地記者, 人玩我又玩, 人唔玩我都要玩, 咁先係76新聞, 事事上心, 願天下毒物都任我們76記者任玩任試.

觀看所有 Post76 Reporter 的文章

相關文章