華納 vs 漫威第一作:《蝙蝠俠對超人:正義曙光》(少劇透)

前言:
華納睇怕眼紅左漫威好一段時間,正義聯盟務必要成立,但因 Nolan 所創造的新派蝙蝠俠不能與新一代鋼鐵英雄接軌,從新塑造蝙蝠俠的話,就得要由最初說起,於是 Wayne 爸爸,再一次死係槍手之下……,個人始終喜歡 Burton版,Wayne 爸爸係死係 Joker 槍下。

194559lz64m5y5z37cmg8b.jpg

故事:
故事承接《超人:鋼鐵英雄》尾段而展開,破壞之大離奇地牽連到「葛咸城」,亦成為了蝙蝠俠同超人開戰既理由,查實都幾牽強下架,睇故唔好駁故啦!入場前重溫下「前作」,睇都會投入D既。

彩蛋:
∇ 番到屋企又特登睇番《超人:鋼鐵英雄》,原來係尾段激戰當中,出現了一架類似混油車,寫上了「LexCorp」的名字,原來就是當日留下的「彩蛋」。
193804b4wv00zldo2adwud.jpg

至於今集字幕一起,星影匯就亮了一點點燈,再過了不久再亮多一點,原來係咩都無既;漫威成日用呢套,又唔代表華納一定要跟既!

特技:
飛黎飛去既動作處理得不錯,無蜘蛛俠個D咁膠公仔FEEL,但係個大佬可唔可以設計得形D既呢,同《魔戒》入面個D二打六差唔多樣……
205544sgsb4f4n15itmpi4.jpg

畫面及聲效:
由本片片尾證實電影的確以「全景聲」作混音,係星影匯睇都好震撼下,尤其是低頻比起以往來得更有力!
跟據IMDB資料,部份畫面為IMAX器材所拍攝,亦有用上專屬聲軌 (IMAX 6-Track),好此道者就只能選擇IMAX影院了吧!

場次:
想找一場既有全景聲兼大院的話,但又唔要3D係比較困難;加上片長關係都要加收一點!

DSC_1058.JPG

華納 vs 漫威(共通點):
∇ 蝙蝠俠 vs 鋼鐵俠,兩位都是集團入面充當「智囊」,加上兩人都是熱愛「設計」!
ironman-vs-batman.jpg

∇ 神奇女俠 vs 美國隊長,兩位都有一個好強勁既盾,來自遠古時代,兼係「美國主義者」!
202856m2n6hll8gy7z9t3h.jpg

∇ 超人 vs 雷神,兩人都有「神」一般既身份!
203050bjazzche44w9e17i.jpg

∇ The Flash vs 夜魔俠,兩人都係以「快」見稱!
203531fximr8xs4zj18bgv.jpg

∇ Aquaman vs 變形俠醫,純直覺就是同類!
4346634-ra2.png

推薦指數:7/10

(聲明:以上純粹個人意見,有錯請指正!本文除了戲票以外,圖片採用均為網上圖片)
DSC_1053.JPG


🙋‍ ★ 想睇版友討論以上文章?? 《點我進入討論》

🏠 ★ Post76網店經已開幕 《store.post76.hk》

八掛仔

關於八掛仔

自少由日本動漫養大,十分鍾愛入場看電影、家庭影院、Head-Fi,八足咁多爪,咩都喜歡試玩一下!

觀看所有 八掛仔 的文章

相關文章