【原創影評】早過香港,今日我上左內地睇左《水行俠》

今次<水行俠>內地比早香港成個星期上映,促使我今日第一次上左內地睇戲😂

我選擇左深圳寶安區壹方城嘅CGV影城, 主要係貪新鮮,因為壹方城係上年年尾才新建立嘅大型商場,佢裏面嘅戲院設備應該都唔會差。而且交通方便,從地鐵一號線寶安中心站出來,直接有個出口可以通往這個商場的地下層。

講返套戲,大家唔使擔心Aquaman今次又會好似<正義聯盟> 裏面成個搞笑角色咁樣,又唔識打又冇鬼用,響唔劇透嘅情況之下我只能夠講四個字 “霸氣外露”,睇到尾你就知我講緊乜✨ 引用劇中角色一句: “The King is rising”,劇情方面覺得似 “亞瑟:王者之戰”多過似傳統英雄電影,但最大嘅分別係今次電影裏面描述嘅水底世界係之前從未見過嘅。

響影像畫面上有好強烈嘅新鮮感,導演溫子仁好成功塑造一個精彩嘅水底世界,由神話與科幻結合嘅亞特蘭提斯,至多個神話式嘅壯觀場景都一一呈現眼前,亦相當妙用水底生物帶來嘅各種幽默設定,非常過癮。最尾甚至有“魔戒”式嘅壯觀兩軍對壘,鍾意大場面去發揮影音器材嘅朋友應該唔會失望。

動作設計方面亦很有心思,呢套戲除了將一支“魚义”玩到出神入化之外,更加多次活用水底內以及水面外的不同特性運用在動作場面上,幾有新鮮感。而中段一場響意大利西西里島拍嘅場景,拍到好似響巴西貧民區嗰種穿梭追逐,非常精彩我真係第一次見👍🏻。

老老實實當睇完套戲你可能會覺得內地譯名“海王”可能更加貼切。

結論係:溫子仁好嘢! 仲有Nicole Kidman(妮哥潔曼)依然好靚 😇✨✨


🙋‍ ★ 想睇版友討論以上文章?? 《點我進入討論》

🏠 ★ Post76網店經已開幕 《store.post76.hk》

Post76編輯部

關於Post76編輯部

新聞中心的編輯們,為喜歡生活影音的您,每天送上最新資訊,有您的支持,就係我地最好既推動力,齊齊參與 「有玩、有FUN ... Post76.com」.

觀看所有 Post76編輯部 的文章

相關文章