【POMA特約】JBL Bar 9.1 Soundbar 接駁 WiFi 升級軟體話咁易!『JBL Bar 9.1應用指南』

睇返之前評測片既相關留言,Hugo 發現大家原來唔係太清楚點樣幫 JBL Bar 9.1 Soundbar 接駁 WiFi 同做軟件升級。有見及此 Hugo 就借機會同大家分享下  JBL Bar 9.1 在接駁 Wifi 網絡、軟體升級和一般操作如初始化設定及擺位等大家都會觸及的使用課題。

Update 方案 1:經 Lan 線接駁網絡

其實 JBL Bar 9.1  在接駁網絡方面的操作非常簡單,較傳統的方法是大家直接將網絡 Lan 線接駁到它的 Ethernet 端子即可。JBL Bar 9.1 就會自動被家居網絡識別上,而大家更可利用 Google Home App 對此 Soundbar 分類及進行其他進階操作。當 JBL Bar 9.1  成功連接上互聯網後,Soundbar 就會自動比對當前及網絡上可找尋到的 Firmware 軟體版本。若有網絡上有新版本可提供, JBL Bar 9.1 就會自動進行更新,無需作任何按鍵操作。

Update 方案 2:經 WiFi 接駁網絡

Update 方案 2 是首先大家要先在手機下載及安裝好 Google Home App。當大家啓動應用程式後,操作介面左上方已清晰識別了 JBL Bar 9.1 的存在,大家只需在名稱上點擊一下,然後再按照介面上操作,逐步幫 Soundbar 命名、分配操作區域及輸入 WiFi 密碼功能,就可簡易連接上家居無綫網絡。當 JBL 9.1 成功連接到 WiFi,Soundbar 亦會自動偵測最新 Firmware 版本,並會自動更新至最新版本。值得一提是大家記得在 Update 程序操作前先將兩組環繞喇叭接駁回主體喇叭上,以標準化整個升級操作(Lan 線及 WiFi 接駁適用)。

下次小貼士 Hugo 仲會同大家分享點幫 JBL Bar 9.1 做自動音場校訂以及同大家講下點樣幫環繞喇叭擺位。如大家想重溫之前小瑟既評測内容,可點擊以下連結。而打算睇返 Soundbar 詳細資訊既就可以點擊進入官方網站。


🙋‍ ★ 想睇版友討論以上文章?? 《點我進入討論》

🏠 ★ Post76網店經已開幕 《store.post76.hk》

Hugo

關於Hugo

電影發燒友一名,自小喜愛睇戲聽歌。對發燒軟件、硬件充滿深究意欲。平時鍾意到影碟舖流連,收集冷門佳作,視影音周邊為精神主要食糧。

觀看所有 Hugo 的文章

相關文章