官方「摩機」有睇頭 – OPPO BDP-103D SE

BDP-103D 都算威,「摩機」摩到官方出個特別版 BDP-103D Special Edition(簡稱BDP-103D SE)。最近呢款新機終於正式到港,阿賜今次就率先試下,究竟呢款特別版有幾特別?係咪值得用家俾多啲?大家一齊嚟睇下佢嘅表現啦!

image04

基本上 BDP-103D SE 外表同普通 103D 係一模一樣,所以今次都冇特登影低開箱,機身表面唯一唔同、係前面有大大隻「Special Edition」字樣,避免大家認錯。SE 同普通版大部分的「唔同」都係「內在」,有圖有真相,兩部機同場就一齊解剖俾大家睇下。(以下內容涉及解剖環節,需要家長指引 XD)


∇ 特別版同舊版外表上唯一分別就係有個大大隻的「Special Edition」字樣

image01

解剖圖,左邊係 SE 版、右邊係普通版

一開個個蓋就已經見到分別,甚至幾大分別,原版係薄身金屬殼,SE 版用鋁箔加上膠帶黏貼左 3 條特殊橡膠,抑振能力強左好多!

image00

∇ 類似做法亦都應用到 BD ROM 上面,將機殼同讀碟兩大振動來源減震,可以想像到對穩定性的提升會幾明顯

image03

∇ 然後就由電源「輸入」部分講起,普通版用銅線,SE 版則係鍍銀單芯線

image12

∇ Fuse 部分,由原本銲死變成加入保險絲座,而且改用了德國ELU/SIBA音响級專用的 Glass Fuse

image02

∇ 電容部分由 Acon 電解電容更換成 Panasonic FC 系列電容

image13


image10

∇ DAC 的穩壓電路一樣改用了 Panasonic FC 電容

image07

∇ 8 聲道 DAC 之後的 OP Amp 前後用到的 13 粒小型交連電容全部換成數值更大的 Panasonic 電容

image09

∇ 聲效處理方面,以 Burr-Brown OPA2132 代替了原本左右聲道的 N5532A,提供兩聲道表現,其他 OP Amp 晶片就繼續保留

image05

睇完以上的「圖解」,大家都可以見到,呢部 BDP-103D SE 的確係幾「Special」,改動的部分相當多,只計電源的話幾乎可以當係一部全新機款。不過無論點改、加幾重料都好,靚聲先係最實際,事不宜遲,即刻同大家 AB 比較下兩部 BDP-103D 的表現。

即場A/B比試103D vs 103D SE

試機部分,今次一樣響 76-FriendClub 旺角店進行,以 Onkyo PR-SC5530 作前級、Ediscreation EC-7 做後級、配合 Chario Academy Sovran 座地喇叭測試,除左播 Blu-ray 用到 7.1 系統之外,聽歌全部係 Pure Direct 兩聲道播放,播碟之前亦都確保將 Blu-ray 機的設定保持一致。講明係 AB 比較,係播一隻碟就即刻換一部機再播做比較,無花無假、務求即刻聽到個分別。

「谷行雲《Gigi in Cuba》」

image08

先試一隻谷行雲《Gigi in Cuba》,相信上開 76-FriendClub 嘅朋友對呢隻碟都好熟悉,本身都預期用 BDP-103D SE 可以聽到一定提升,不過估唔到係提升可以咁多、咁明顯!

基本上一開聲個差別就已經出晒嚟。明顯的提升包括人聲,普通版 103D 人聲較矇、粗線條,103D SE 嘅分析力提升起碼有兩級,除左女聲還原力好、細緻度一流之外,人聲線條亦修飾得較為「窈窕」,結像實淨得嚟又唔係太死實,無論演唱《大地》時較有勁度嘅聲線、定係《分分鐘需要你》比較甜美嘅演繹都恰到好處。

另一個明顯提升係音場闊度,縱向同橫向嘅空間感都闊左幾多,但又唔會鬆散。配樂、特別係鼓聲低頻包圍感更加強,低頻下潛力同分析力都明顯提升,聽《大地》前奏一段密集鼓聲就已經可以聽到分別。

