設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

三叔 65吋QN900C定S95C

專業玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

新手有D野想請教,屋企要換電視但自己又唔係咩專業所以以請教下各位Cing,
想入手一部睇電視只係朝早起身開99台睇新聞 平時最多係Youtube,Netflix,Disney+,連接Mac book Pro同間唔中玩PS5既電視(冇玩FPS GAME),
老實講76post既片都睇過但都未定到邊部比較好,Sony A95L因為太貴所以都係唔諗喇!所以得返呢兩部選擇(自認為),如果買低楷D既75吋又係唔係一個好選擇呢?

同埋其實8K電視睇4K既野有冇機會出現upscale呢?
唔好意思各位我知呢D問題可能有D7,但真係冇咩研究電視,請多多見諒,BTW我接受人插架!
梳化同電視係有2.4米左右距離既
圖中綠線係電視,紅線係梳化

多謝各位
WhatsApp 圖片儲存時間2024-02-09,10.37.07_6051a3ae.jpg

進階玩家

我用緊QN900A 65吋.
畫質一定無OLED咁靚, 亦都有傳統LCD電視既根本問題. 不過我長期睇新聞+打機會有固定標籤所以怕燒印唔買OLED.
睇1080P 或 4K 既升頻至8K技術, 我可以話完全無問題, 亦都非常清晰, 睇新聞台既畫質都好細緻,  個人比較過幾年前既4K電視, 新8K既升頻技術係更加清晰好多
根據你個廳, 最小65吋,  如果價錢可以增加, 買75吋係最理想. 但要取決你係咪唔怕大電視. 因為好多人都會覺得咁大部電視睇唔慣

行動組版主

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

我個人會揀 S95C ,因為OLED對打機睇戲都有好大優勢。

8K睇4K訊源,因為係AI電視,實有提升,但我個人會先揀OLED後揀8K。

同埋,75吋一定好,但如果要用低階機,我覺得係有少少倒退,因為色水會差好多,但如果對"大"有需求,例如個廳好大,否則我唔建議。

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章金耳朵銅耳朵學員76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

最緊要係你budget有幾多?

專業玩家

jamesbond 發表於 2024-2-16 12:05
最緊要係你budget有幾多?

電視大約係30K內啦!如果75吋就要放棄OLED同放棄頂級喇,成件事真係難決擇!
再睇到有CHING講通常三月都會有減價,會唔會睇多個月先好D呢?
多謝各位指教

黃金玩家

唔用oled,光暈問題我覺得好影響睇戲體驗
30K
比我會買77吋lg oled c3 水貨 23K

黃金玩家

如果係挂電視喺紅綫墻, 就算近窗口或受斜對面小窗口影響, miniLED/LED 頂得過强光, 絕對無問題.
如果係挂電視喺綠綫墻, OLED最好, 當然 miniLED/LED 絕對OKAY.

以哩款已經停產嘅聲寳90寸機尺寸作爲參考...
螢幕擷取畫面 (419).png
...綠綫墻如果有2米濶, 86寸啱啱遮得住附墻. 如果少過2米, 例如1.8米, 電視尺寸選擇最儘也祇能去到 77寸OLED 或 75寸miniLED/LED.

視距與電視尺寸如何配合?
買大機齋睇電影, 好似我75寸電視祇用嚟睇濶銀幕2.35~2.76:1比例電影, 由眼至屏視距大約2.1米, 我係已經達到85%戲院呈現效果.
但係睇電影與睇一般16:9内容有視覺上差別. 75寸睇一般電視節目就顯得過大, 唔舒服嘍. 於是我就唔用電視内置廣播調頻功能, 外駁一架機頂盒, 以"4:3 letterbox"輸出, 睇一般16:9節目.
不能否認, "影像填滿" 真係能夠達到 "沉浸式" 感受, 尤其打電游時. 但係唔同内容有唔同"定律", 就會影響用家長遠體驗嘍...

進階玩家

白先生@G 發表於 2024-2-28 09:19
唔用oled,光暈問題我覺得好影響睇戲體驗
30K
比我會買77吋lg oled c3 水貨 23K

價錢好吸引, 不過收唔收到香港既電視台?

黃金玩家

KinNg@G 發表於 2024-3-1 12:05
價錢好吸引, 不過收唔收到香港既電視台?

一模一樣
因為會用工程模式轉翻香港地區