設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

Q990D soundbar

進階玩家

三星玩樂勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
本人用Q800T電視配Q990D soundbar,PS5駁Soundbar再經eARC去電視,全部用Monster M3000 HDMI2.1線材,但PS5出不到4K120Hz, 但PS5駁入電視再經eARC入去soundbar就可以出到4K120Hz,問咗三星技術支援佢哋話Q800T電視HDMI (eARC)位不能出4K120Hz😭😭😭請問各位師兄有冇試過咁嘅情況?

行動組版主

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

早期的電視,好多唔係全部頭都有HDMI 2.1,可能你要接受PS5直插電視,再經eARC回傳聲音比SoundBar了。

不過我個人來講,都會覺得遊戲機直上電視比較好,直插理論上延遲會較少,少插一件就快多幾豪秒都唔奇!

星級玩家

既然直駁電視可以出到就已經唔係問題啦!況且soundbar都唔多input位,返而可以慳返一個位𠻹!

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

你睇返官方spec sheet, 只係得"HDMI 2.1 Port 4". 舊電視好多都係得一個2.1 port, 而earc就唔係2.1.
我無PS5, 但想問下樓主咁駁其實有咩問題? 會有延遲嗎?

進階玩家

三星玩樂勲章

Chrisa 發表於 2024-7-16 11:22
你睇返官方spec sheet, 只係得"HDMI 2.1 Port 4". 舊電視好多都係得一個2.1 port, 而earc就唔係2.1.
我無PS ...

之前我係用Q950T soundbar 因為不支援HDMI 2.1,又想出晒PS5最好嘅效果,所以都係PS5駁電視再經eARC去soundbar,但係有一個問題就係每隔一段時間,會間中冇聲1至2秒之後又回復正常,我覺得應該係因為有啲干擾先會咁,所以一知道Q990D可以支援HDMI 2.1直通上電視就決定入手,諗住可以PS5駁soundbar經eARC上電視,結果就係原來我個電視eARC位不支援4K120Hz😭😭😭😭,不過換咗Q990D後都有改善到,用返之前嘅駁法,而家係會隔好耐先有一下冇聲1秒,都算改善咗😅

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
Chrisa + 10 + 10 呢個Topic好正,好有參考價值!

查看全部評分

行動組版主

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

Jeffery775 發表於 2024-7-16 15:50
之前我係用Q950T soundbar 因為不支援HDMI 2.1,又想出晒PS5最好嘅效果,所以都係PS5駁電視再經eARC去sou ...

PS5 踢著 Dolby atmos 未?

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Jeffery775 發表於 2024-7-16 15:50
之前我係用Q950T soundbar 因為不支援HDMI 2.1,又想出晒PS5最好嘅效果,所以都係PS5駁電視再經eARC去sou ...

我發覺我睇有Dolby Atmos既戲都間中有你講既斷1-2秒情況, 但畫面無斷的 (devices插哂TV>eARC>Q990D). 斷估條跟機黑雞HDMI線唔夠快所以重新握手? 我遲下換條HDMI線睇下有無改善先...

進階玩家

三星玩樂勲章

Chrisa 發表於 2024-7-17 12:27
我發覺我睇有Dolby Atmos既戲都間中有你講既斷1-2秒情況, 但畫面無斷的 (devices插哂TV>eARC>Q990D). 斷 ...

我所有HDMI線全部都用晒Monster M3000

進階玩家

三星玩樂勲章

Chrisa 發表於 2024-7-17 12:27
我發覺我睇有Dolby Atmos既戲都間中有你講既斷1-2秒情況, 但畫面無斷的 (devices插哂TV>eARC>Q990D). 斷 ...

我睇Netflix及Disney+ Dolby Atmos就唔覺有窒,我
Zidoo UHD2000播放機 HDMI景音分開兩條HDMI線,都沒有疾嘅情況。之前用Q950T Soundbar就試過睇Netflix及Disney+ Dolby Atmos有雜聲,之後發現用Wi-Fi 5G連電視會有干擾,所以而家我直接行LAN線