>


「Eagles 《Farewell Live From Melbourne》BD」

image06試過 CD,忍唔住又用 Blu-ray 試下,睇下會唔會有分別。可能俾之前聽 CD 的表現嚇左一嚇,聽 Eagles 《Farewell Live From Melbourne》有少少心理準備,個差別無純兩聲道咁明顯。

基本上音場闊左,就算係觀呼聲嘅立體感同定位都更加好。動態同低頻分析力提升比較明顯,用普通版 103D 聽的話,鼓聲同人聲夾雜嘅部分有少少混亂,103D SE 就完全無呢個問題。

人聲同配樂分離度夠之餘,音樂感配合亦相當好。《Hotel California》小號 solo 一段,103D 聽落會有少少刺耳,103D SE 將個高音修飾得圓闊但不失細節,震音動態甚至更明顯、質感亦更加突出。

>

AB 比較完,基本上 BDP-103D SE 係完勝、而且係大勝 BDP-103D。Special Edition 版會贏本來係意料中事,不過估唔到會贏咁多。有機會大家一定要試下,基本上聽過 SE 版係返唔倒轉頭,尤其好似阿賜今次咁不停反覆 AB 比較,後來會有少少接受唔到普通版 103D 嘅聲。

越級挑戰 105D 又會如何?

「《2015 原音精選》」

image11咁對住 BDP-105D 又點?機會難得、有 3 部機同場,最後就梗係要嚟一個 BDP-105D 的「亂入」比拼,究竟原本就標榜靚聲的 105D 同摩機靚聲版的 103D SE 又邊個好啲?

用比較多元化的《2015 原音精選》來比較 BDP-103D SE 同 BDP-105D,先同大家講個「結果」,試完四五首歌之後,阿賜嘅評分係……平分秋色。唔係搞爛gag、亦都唔係要以和為貴,而係兩部機的確互有高低,以下逐點同大家分享下。

人聲、分析力方面,阿賜覺得 103D SE 稍勝 105D,之前都講過,103D SE 人聲線條會較為窈窕輕快少少,而 105D 則比較飽滿圓潤,個人聲共鳴感會稍強一點,亦間接令到聽感上分析力稍稍不及,不過事實上係取向上的不同。

而 105D 的能量同聲音餘韻就比 103D SE 出色,聽《怎麼捨得你》唱到肝腸寸斷部分,就會覺得 105D 更加飽滿扎實。而音場闊度方面 105D 也稍好,兩者結像都相當清析,縱深兩者差不多,橫向的聽感 105D 就似乎包圍得更好。概括而言係 103D SE 還原力好、較為中性偏向輕快,105D 較為飽滿札實、能量動態再稍強一點。

Conclusion :「俾多 50% 價錢換 50% 提升?」

BDP-103D SE 定價係 HK$8,999,比起而家 BDP-103D 普通版街價貴大約 50%。音質上的提升阿賜一向覺得好難量化,對於比較著重分析力、還原度的用家來講,103D SE 的提升甚至可以話超過 50%。對於同時玩影音,甚至較為著重聽歌的話,103D SE 絕對係更加好的選擇。比起 105D 又點?103D SE 個價其實都貼得幾近,105D 支援 USB DAC、功能再強一啲,音效上只可以話兩部機性格有少少唔同,呢樣就真係要試過先知邊部啱你,同埋睇返自己對功能嘅要求喇。

【首批103D SE送RCA線】

近日代理為了答謝香港用家,首批訂購 103D SE 的用家會加送美國發燒音響品牌原點 Increcable 黑水晶 Crystal 訊號缐一對 (RCA, 1M, 價值HK$1,300),如果大家都考慮以 103D SE 作為你的聽歌訊源,其價值又增加多一點點呢.

聽人講不如自己親耳聽 – Oppo BDP-103D Special Edition 全港首發初體驗

我地就係知道玩影音一定係耳聽為實,所以我地就係今個星期六在銅鑼灣崇光百貨 13 樓AV Life 生活影音內的示範房為版友來一個OPPO全線PK戰,如果你都希望可以知道版友聽完之後點樣既反應??記得留意我地版友的討論勒.

天賜

關於天賜

戲迷一個,雖然有家庭影院,但係依然鍾意躝去戲院睇早場。熱愛純音樂,但係一樣樂器都唔識,所以每日只係聽聽聽。

觀看所有 天賜 的文章

相關文章