SENNHEISER SAMPLER發燒中的精選 K2HD(小評)

有幸從朋友手中得到了Sennheiser K2HD 發燒國語CD,既然係Sennheiser 有份既攪作,我就用返新入手既IE80去反覆聽左好多次,我平時比較少聽國語歌,未聽過就當新歌聽,想分享下以下幾條track:

Track 3 – 偶然(陳秋霞)
先講音色,鋼琴聲彈跳力十足,樂器定位分離度亦交足功課,估唔到一D比較遠古既錄音可以做到咁!

Track4 – 我的1997(艾敬)
呢隻歌我自己覺得係全碟入面無論係音質同歌曲本身都係最好的,好有現場艾敬係你前面而後面有兩個結他手伴奏咁,中段又加插小調旋律,唱腔又特別,唱得出嗰種好憧憬到香港既少女!不過唔知到最後真係到左香港會唔會大失所望呢!唔知艾敬而家仲有無唱歌呢?

Track5 – 歡顏(張清芳)
其實呢隻無乜野去討論,純粹鍾意隻歌既旋律,翻唱黎講張清芳算唱唔到D乜野特色出黎!

Track7 – 寂寞公路(伍思凱)
背景好靜,unplugged形式演繹,伍思凱放柔把聲真係好好聽,凈結他再加一把靚聲靚旋律,舒舒服服聽歌就係咁簡單!其實有時真係唔需要好似"特別的愛給特別的你"咁嗌出黎!柔柔地舒服得多!

Track8 – 悲秋(陳艾玲)
其實從來都無聽過呢位女歌手既歌,佢把聲真係好靚,甜得黎又有力,唯太多講野位,雖知道歌係用黎唱唔係講的!

Track10 – 是否(蘇芮)
唔駛點介紹,"假如"既原曲國語版,由蘇芮唱當然滄桑味出哂黎,難得音樂部份亦做得出色,係呢隻碟第二首重點推介!

Track13 – 愛你(姜育恆)
唱腔幾獨特,幾鍾意嗰種無尾音既唱法,人聲好出,大路情歌,易入口!

Track14 – 天堂(鄭怡)
另一靚女聲,又係靚得黎有力,唔知點解又有D講野位,講少兩句唱多兩咀其實咪仲好!

其他track因為並唔係小弟杯茶,所以不作分享了!

總結

呢張碟選歌方面都相當大路易聽,特別係人聲處理得相當突出,或者係部份歌曲年代比較久遠,就算經過K2HD處理音樂部份確難以與現今新錄音技術比較!呢張碟相信可以比到我呢D 60後(係60尾)一個重拾回憶既好機會!

>

歡迎進入我們的影音玩樂討論區發表意見.
http://www.post76.com/discuss/viewthread.php?tid=126261

*** 溫馨提示:想更緊貼更多影音界的最新資訊,請到以下的 Facebook 專頁按「讚好」 Google+ 專頁按「加到社交圈」加入我們,每天就會收到全新的中文影音免費資訊呢!! ***


🏠 ★ Post76網店經已開幕 《store.post76.hk》

Post76 Reporter

關於Post76 Reporter

身為76戰地記者, 人玩我又玩, 人唔玩我都要玩, 咁先係76新聞, 事事上心, 願天下毒物都任我們76記者任玩任試.

觀看所有 Post76 Reporter 的文章

相關文章