匠心獨韻,鉅細無遺:Pioneer SE-Master 1

前言:

Pioneer SE-Master 1 既定價,比起個人家中既 AV AMP 及 PRE AMP 都要貴,「批文」兩個字講都唔敢講。但人一世物一世,遇到好野又點可以錯過,膽粗粗就問POMA借番屋企玩,除左可以試得真之外,最重要係比埋身邊負責「批文」個位都試試呀嘛……,唔講點解你都明啦(嘩哈哈)!

DSC_0286.JPG

初探(標準 Hi-Res):

順道借埋 Pioneer U-05 耳擴,中階級兼接口齊全,遙控可以用來調教「增益」,對於我呢D雜食性既用家來講,非常實用。以三只膠腳支撐起相當厚身既金屬機身,放好了一段時間,膠腳會緊貼平面,要轉位的話得要用點力才可,情況如同還在運作中的老掉牙 Pionner DV−S737 DVD 機一模一樣。

DSC_0281.JPG

∇ 由於心急試聽,最快既方法就係把手上既 Onkyo DP-X1按我重溫DP-X1開箱分享),以 USB DAC 接入聽歌,可是 U-05 只支援以 PC / Mac 機環境下才可輸出 DSD 檔。如是者只好試試近日十分愛聽既「THE NEXT GENERATION パトレイバ – オリジナル・サウンドトラック」,早前購於 MORA,雖然規格只有「ハイレゾ|FLAC|48.0kHz/24bit」,但錄音相當出色,完勝本土聲稱錄音室原檔。作為 ORIGINAL SOUNDTRACK,使用樂器比率相當高,加埋主題曲(真野恵里菜)及插曲(特車二課整備班合唱部),就成為了這次「初探」既選曲。

DSC_0289.JPG

SE-Master1-01.jpg

  • 「プロローグ」:由鼓聲作為引子,「低音」係個人從未聽過,非常之「重」既質感,相當「實淨」,有別於以「重低音」作招徠日系大牌子所比到自己既感覺
  • 「Highway-section 2」:輕快既音樂使用左大量樂器,亳不吃力「湧」入耳中,充滿力量,十分討好
  • 「正しい整備員の歌」:一首相當老討既合唱歌,類似「早操」咁邊唱邊跳,純試人聲,感覺自然
  • 「Ambitious!」:真野恵里菜演繹既主題曲,與一般流行曲無異,女聲甜美,音樂夠哂「澎湃」

初結:起初還以為旗艦級耳機好難推,HEADPHONE AMP 無番咁上下一定無料到,事實係比自己擁有既 AKG Q701 更易推,相同環境下,要開大近一倍音量才有有足夠既音壓。

DSC_0283.JPG

再探(藍光 2-Channel):

外國推出既電影藍光,偶爾會原生提供兩聲道,意思是指 DOWNMIX 多聲道成為兩聲道既音軌,效果未必太突出。

∇ 自從 DTS Headphone: X 面世,一直都有個假想,如果用上貴族耳機,效果又會唔會更加正斗呢?於是找來一致認為好聲既《血色莊園》藍光,選播了一段較小對白片段(個人始終覺得 DTS Headphone: X 人聲始終有點假),環境既定位好有感覺,配合埋畫面真係有少少驚。

SE-Master1-02.jpg

∇ 兩聲道又點少得試一試同音樂有關既東西,於是找來自己十分喜歡既「天碟」- Eric Clapton Slowhand at 70(按我重溫藍光碟評),選播當中最喜歡的曲目 Tears in Heaven,音場並不闊,反而有點窄,但感覺又相當有趣,自己彷彿變成了 Eric 本人在彈結他,身邊的人不是在伴奏的話就是和唱。

SE-Master1-03.jpg

再結:SE-Master 1 通吃不同類型既音樂 / 音效,一個耳機看來就能應付,像我這類雜食者的龐大曲庫。

探究(Native DSD 播放):

為左探究手上既自家器材,同 SE-Master 1 夾唔夾得黎,Onkyo DP-X1,以 USB DAC 接上 Oppo HA-1,接線用 AudioQuest Forest USB A to B(借人家既仲好耐未還添,哈!),再加埋近期係德發買既 AudioQuest JitterBug;無諗過呢件新玩具,可以咁有效果,將本來既音場推得更加闊;同一個音量下相比,音壓明顯係大少少,或許這就是淨化音源帶來既效果吧!

DSC_0300.JPG

今次既選曲主要以係 Hdtracks 買既 DSD 檔為主:
∇ Footloose,昔日跳舞電影經典,當中 Footloose 同 Dancing In The Sheet,澎湃有力,濃厚的士高味道
SE-Master1-04.jpg

∇ Thriller,King of POP,試左中慢既 Bille Jean 同相對溫柔既 The Girl Is Mine,細節清晰,流行味百份百
SE-Master1-05.jpg

探結:音場既廣闊就好似戴住個喇叭係頭到,但同時可以享受到頭戴式 / 入耳式耳機相對聽得多一點細節既特性,兩重口味同時擁有。耳機跟來就只有 6.5mm既非平衡既接線,假如他日有「批文」入手的話,定必要同時入手埋平衡接線,或許 SE-Master 1 既潛力就可以完全釋放。

DSC_0294.JPG

Conclusion:匠心獨韻,巨細無遺

開放式的 SE-Master 1,戴上頭的確有一點重量,只要調整好左右位置,長時間戴上問題不大;低音實淨,音場廣闊,充滿力量,細緻自然。每一只耳機都係日本以人手打造,絕對配得上「匠」這一個名號,只要認真聽聽,絕對難忘;假如手頭不夠充裕,千萬不要胡亂去試,試左就保證心思思,但又無得買既心情,的確係把自己惡搞。

DSC_0279.JPG


🙋‍ ★ 想睇版友討論以上文章?? 《點我進入討論》

🏠 ★ Post76網店經已開幕 《store.post76.hk》

八掛仔

關於八掛仔

自少由日本動漫養大,十分鍾愛入場看電影、家庭影院、Head-Fi,八足咁多爪,咩都喜歡試玩一下!

觀看所有 八掛仔 的文章

相關文章