《Back to Priscilla 陳慧嫻三十周年演唱會》藍光碟發布專訪

自從上次 Priscilla (陳慧嫻) 推出新專輯《BY HEART》時講過,要在「紅館」大做幾場大SHOW 後,慧嫻的粉絲都紛紛 Book 定日子、請定假,買頭位睇大SHOW –《Back to Priscilla 陳慧嫻三十周年演唱會》。而家望下個日曆原來已經系四個月前既事。心急又手快既粉絲而家都已經乖乖科水賣齊當晚錄製既 Full-Length (無刪剪) CD 版同埋剛推出既 2DVD “靚靚" 收藏版。《Back to Priscilla 陳慧嫻三十周年演唱會》Blu-ray 今日推出, 究竟慧嫻會有咩野想系呢個時候同粉絲講呢  ?!!

pricilia_interview_06

為左近距離一D 了解 Priscilla 系製作 / 籌備演唱會的幕後點滴同趣事,Post76 近日就應唱片公司既邀請同慧嫻作過一段短暫的交談,內容除左了解左佢係製作演唱會時的點滴外,更談及佢對未來音樂路的發展路向,內容十分有睇頭 !!!

可講下你在籌備及製作今次大型演唱會時的難忘經歷嗎 ?  如刻意操 Fit?

其實我為新碟 《By Heart》做宣傳時已經開市做密集式的運動同減磅。中途有營養師同有醫生 Keep 住監察我既健康狀況。在剛開Show 前我 Check 過我有百靚磅,同我預期中既 100 磅始終爭減D。不過,到我完 Show 當晚,我發現自己竟然剛好 100 磅,真係有D 估你唔到既驚喜。

然而,而家諗翻都過得太快、太急。記得臨開Show 前一個月的經歷係每天除食、睡就是瘋狂咁練習。而練習的總是間亦較原定的 40 小時增加到接近 80 個小時,絕對做翻80年代開 Show 的練習指標。講真,為減磅唔食我一定 OK,但唔「訓」我絕對頂唔到。個人就算訓醒都會 Hang Hang 地。所以應付呢類大Show的前題係我一定要有足夠既休息。

編曲/舞台安排方面你有無俾過特別要求/意見呢?

我除了要求要有「中式音樂」、「Opera」、「電子音樂」及「現代音樂」等要求外,其它部分我都交由監製/編曲等幕後要員負責。這除了系因為彼此依賴/互信外,亦係因為我十分欣賞佢地係新鮮感、新元素方面既新嚐試。 此外,為了與這 Team  新血演奏團隊培養默契,同令自己對新舞步更有信心,我更自己俾錢加鐘練習,務求令成件事十全十美。

pricilia_interview_07

 

為何只演「三場」,唔加碼多幾場 ? BD / DVD 既錄影其實係邊一晚既片段呢 ?

其實我地都有意多演幾場,做翻夠皮。不過,礙於場地Booking 所限,三場就是三場啦。至於錄影部分的片段全部都係有第一、三晚既Footage 剪輯而成。第二晚既 Recording 就以錄音為主。而我地全數的片段都係由Full HD 製作,剪輯過程我都有全面監督,所以所有好野都一定全數有齊!!!不過,唯獨係《千千闋歌》同 《Dancing Boy》兩首歌因為影像版全問題而只能以收錄於CD 版之中。有得聽聲都好過無呀…

pricilia_interview_02

講下邀請演唱嘉賓過程既趣事呀?點樣搵到學友做嘉賓既?

其實我本來無打算邀請任何大卡士既圈中好友做嘉賓既。不過在做Press Conference (記者招待會)時唱片公司堅持要請嘉賓撐場,但咁岩學友又黎唔到。結果係同學友 “度期" 間他就應承了係出Show時俾佢撐場,結果就成事啦。而你地片段中所見的一段台上對話其實事先全無夾過,所以甚麼「世紀之吻」其實都係Mood 到而做。比較可惜的係祖兒因版權所限未能係 DVD 及 BD 片段內出現,實在可惜。當晚無入場睇既而家就知走寶啦…

pricilia_interview_03

cover-BD_back-to-Priscilla_PCCDA

搞完咁大個Show 後,下步計畫會係點呢?有無諗過寫書/寫回憶錄 ?

寫書/寫回憶錄而家就未系時候。不過,心裡都有個「大計」就系襯而家精力夠 “拿拿臨"試多D唔同既表演方式,多學唔同既比演出元素,系 “下半場" 發力爆多幾翻!!!

pricilia_interview_05

後記/專訪有感:

訪問中慧嫻除了分享左演唱會的製作點滴外,也同我講起唔少樂壇及唱片業的轉變同個人經歷。比較過去的幾次小專訪,呢次絕對系最獲益良多的一次,在此我亦十分期待Priscilla的下半場能繼續愈戰愈勇,超愈上半場的輝煌成績!!!

 

有你既支持,就係我地最好既推動力,齊齊參與

FUNPost76.com

<

歡迎進入我地論壇對>>本文章<<發表您的回覆啦^^"
>

*** 溫馨提示:想更緊貼更多影音界的最新資訊,請到以下的 Facebook 專頁按「讚好」 Google+ 專頁按「加到社交圈」加入我們,每天就會收到全新的中文影音免費資訊呢!! ***


🏠 ★ Post76網店經已開幕 《store.post76.hk》

Hugo

關於Hugo

電影發燒友一名,自小喜愛睇戲聽歌。對發燒軟件、硬件充滿深究意欲。平時鍾意到影碟舖流連,收集冷門佳作,視影音周邊為精神主要食糧。

觀看所有 Hugo 的文章

相關文章