非常普通 NYSM2《非常盜 2》(零劇透)

前言

《非常盜》,即係上一集,真係要睇到尾先會了解成個故事,到出藍光既時候,美版係有個多10分鐘既加長版,本來打算係入場睇續篇既時候睇,可是最終還是找不到,只好憑著之前在戲院睇既回憶入場;還好與上一集沒有太多「緊扣」的關連,基本上獨立睇問題都不太大!
thumbnailjpg.jpg

觀後感

今集與前作,風格上有好大既分別,前者解釋「魔術」係點到即指,但今集花了唔少既篇幅去解釋,「魔術」可以是「科學」,亦可以是「掩眼法」。故事發展類似名探偵柯南既「解謎篇」,唔睇就心思思,睇左就會哦……,原來係咁。前作最大賣點係「魔術」場面,今次明顯無之前既咁嘩然,故事發展方向無太大用腦位,結局係點好容易會估到,再者故事已經盡用上一集遺下既「疑問」,再拍下一集既機會總覺唔太大,片名或許定名為 Now You See Me Thoroughly 比較貼切。

∇ 新加入既女騎士成員,喋喋不休既角色,由唔算得係靚女既麗茲卡潘出演,故事明顯欠缺了與另一騎士成為男女關係既交代,難度是留待日後推出藍光加長版之用!?
MV5BMzM1NjAzNjAyN15BMl5BanBnXkFtZTgwNTk1NjA5ODE@._V1_SY1000_CR0,0,1563,1000_AL_.jpg

∇ 周董係今集最大既任務並唔係出演「天眼」成員一角,反而係以中文為主唱既主題曲(是荷里活的首次),據了解官方 YouTube MV 已經累計超過50萬次點擊率:
MV5BMTQ2NDE1MTAyNl5BMl5BanBnXkFtZTgwNDA2NjA5ODE@._V1_SY1000_CR0,0,1502,1000_AL_.jpg

http://httpvh//youtu.be/LbUKhXO2oCs

∇ 另一新加入的「哈利波特」丹尼爾域基夫,基於角色設定,可以發揮既就唔多,個人來說他只不過是第一大配角。見慣了既「清靚白淨」形象既佢,滿臉鬍鬚既造型個人看得格格不入。
MV5BMTY2NjA4Mzk3MV5BMl5BanBnXkFtZTgwMjk1NjA5ODE@._V1_SY1000_CR0,0,1502,1000_AL_.jpg

中心思想

凡事不要相信表面所看到的,或許內有文章,只是你沒有察覺而已;只要多加留意,「破綻」還是可以找出來。

後話

本來打貪平睇早場,屯門UA係假期既《非常盜2》首場反而係收正價,退而求其次既12:10場次又收番早場價,超有趣!不過仲好啦,中午場可以遲D起身,食埋早餐又可以睇多陣美國盃先入場,正!
DSC_0071.JPG


🙋‍ ★ 想睇版友討論以上文章?? 《點我進入討論》

🏠 ★ Post76網店經已開幕 《store.post76.hk》

八掛仔

關於八掛仔

自少由日本動漫養大,十分鍾愛入場看電影、家庭影院、Head-Fi,八足咁多爪,咩都喜歡試玩一下!

觀看所有 八掛仔 的文章

相關文章