《驅魔殿堂》The Rite : Blu-ray (碟評及實物圖)(註:敬請留意,相片可能引起不安)

文 : ken704 / 圖 : SonSon

導演 : 米高希夫斯敦

主演: 安東尼鶴健士,哥連奧當諾,愛麗絲寶嘉,西雅雲軒斯,杜比鍾斯,魯治賀爾

故事講述飾演神學院學生(Michael)既 Colin O’Donoghue因為媽媽係佢年少時已經死左, 令到佢懷疑世界上真的是否有上帝存在. 就係因為佢既懷疑, 其後被迫到去一個曾執行過上千次驅魔儀式的傳奇神父(魯卡斯神父) (安東尼鶴健士 飾) 認識有關驅魔過程 , 係過程中, 他開始看到一些科學也無法解釋或控制的現像. 令他之前對神既懷疑開始逐漸崩潰,同時他不得不質疑他所相信的一切…

驅魔電影相信大家一定記得經典作品凶兆, 驅魔人, 依類片種一值都好受觀眾支持.原因係聽就聽得多但係曰常生活中又未必每個人都經歷過. 更何况係中國社會文化裡坊間亦充滿鬼神之說. 形成對”它”有好奇. 係有? 定係疑心生暗鬼呢?  

係睇依套戲之前, 大家一定唔可以抱住當鬼片睇, 因為這是完全唔會有隻鬼走出黎嚇你,整個故事構思都係真人真事, 導演拍攝手法及場景上都有著精心佈局, 帶出驅魔既真實場面,由唔信去到信,令人有不寒而慄既感覺. 而導演較早前比較多人熟悉既作品有”1408”.應該對他有小小信心呢! , 另外,以我所知係現實裡,如果發現疑似靈體附身之個案,天主教一般應該會安排醫生或心理學家到現場觀察情況並同時作出驗証,劇情上如果利用專業知識再加上男主角Michael半信半疑既心態一齊去見証一D不可思議之事, 可能令劇本更加有層次支及感染力都唔定!  

值得一提係片中既少女因懷疑被惡魔附身而要求魯卡斯神父進行驅魔的那一, 二場戲. 演譯時沒有太誇張面部扭曲動作, 但都竟然比到我有驚既感覺. 值得一讚. 至於安東尼鶴健士唔駛多講, 拍Hannibal, Red Dragon甘入型入格, 要演譯一個甘老練卡斯神父一角, 我真係諗唔到有邊個可以做到好過佢!

                                                            [ 全文完 ]


討論區連結 :
http://www.post76.com/discuss/viewthread.php?tid=74608&extra=page%3D1


🏠 ★ Post76網店經已開幕 《store.post76.hk》

Ken704

關於Ken704

軟件發燒友, 由VCD年代一直燒到CD, DVD, SACD. 藍光, 對業界之舉動非常熟悉, 雖不在軟件業但比業界人士更有熱誠...

觀看所有 Ken704 的文章

相關文章