與美同步4K串流喜劇:《假死新人生》

前言

呢套係 Netflix 既原創電影,在港未有發行商引入,所以香港既 Netflix 付費用家,就能與美國同步,安坐家中就可以睇得到,有D類似收費電視 NowTV 既所謂「劇院同步」既播放模式,無額外收費就可以睇到新上映既電影。跟據維基百科資料,呢一套係 Netflix 既第六套原創電影,由最初既相隔三個月串流週期,從2016年2月開始,已經改為每個月一套,值得留意。

DSC_0039.JPG

觀後感

DSC_0047.JPG

呢套係亞當桑迪拿係繼佢自己寫故事既《六個陌生人》,再一次與 Netflix 既合作,除了擔當主角之外,同時也是眾多監製中既一員。電影百份百同佢以往既差唔多,胡胡鬧鬧劇種,故事推進還算不錯,劇情亦唔難理解,好人壞人係好易估到,所以只能當成是「茶餘飯後」作品咁去欣賞。電影帶出了一個信息:科技發展本來是一日千里,但當遇到財團失利既時候,「阻滯」就自然會出現……

∇ 植入式廣告,唔好以為呢個係大電影既「專利」,大台台慶都要攪盡腦汁咁加插入節目當中……,本串流電影也不例外 (在此之前只睇左《臥虎藏龍:青冥寶劍》,古裝武俠電影大概也加不了吧!) 。啤酒、電腦、波鞋呢D同故無咩相關既野,久唔久就會出場,形式有的是用畫面,亦有使用對白去交代。

DSC_0049.JPG
DSC_0051.JPG

4K 串流體驗

DSC_0037.JPG

購入了 Sony 4K 電視 (非對應HDR) 有好一段時間,除了隨機附送的五套 4K 電影之外,基本上就只能欣賞由電視本身 Upscaling 既4K 畫面,直到 Netflix 引入到香港既時候,呢個 4K 才真正「上場」;頻寬充足環境下,2160p 配合 Sony 4K 電視還原黑位技術,畫面真係無咩投訴。但不知何解,使用 4K 電視既 Netflix 播放時,總有遇到「彈出」(退出 Netflix 既意思)……

Netflix 原創串流電影名單

《無境之獸》Beasts of No Nation (首播:2015年10月6日)
《六個陌生人》The Ridiculous 6 (首播:2015年12月11日)
《臥虎藏龍:青冥寶劍》Crouching Tiger, Hidden Dragon: Sword of Destiny (首播:2016年2月26日)
Pee-wee’s Big Holiday (首播:2016年3月18日)
《烏龍特派員》Special Correspondents (首播:2016年4月29日)

免責聲明:以上截取圖片使用,純作討論之用,絕無任何侵權意圖。


🙋‍ ★ 想睇版友討論以上文章?? 《點我進入討論》

🏠 ★ Post76網店經已開幕 《store.post76.hk》

八掛仔

關於八掛仔

自少由日本動漫養大,十分鍾愛入場看電影、家庭影院、Head-Fi,八足咁多爪,咩都喜歡試玩一下!

觀看所有 八掛仔 的文章

相關文章