設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[AV擴音機] 始終都係Marantz......(SR7005)

特別行動組版主

聽BEYOND得永生

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

玩影音,講到尾都係想輕鬆吓、享受吓;輕輕鬆鬆睇套戲、舒舒服服聽首歌,確係一大樂事。

享受嘅定義人人唔同,每個品牌有唔同特性,自然可以滿足唔同人嘅需要,但就未必切合到我個人喜好。好似,有D埋身嘅震撼雖然好刺激,但長期處於興奮狀態,好難做到輕鬆,唔係咁鍾意;有D分析力太高,就要用自己嘅分析力,去分析佢分析出嚟嘅分析力(哈~明唔明我講乜?),都唔係咁鍾意;亦有D機DSP係一絕嘅設計,但自問無咁嘅技術同心機去調校,有等於無;更有D又好似太過平均,出新款又快,都唔係咁啱。

其實自己睇戲聽歌嘅比例大約係50:50,間中又會打吓機,用一半時間聽歌,比例都算好高了,分家當然係最理想嘅方法,但如果揀 AV AMP,自己感覺 Marantz 差唔多係不二之選,之前又一直用開Marantz,所以今次升級,始終都唔捨得轉會。

我今次揀嘅,係近期評價唔錯嘅SR7005,睇過好多師兄嘅報告,都係讚多過彈,何況自從舊年影音展一睹其真身之後,一直念念不忘,佢俊俏嘅外表唔在講,優美嘅內涵,加上屁股上嘅刺青(made in japan),確係令人難以抗拒,咁啱宜家又做緊退紙盒嘅環保計劃,於是我決定點都要買佢返嚟,退返個紙盒,為環保盡一分力~ ha~ha~haaaaa~

好喇,講返部機,果然無令我失望,雖然唔係第一次喺屋企點燈(之前用過一個禮拜2065),但係今次更加感動,一開聲真係想喊出嚟!我唔知同大家嘅感覺一唔一樣?點燈嘅感覺就好似身邊嘅喇叭一直都係睡火山,平平無奇;但忽然間,全部爆發,一發不可收拾,所有嘢好似打通奇經百脈,根本就係另一個世界,相信好快會忍唔住將屋企嘅碟重頭睇一次。

聽歌方面,的確係馬仔嘅強項,音樂感好好,聽演唱會尤其一流,太巨體嘅我唔識形容,總之就覺得空間感大咗、層次豐富咗......咁上下啦~
暫時用咗個幾禮拜,基本上無乜投訴,唯一最唔滿意嘅係,部機好快就將我套系統嘅弱點表露出嚟......我個電視機......;影像處理好咗,加上1080p嘅格式,對我部HD Ready嘅電視機,簡直係越級嘅挑戰,畫面反而比以前更差,唯有強行將輸出降做720p頂住先。

玩影音就係咁,升級完一樣,就自然見到另一樣缺點,自然又想升級,之後當然又會見到另一樣缺點,沒完沒了......
相信不久嘅將來,我又要升級了......

今次嘅升級,特別要多謝幾個人:瑟哥、wil哥、康哥、心哥......等等

評分

參與人數 17威望 +107 金錢 +10 收起 理由
freeworld + 5
SonSon + 5
emuho888 + 2
lkljason + 10
cuhunter + 1 馬仔粉絲
captain688 + 5
aidan + 10 + 10
KUNGKUNG + 5
ck3 + 1
minimoai + 7
leo25 + 10
ricoy288 + 6 好靚仔呀. Good
chhanthony + 10
fuman0123 + 5 good
djaddy + 10 Marantz fans!
719097 + 5
wil-wil + 10

查看全部評分

亞祺,BEYOND教信徒,聽BEYOND的歌長大,流住BEYOND的血,經[一次意外]得以看破凡塵,豁達人生,自此致力宣揚BEYOND精神,亦希望將崇拜BEYOND的態度,用於每一件事,仍在努力中......

1萬

副版管

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年榮譽帖神勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

哈哈 ~ 我只係上年影音展專登毒害下你,帶你去睇清楚當時都未出街既 SR7005,估唔到個一刻匆忙到都未開到聲比你感受到佢內在美,你都已經比到佢份美色給引到現在!

唔洗多謝我呢位最佳損友 ~

3萬

鉑金玩家

76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

恭喜晒靚仔到呀

進階玩家

正!馬仔d機越出越靚:)

2萬

黑鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

, 正機........

特別行動組版主

聽BEYOND得永生

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

哈哈 ~ 我只係上年影音展專登毒害下你,帶你去睇清楚當時都未出街既 SR7005,估唔到個一刻匆忙到都未開到聲比你感受到佢內在美,你都已經比到佢份美色給引到現在!

唔洗多謝我呢位最佳損友 ~
wil-wil 發表於 15-3-2011 20:57

仲好講!
果日你仲專登停o係果度鬼咁耐,真係好帶挈!
亞祺,BEYOND教信徒,聽BEYOND的歌長大,流住BEYOND的血,經[一次意外]得以看破凡塵,豁達人生,自此致力宣揚BEYOND精神,亦希望將崇拜BEYOND的態度,用於每一件事,仍在努力中......

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

C hing, Congratulations.

星級玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 綠翡翠勲章

幾時可以家訪ar

特別行動組版主

聽BEYOND得永生

幾時可以家訪ar
hintel 發表於 15-3-2011 21:57

http://www.post76.com/discuss/vi ... &extra=page%3D1

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

好靚仔啊!師兄幾銀入場呀?