【號外】早起既雀仔有福了,免費聽美國首個DSD串流直播音樂表演!

Blue-Coast-BUG.jpg

News2.jpg

Blue Coast Music Group 為慶祝十周年,決意諦造歷史,於香港時間,2016年4月22日上午5時至6時 (On April 21st from 2pm-3pm PDT,按此查核PDT),係美國 Skywalker Sound 舉行首個以DSD串流方式直播的現場音樂表演,表演的是 Blue Coast 旗下藝人,著名歌手 Jenna Mammina 及 結他手 Alex deGrassi。當日用來錄音的器材與平日在錄音室使用既別無兩樣!

∇ 昔日 Jenna Mammina 與 Alex deGrassi 的現場演繹

美國首個DSD串流直播:
BCR0422_Banner_en.png
是次串流直播是會透過 PrimeSeat 進行 (按此了解更多),兩種播放格式 DSD64 (2.8MHz) 及 DSD128 (5.6MHz) 均是「完全免費」。PrimeSeat 分別對應 Microsoft Windows 及 Mac OS-X,無須作任何登記,單純安裝特定軟件,於直播時間就可以「免費」收聽,但如果你想聽得「盡」D既,就梗係用埋你既DAC器材啦!(按此了解官方認可對應器材)
Listening Enviroment.jpg

If you have a DAC.jpg

If you do not have a DAC.jpg

PrimeSeat:
∇ 介面只提供英文與日文選擇,基本上係一個 Web based 既軟件,十分之簡潔 (PrimeSeat 有日本網絡公司既參與,英文以外的語言只有日文,並不太難理解吧。)
PrimeSeat1.jpg

∇ 未有 Live 聽,可以入去聽下呢個,當係「熱身」都唔錯:
PrimeSeat2.jpg
音樂會係 2016年1月26日舉行,免費既情人節特備錄音係同年2月1日上線,根據顯示 Ondemand 為期直至3月15日,但其實還是可以收聽。值得留意既係 DSD音源檔案較大,得要達到某個緩存先至可以播放,就唔好太心急勒!

予想:
幸好PDT落後於香港時間有成15個鐘,咁橋直播時間係小編平日起床早一個鐘,聽完就可以瞓一陣先出門口;又或者索性早D出去,食埋個靚早餐先番工都得。美國首個DSD串流直播,而且仲要免費,起早D都抵啦!當然效果既野就見仁見智,小編真係起到身的話,聽完再話你知啦!

資料來源:http://primeseat.net/en/news/20160413-000347.html
Blue Coast Music Group:http://bluecoastmusic.com/


🙋‍ ★ 想睇版友討論以上文章?? 《點我進入討論》

🏠 ★ Post76網店經已開幕 《store.post76.hk》

八掛仔

關於八掛仔

自少由日本動漫養大,十分鍾愛入場看電影、家庭影院、Head-Fi,八足咁多爪,咩都喜歡試玩一下!

觀看所有 八掛仔 的文章

相關文章