【唱片碟評】《ballads on cinema 電影小情歌》聽後感

前言

早排閒逛 CD  鋪時,無意中發現呢一只《ballads on cinema 電影小情歌》,作為電影愛好者兼價錢唔貴,3CD 碟既賣價比起慣常單 CD 貴少少咁啦!二話不說,就買一只番黎聽下先!

DSC_0065.JPG

簡介

3CD 係今年四月份推出,從 CD 碟外套上對電影名稱既翻譯,大概就是源自台灣既出品,對於習慣只記英文片名既我,係適應上並不太困難,收錄既係電影裡面曾出現過歌,未必一定係主打既歌曲,收錄 46 部電影合共 54  首歌曲,有新亦有舊,封套列出既係由 2000 年到 2015 年上映既電影;但只要細心留意歌單的話,就會發現 CD3 Pop 入面收錄了 1986 年上映既《壯志淩雲》經典名曲: Take My Breath Away,由 Berlin 主唱,當年亦被林憶蓮改編為「激情」。

DSC_0132.JPG

∇ 個人珍藏,
左邊既係林憶蓮既卡式帶「激情」,右邊既係《壯志淩雲》黑膠既「Take My Breath Away」
DSC_0131.JPG

聽感

雖然自稱電影迷,在這張專輯入面列出既電影,其實也只看了少於一半,加上收錄既歌曲不一定是最主打既,初聽時的確有點陌生,但久唔久又會聽到一 D 熟悉既旋律,就好似 CD2 Chanson 第 8 首,陳百強既改編歌「粉紅色的一生」,原曲名為法文:La Môme,英文:La Vie En Rose,曾於《特攻巴黎》電影中出現。CD3 名為 Pop,會搵到更多既改編歌曲,例如: 02. A Taste of Honey 就係杜麗莎姐姐既「眉頭不再猛皺」;11. Will You Love Me Tommorow, 曾改編過既歌手都唔少,亞洲歌手以童安格既「明天你是否依然愛我」最為有名。

∇ 為左配合大碟既「懷舊」味道,刻意掘出多年無用過既 Panasonic SL-SX5000, 配上 AKG K550 又出奇地夾聲。
DSC_0137.JPG

優點

正如先前提及,儘管唱片收錄歌曲未必係你所熟悉歌手既歌,但經典歌曲絕不會少,當成一只「雜錦碟」黎聽都可以;3CD 分類為 Jazz、Chanson 及 Pop,可以配合你不同心情下去聆聽,心思可加。不善於英文既我,附贈埋歌詞就絕對有需要。

缺點

唱片收錄了來自 50~90 年代不同既歌曲,與一般既「雜錦碟」有同一個「通病」,音色並不一致,而且參差得頗嚴重。

Conclussion: 單 CD 價錢,可以有三 CD 既懷舊,OK 啦!

又要平又要靚 (聲) 就未必做到,但肯定可以做得到又平又正 (歌),十分適合愛懷舊既我或你!

DSC_0133.JPG


🙋‍ ★ 想睇版友討論以上文章?? 《點我進入討論》

🏠 ★ Post76網店經已開幕 《store.post76.hk》

八掛仔

關於八掛仔

自少由日本動漫養大,十分鍾愛入場看電影、家庭影院、Head-Fi,八足咁多爪,咩都喜歡試玩一下!

觀看所有 八掛仔 的文章

相關文章