【星級學堂】成日聽人講 2160p / 4:4:4 究竟係咩來??

我今日同大家分享最後一篇教學係有關大家經常都提到的 4:4:4, 或者 4:2:0, 究竟呢D數字係咩來呢? 對我地睇戲時候又會有著什麼樣的影響呢?? 今日就同大家顯淺地講解一下呢.


🙋‍ ★ 想睇版友討論以上文章?? 《點我進入討論》



🏠 ★ Post76網店經已開幕 《store.post76.hk》


James Chen

關於James Chen

James 除現職於澳洲一知名線材公司的負責人外,於 CEDIA 的身份更包括 CCI (CEDIA Certified Instructor) 、SME (Subject Matter Expert) 和 Technology Council 的 Co-Chair;同時也為 CEDIA 擔任 HDMI Best Practice 國際指引的顧問,多年來有份參予 HDMI 線材的發展及制定業界標準,對未來影音發展走向及潮流瞭如指掌。近年,James 亦經常被邀到 CEDIA、CES、ISE 等國際級展覽會中,教授未來新影音科技,如最近才開始普及的 Ultra-HD (4K) 等課程,曾授課的國家包括:美國、歐洲、中東、澳洲、新西蘭、日本及中國等。

觀看所有 James Chen 的文章

相關文章