設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

QN95B EARC 「直通」Bitstream

鉑金玩家

三星玩樂勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

PC RTX3080—> QN95B 三星電視 —> Denon X2500H

請問咁樣係咪淨係可以出到正常的5.1?

*因為我想要144hz所以我才這樣駁
* 我試過喺PC度選Atmos 但不斷斷聲,又有嚴重delay
* 我熄咗個X2500H都係只可選5.1同Atmos( 7.1一直都係灰色唔俾選擇)所以應該跟X2500H 只有HDMI2.0冇關

希望大家可以幫忙分享吓心得, 又希望三星後援會可以發揮到後援嘅作用🙏🏻

進階玩家

主要享受左 144hz先,  多聲道音效普遍都好唔穩定, 今日開機點到燈, 轉過頭播片software唔同, 有D直通, 有D唔係直通又有影響, 隨時會會左無聲. 搞一大輪先好返.
我既建議係用返傳統2.1既聲效就算. 由得電視同soundbar自己分析聲效去轉換環繞聲.  因為咁樣先可以確保你部電腦同電視任何情況下都穩定輸出到音效

行動組版主

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

PC to TV 條 HDMI 線 足唔足料?

鉑金玩家

三星玩樂勲章

用魔獸8K,唔係咩貴嘢但係我諗應該夠用啩

鉑金玩家

三星玩樂勲章

KinNg@G 發表於 2024-2-23 11:52
主要享受左 144hz先,  多聲道音效普遍都好唔穩定, 今日開機點到燈, 轉過頭播片software唔同, 有D直通, 有D ...

買電視後,我一直喺度等三星更新firmware, 結果問題都冇解決過🙃

無論如何,謝謝師兄嘅分享👍🏻

進階玩家

eddie2333 發表於 2024-2-23 18:15
買電視後,我一直喺度等三星更新firmware, 結果問題都冇解決過🙃

無論如何,謝謝師兄嘅分享👍🏻 ...

我2021年買三星QN900A + 3080TI, 用PC HDMI EARC問題一直都有訊號問題, 線材都試過好多條, 幾百蚊一條既都解決唔到. CALL左師傅上黎幾次, 零件又換過, 又寫左報告去韓國, 升級左firmware 都係解決唔到. 我都放棄左將就下使用就算. 暫時用緊淘寶光纖線, 120HZ, 音頻普通立體聲. 穩定使用.

鉑金玩家

三星玩樂勲章

KinNg@G 發表於 2024-2-24 09:43
我2021年買三星QN900A + 3080TI, 用PC HDMI EARC問題一直都有訊號問題, 線材都試過好多條, 幾百蚊一條既 ...

咁師傅肯幫你換零件即係其他人冇EARC問題?

進階玩家

eddie2333 發表於 2024-2-24 14:28
咁師傅肯幫你換零件即係其他人冇EARC問題?

因為佢地都唔知咩原因, 所以有乜就試乜,  見佢地每次都3條友, 維修部最高級既人都上埋黎研究. 又寫晒信去韓國.  最後都係整唔好. 我都唔為難佢地.  因為我都要特登請假比佢地入屋整, 請假成本都係返到.

行動組版主

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

PC 有時真係好煩,Driver 更新完就出事都經常見到,十幾年前,用緊HDMI 的 LCD Monitor 叫行得比較前,換張新的Display Card就連1080P 都睇唔番,後來 Call Samsung 睇下隻 Mon,師父未上來就知係 Mon 的底版同新Display Card唔夾,換底版先解決到

鉑金玩家

三星玩樂勲章

我尋晚試吓入去三星電視個Secret Service Menu玩吓,搞咗成晚又唔敢亂來,依家仲未搞掂