我是不死身,本郷猛《幪面超人1號》

前言

自問年紀不少,勝在心境還年輕,大多數人會係呢個星期趕住入場睇《寒戰2》既時候,我還是選了陪伴自己超過近四十年既《幪面超人1號》,由現年七十歲既藤岡弘出演初代既幪面超人,作為粉絲既我又點可以錯過!

20160327132423.jpg

觀感

作為四十五周年紀念電影,找回「原版 RIDER」出演,仲要係擔正,對 RIDER 迷黎講係一個喜訊,自 RIDER KABUTO 之後已經少看既我,點都要入場支持下,咁橋某電影APP可以用積分兌換呢套既換票證,真幸運!《幪面超人1號》對上一次出場係《超級英雄大戰GP 幪面超人3號》,只屬於客串形式,一眾 RIDER 也有登場,無厘頭玩埋賽車大獎賽,真係睇到一頭霧水……。今次故事只集中係《幪面超人1號》&《幪面超人 Ghost》及新、舊撒旦幫,回歸昔日既「超人打怪獸」呢D老掉牙既模式,反而係我想睇到既呢!唯一美中不足既係,呢一類小童向既親子電影,幾乎搵唔到有「日語原聲」可以選擇……,真的不太習慣配音版本。

∇ 足足七十歲既藤岡弘,身形比以往胖了很多,變身後用番昔日既瘦身設定會很奇怪,為左呢個原因就索性設定為十分虛弱兼高齡既 RIDER 1,感覺就討好得多;但就有點類近老年版的蝙蝠俠,亦即係正義聯盟電影版中入面既角色。
maxresdefault.jpg

∇ 配合龐大身形既《幪面超人1號》,佢既坐駕都要改變一下,睇落去有D似哈利,細心既應該會睇得到佢名為:NEO CYCLONE,設計風格就保留昔日既影子。
24656093292_b652737a6d_b.jpg

∇ 整個故事係圍繞著「生命既意義係咩」這一個主題,英雄電影又點少得「熱血」部份,雖然無昔日既咁強烈,由「火鳳凰重生」到「變身」,還是不錯的…… RIDER 迷,萬歲!
maxresdefault2.jpg

maxresdefault1.jpg

∇ 片尾曲用上了2016年版既原曲新唱係意料中事;但同時亦加入了另一首男女合唱片尾曲,係少見既柔情曲風,初聽感覺討好!
music.jpg

後話

年少時要看《幪面超人》的話,就先要把功課做好,所以感情都被其他人來得深厚,評分肯定會加入感情分;相信76有唔少版友同我差唔多,喜見他們會帶埋下一代入場睇,呢類親子活動是值得鼓勵!

kamen_rider_No.1.008.jpg


🙋‍ ★ 想睇版友討論以上文章?? 《點我進入討論》

🏠 ★ Post76網店經已開幕 《store.post76.hk》

八掛仔

關於八掛仔

自少由日本動漫養大,十分鍾愛入場看電影、家庭影院、Head-Fi,八足咁多爪,咩都喜歡試玩一下!

觀看所有 八掛仔 的文章

相關文章